Avfall och återvinning

Vi hämtar soporna vid tomtgränsen

Sopkärlen ska ställas ut vid din tomtgräns senast kl. 06:00 på hämtningsdagens morgon. Om du är osäker på vilken dag dina kärl töms, så kan du enkelt ladda ner gratisappen Trollhättan Energi och skriva in din adress, så får du påminnelser direkt i mobilen när du ska ställa ut kärlen. Enkelt och smidigt!

Ordinarie hämtning för dig som bor i villa är en gång varannan vecka för matavfall och en gång i månaden för restavfall. När du ställer ut ditt sopkärl vill vi att du tänker på att kärlets handtag ska vändas mot gatan. Tänk på att det är du som är ansvarig för att rengöra ditt kärl. Detta gör du bäst med miljövänligt diskmedel eller såpa.

I samband med större helger förekommer det att de ordinarie sophämtningsdagarna tillfälligt ändras. Under dessa dagar förlängs ofta sophämtarens arbetsdag och det betyder att sopbilen kan komma en dag tidigare eller en dag senare än normalt.

Ändrade hämtdagar

Har du hämtning av ditt hushållsavfall under någon av dessa veckor ska du ställa ut ditt sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtdag och låta det stå tills det är tömt.

Vecka 01 – 2019-01-01 Nyårsdagen
Vecka 16 – 2019-04-19 Långfredag
Vecka 17 – 2019-04-22 Annandag påsk
Vecka 18 – 2019-05-01 Första maj
Vecka 22 – 2019-05-30 Kristi himmelsfärdsdag
Vecka 23 – 2019-06-06 Nationaldagen
Vecka 25 – 2019-06-21 Midsommarafton
Vecka 39 – 2019-09-27 Utbildningsdag renhållningspersonal
Vecka 52 – 2019-12-25 Juldagen
Vecka 01 – 2020-01-01 Nyårsdagen

Hämtning av julgran

Bor du i tätortsområden i Trollhättan, Sjuntorp, Velanda, Upphärad eller Åsaka – och har en julgran som sjunger på sista versen? Då hjälper vi dig att återvinna den. Ställ ut granen vid tomtgränsen senast söndag 13 januari, så siktar vi på att hämta den vecka 3 eller 4. Kom ihåg att plocka av glitter och pynt först, för miljöns skull. Vi vill heller inte att du stoppar granen i någon plastsäck.

Om granen inte blivit hämtad efter vecka 4 ber vi dig att själv lämna den till Återvinningscentralen. Tack för ett gott samarbete!

Så gör du när det är vinter

För att kunna hålla tömningskostnaderna fortsatt låga och ge personalen en så bra arbetsmiljö som möjligt är det viktigt att hela vägen fram till ditt sopkärl är plogad, väl halkbekämpad och att sopkärlet är väl framskottat.

Rensa gärna bort snön från locket för att minska vikten. Vi tömmer upp till 500 sopkärl per dag och är mycket tacksamma för allt du gör som kan underlätta för oss.

För att lastbilarna ska komma fram till sopkärlet krävs en vägbredd på minst 3,5 m. Det måste också finnas en vändplan där en 10 m lång lastbil kan vända. Finns det ingen möjlighet att ploga vägarna till den här bredden, eller en vändplan, kan sopkärlet tillfälligt flyttas till den närmaste väg som uppfyller kraven. Om du är med i en vägförening, tänk på att det är vägföreningens ansvar att se till att vägen är snöröjd, halkbekämpad och tydligt skyltad med snöpinnar.

 
Trollhättan Energi