Använd din el smart

Den senaste tiden har elpriserna varit högre än vad vi är vana vid och många kontaktar oss för tips och råd. Genom att se över hur du använder din energi hemma kan du inte bara spara pengar i plånboken, du gör samtidigt en insats för miljön och bidrar till ett mer hållbart samhälle. 

Varför ska du tänka elsmart?

Genom att använda mindre el kan du spara pengar. En lägre efterfrågan på el påverkar dessutom generellt priset i en positiv riktning. Genom att minska vår elanvändning hjälper vi varandra i Sverige. Men vi hjälper också våra grannländer. Vår export av fossilfri el leder till minskat behov av fossilproducerad el på kontinenten. Ju mer el vi kan exportera till dem, desto mindre gas behöver de använda.

Varför behöver elnätet avlastas?

När vi använder mindre el, eller flyttar användningen till de tider på dygnet då belastningen på elnätet är lägre, avlastar vi elsystemet. Tillsammans minskar vi då risken för frånkoppling, som orsakas av att användningen överskrider det vi kan producera och importera. Vi måste agera idag för att skapa så bra förutsättningar som möjligt inför vintern, när läget kan bli mer ansträngt.

Källa: Energimyndigheten och informationskampanjen ”Varje kilowattime räknas”.

Plana ut kurvan i elsystemet och minska risken för effektbrist (Svenska Kraftnät)
Frågor och svar om energiläget (Energimyndigheten)
Så här funkar en frånkoppling om elen inte räcker till (Svenska kraftnät)
Tips och råd inför och vid strömavbrott i Trollhättan

Tips på hur du kan bli en smart elanvändare

1. Energismarta vanor

Tänk på hur du använder din hushållsel enligt principen ”många bäckar små”. Som exempel kan du:

 • Byt ut dina glödlampor till LED-lampor. Testa Konsumentguidens kalkylator för att se hur mycket du kan tjäna på att byta ut till LED
 • Släcka lamporna i de rum du inte är i.
 • Stäng av apparater när du inte använder dem.
 • Dra ur laddare som inte används.
 • Öppna ugnen efter att du använt den för att låta eftervärmen sprida sig i köket.
 • Pausa torktumlaren.
 • Lägg ett lock på grytan när du värmer mat eller kokar vatten.
 • Lägg en matta på golvet istället för att använda golvvärme.

Tillsammans blir ”många bäckar små en hel å” och det finns en hel del pengar att spara.

2. Gör en husesyn och se över din uppvärmning – ta hjälp

För att kunna fatta rätt beslut framåt behöver du veta vad just ditt hus har för förutsättningar och var utvecklingspotentialen finns. Villaägare har i huvudsak tre delar som kan påverka elanvändningen: Uppvärmningen (kan stå för cirka 60 procent av elanvändningen), varmvatten (cirka 20 procent) och hushållsel som till exempel lampor, tvättmaskin och dator (cirka 20 procent). Därför tipsar vi om:

 • Trollhättan stad har gratis energirådgivning som riktar sig till privatpersoner, företag, organisationer och föreningar i Trollhättans kommun  Kontakta Patrik Dokken för råd och tips: patrik.dokken@trollhattan.se.
 • Köp en energimätare för att se hur mycket el de olika apparater i ditt hem drar.
 • Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan du minska energianvändningen med cirka 5 procent.
 • För att få ett så energieffektivt hus som möjligt bör du minimera husets behov av värme. Börja därför med att se över hur ditt hus är isolerat, om fönstren behöver tätas och hur din ventilation fungerar.
 • Se över husets uppvärmningssystem. Om du har en öppen spis eller en kakelugn är det bra att komplettera med någon form av värmespridning som tillexempel en kakelfläkt.
 • Se till så att möbler inte täcker elementen för att få en optimal värmespridning.

3. Få koll på din elanvändning via Mina sidor

Via Mina sidor kan du se över din elanvändning och jämföra den mellan år och månader. Där kan du även se hur ute-temperaturen kan ha påverkat din användning.

4. Se över ditt elavtal

Vill du själv vara med och styra din elkostnad kan ett timprisavtal vara något för dig. Det passar framför allt dig som är eller vill bli engagerad i din elanvändning och aktivt styra den till de tider på dygnet då priserna är lägre. Priset består av vårt inköpspris, kostnad för elcertifikat, vårt påslag (2,0 öre/kWh) och moms. Timprisavtal passar dig som kan tidsinställa din elanvändning av till exempel laddning av elbil eller uppvärmning av huset.

Se vad dina prylar i hemmet kostar

46.09 öre/kWh

0 öre/kWh

1000 öre/kWh

0 öre/kWh

1000 öre/kWh

Kostnader baserat på 46.09 öre/kWh
SakWattTidKostnad
Tvättmaskin20003 tim0 kr
Diskmaskin17502 tim0 kr
Mobiltelefonladdare106 tim0 kr
Torktumlare22503 tim0 kr
Spis20001 tim0 kr
Ugn22501 tim0 kr
Hårtork200010 min0 kr
Kaffebryggare13006 min0 kr
Vattenkokare175012 min0 kr
LED TV 50"1006 tim0 kr
Strykjärn200030 min0 kr
Microvågsugn10003 min0 kr
Router1024 tim0 kr
Bastu60004 tim0 kr
Infraväme40001 tim0 kr
Handdukstork6024 tim0 kr

Priserna ovan baseras på om apparaterna går på full effekt hela den anvisade tiden. Det gör de nästan aldrig och den verkliga kostnaden kommer med största sannolikhet vara lägre än vad som syns i tabellen. Observera att kostnaden baseras på Trollhättan Energis rörliga elpris föregående månad och innefattar kostnad för påslag och moms. Elnätsavgifter samt månadsavgift ingår inte här.

När du inte kan betala

Om du har svårt att betala en faktura kan du söka anstånd om att delbetala eller skjuta upp din betalning. Detta gör du via Mina sidor eller Trollhättan Energis app genom att klicka på ”fakturor”.

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter eller vara i en situation där ekonomin behöver ses över. Även här finns gratis rådgivning via Trollhättans stad. Tänk på att sök hjälp i tid.

Rådgivningen är kostnadsfri, opartisk och de har sekretess.

Företagsguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt företag

Vill du arbeta för att minska ditt företags elanvändning i nuvarande läge av höga elpriser och hårt tryck på elsystemet? Eller tänka mer långsiktigt gällande energifrågan med hjälp av ett systematiskt arbetssätt? 

Energimyndigheten har flera bra tips. Till guiden för energieffektiva företag

Du kan också boka in ett besök där energirådgivare Patrik Dokken från Trollhättans stad kommer till ditt företag. Det tar uppskattningsvis 2 timmar beroende på hur komplext byggnaden är och det kan behövas något återbesök. Du får en rapport med olika åtgärder som kan innehålla tips på att ändra vanor hos personalen till konvertering av uppvärmningssystem – för att ge ett par exempel.

Rådgivning och tips företag

Vanliga frågor och svar

Elavtal och priser

Här kan du läsa mer om de olika elavtalen vi erbjuder.

Kontaktsymboler mot en svart vägg

Kontakta oss

Du når Kundservice på flera olika sätt. Här kan du läsa mer om vilka kontaktvägar som finns.

Senast granskad: 2022-09-16