Två killar håller en skylt framför en sopbil. Står vid en återvinningsstation.

Trollhättan Energi tar över ansvaret för återvinningsstationerna

I Trollhättan finns 25 stycken återvinningsstationer där du som privatperson återvinner förpackningar av plast, papper, glas och metall. Där kan du också lämna tidningar och batterier. Från och med 1 januari 2024 är det Trollhättan Energi som tar över ansvaret för stationerna vilket framför allt innebär drift (tömning och städning) och kundservice.

– Detta är en större förändring för oss som bolag än för våra kunder. Vi har planerat för det nya ansvaret ett tag och sett över organisation, markavtal, tömningsrutter, städavtal och rustat vår kundservice för att klara av uppdraget. Som Trollhättebo ska du fortsätta återvinna dina förpackningar på återvinningsstationen precis som vanligt, säger Anders Brodd Renhållningstekniker på Trollhättan Energi.

Nu finns det nya skyltar på plats med kontaktuppgifter till Trollhättan Energi och där det tydligt framgår hur du kan felanmäla om en station behöver städas eller tömmas.

– Det är inte en optimal tid på året att skylta om och därför kan det sitta kvar gamla klisterdekaler från FTI på containrarna ett tag. Men så snart vädret är bättre ska även containrarna folieras om, meddelar Anders.

Varför tar Trollhättan Energi över förpackningsinsamlingen?

Bakgrunden till förändringen är att regeringen i Sverige har beslutat om en ny förpackningsförordning. Den största förändringen i den förordningen är att ansvaret för insamlingen av hushållsförpackningar flyttas från den tidigare organisationen FTI (förpackningsinsamlingen) till alla kommuner i Sverige vilket i Trollhättan alltså är Trollhättan Energi. De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna för vidare transport och återvinning. 

– Vi är glada över att vi får ett större ansvar. Det innebär att vi kan vara med och påverka insamlingssystem och steg för steg göra det enklare för Trollhätteborna att återvinna sina förpackningar, säger Anders.

Nästa steg: Hemsortering

Nästa steg i förändringen är att göra det ännu enklare att återvinna förpackningar genom införande av fastighetsnära insamling, eller Hemsortering, som vi på Trollhättan Energi kallar det. Senast 2027 ska Hemsortering vara i drift i alla kommuner. Trollhättan Energi satsar på att införa det för alla villaägare i Trollhättan redan under 2025.

– För de flesta villaägare innebär Hemsortering att du får två nya kärl med fyra fack vardera för att enklare kunna återvinna förpackningarna hemma. Våra nya Hemsorteringsbilar hämtar sedan avfallet och kör det vidare till återvinning, meddelar Anders.

Fakta om förpackningsinsamling och återvinning

  • I Sverige har vi ett så kallat producentansvar på förpackningar. Syftet med producentansvaret är att den som bidrar till en miljöbelastning också ska bidra till en lösning. Eller: det företag som ser till att en förpackning produceras ska också bekosta återvinningen av den. Därför återvinner vi förpackningar separat.
  • Det finns material och ämnen i en del förpackningar som är skadliga för miljön, speciellt om de hamnar i naturen. Grunden i producentansvaret är att företag som använder förpackningar till sina produkter ska ta fram förpackningar som är resurssnåla, lätta att återvinna och fria från miljöfarliga ämnen. Lagstiftningen finns i hela EU eftersom det är ett stort gemensamt problem.
  • Idag återanvänder eller återvinner vi för få förpackningar. I Trollhättan, precis som i många andra kommuner i Sverige, ser vi att ungefär en tredjedel av det som slängs i restavfallet är förpackningar som skulle kunna återvinnas och bli nya förpackningar.
  • Alla förpackningar kan bli nya förpackningar – men bara om du lämnar dem till återvinning. En metallförpackning kan till exempel återvinnas hur många gånger som helst och det finns ingen metall som är för liten eller för stor för att återvinnas. Metallen i den majsburk som du slänger på återvinningsstationen idag kan alltså finnas i en ny majsburk som dina barnbarn köper om 50 år. Däremot, slänger du majsburken i restavfallet så brinner den upp i energiutvinning och vi behöver använda mer resurser för att skapa nya metallburkar.
  • På Sveriges avfallsportal får du all information om hur du återvinner på rätt sätt

Länkar

Här hittar du din närmsta återvinningsstation
Läs mer om förpackningsåtervinning i Trollhättan
Tidigare nyhet: ”2024: Trollhättan Energi tar över insamlingen av förpackningar i Trollhättan

 

Nyheten publicerad: 2024-01-02

Senaste nyheterna

Solen går upp över Trollhättan stad

2024-04-25

”Nu behöver vi göra omprioriteringar i våra projekt”

Under våren pågår arbetet med hur Trollhättan Energi ska prioritera sina investeringsprojekt. Den nya återvinningscentralen som ska byggas på Hedeäng är ett av de berörda projekten och ny tidplan är ännu inte fastställd. Solcellsparken som planeras ligga på tomten intill återvinningscentralen ses över.

Sopbil i solsken.

2024-04-22

Ändrad sophämtning vecka 18 och 19

Du som har tömning under vecka 18 och 19 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.