Två killar håller en skylt framför en sopbil. Står vid en återvinningsstation.

Trollhättan Energi tar över ansvaret för återvinningsstationerna

I Trollhättan finns 25 stycken återvinningsstationer där du som privatperson återvinner förpackningar av plast, papper, glas och metall. Där kan du också lämna tidningar och batterier. Från och med 1 januari 2024 är det Trollhättan Energi som tar över ansvaret för stationerna vilket framför allt innebär drift (tömning och städning) och kundservice.

– Detta är en större förändring för oss som bolag än för våra kunder. Vi har planerat för det nya ansvaret ett tag och sett över organisation, markavtal, tömningsrutter, städavtal och rustat vår kundservice för att klara av uppdraget. Som Trollhättebo ska du fortsätta återvinna dina förpackningar på återvinningsstationen precis som vanligt, säger Anders Brodd Renhållningstekniker på Trollhättan Energi.

Nu finns det nya skyltar på plats med kontaktuppgifter till Trollhättan Energi och där det tydligt framgår hur du kan felanmäla om en station behöver städas eller tömmas.

– Det är inte en optimal tid på året att skylta om och därför kan det sitta kvar gamla klisterdekaler från FTI på containrarna ett tag. Men så snart vädret är bättre ska även containrarna folieras om, meddelar Anders.

Varför tar Trollhättan Energi över förpackningsinsamlingen?

Bakgrunden till förändringen är att regeringen i Sverige har beslutat om en ny förpackningsförordning. Den största förändringen i den förordningen är att ansvaret för insamlingen av hushållsförpackningar flyttas från den tidigare organisationen FTI (förpackningsinsamlingen) till alla kommuner i Sverige vilket i Trollhättan alltså är Trollhättan Energi. De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna för vidare transport och återvinning. 

– Vi är glada över att vi får ett större ansvar. Det innebär att vi kan vara med och påverka insamlingssystem och steg för steg göra det enklare för Trollhätteborna att återvinna sina förpackningar, säger Anders.

Nästa steg: Hemsortering

Nästa steg i förändringen är att göra det ännu enklare att återvinna förpackningar genom införande av fastighetsnära insamling, eller Hemsortering, som vi på Trollhättan Energi kallar det. Senast 2027 ska Hemsortering vara i drift i alla kommuner. Trollhättan Energi satsar på att införa det för alla villaägare i Trollhättan redan under 2025.

– För de flesta villaägare innebär Hemsortering att du får två nya kärl med fyra fack vardera för att enklare kunna återvinna förpackningarna hemma. Våra nya Hemsorteringsbilar hämtar sedan avfallet och kör det vidare till återvinning, meddelar Anders.

Fakta om förpackningsinsamling och återvinning

  • I Sverige har vi ett så kallat producentansvar på förpackningar. Syftet med producentansvaret är att den som bidrar till en miljöbelastning också ska bidra till en lösning. Eller: det företag som ser till att en förpackning produceras ska också bekosta återvinningen av den. Därför återvinner vi förpackningar separat.
  • Det finns material och ämnen i en del förpackningar som är skadliga för miljön, speciellt om de hamnar i naturen. Grunden i producentansvaret är att företag som använder förpackningar till sina produkter ska ta fram förpackningar som är resurssnåla, lätta att återvinna och fria från miljöfarliga ämnen. Lagstiftningen finns i hela EU eftersom det är ett stort gemensamt problem.
  • Idag återanvänder eller återvinner vi för få förpackningar. I Trollhättan, precis som i många andra kommuner i Sverige, ser vi att ungefär en tredjedel av det som slängs i restavfallet är förpackningar som skulle kunna återvinnas och bli nya förpackningar.
  • Alla förpackningar kan bli nya förpackningar – men bara om du lämnar dem till återvinning. En metallförpackning kan till exempel återvinnas hur många gånger som helst och det finns ingen metall som är för liten eller för stor för att återvinnas. Metallen i den majsburk som du slänger på återvinningsstationen idag kan alltså finnas i en ny majsburk som dina barnbarn köper om 50 år. Däremot, slänger du majsburken i restavfallet så brinner den upp i energiutvinning och vi behöver använda mer resurser för att skapa nya metallburkar.
  • På Sveriges avfallsportal får du all information om hur du återvinner på rätt sätt

Länkar

Här hittar du din närmsta återvinningsstation
Läs mer om förpackningsåtervinning i Trollhättan
Tidigare nyhet: ”2024: Trollhättan Energi tar över insamlingen av förpackningar i Trollhättan

 

Nyheten publicerad: 2024-01-02

Senaste nyheterna

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.

2024-05-21

Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.