Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

I gymnasiearbetet knyter elever ihop sina studier och visar att de är förberedda för arbetslivet eller vidare studier. Hugo och Oliver beslutade att de ville kombinera ämnena kemi och biologi och började söka efter relaterade ämnen, vilket ledde dem till övergödning. Övergödning uppstår när för stora mängder näringsämnen, främst kväve och fosfor, ackumuleras i vatten, vilket resulterar i negativa konsekvenser för hela ekosystemet.

– Övergödning är ett ämne som vi båda tycker är intressant. Starten på arbetet började dock lite krokigt. Vi bestämde oss för att mäta halter av fosfor, kväve och ammonium och utgick ifrån att ämnena kunde analyseras på skolan. Det visade sig att skolans laboratorium inte hade tekniken för att mäta, vilket gav oss lite stress. Då kontaktade vi Trollhättan Energi och fick kontakt med Erik som ställde upp och hjälpte oss. Utan hjälp ifrån honom och labbet på Arvidstorp hade vi inte fått ihop något arbete, säger Oliver Pettersson.

Främjar framtidens kompetens 

För oss på Trollhättan Energi är kompetensförsörjning viktigt, speciellt med tanke på att vi ansvarar för samhällskritisk verksamhet.

– Genom att samarbeta med gymnasieelever på detta sätt visar vi vårt engagemang för utbildning och lokalsamhället. Att stödja unga personer som är intresserade av naturvetenskap och att bidra till deras utbildningsprojekt hjälper till att bygga en starkare, mer medveten framtida arbetskraft som är engagerad i miljöfrågor och hållbarhet, säger Erik Sjöberg, laboratoriechef hos Trollhättan Energi.

Om några dagar tar Oliver och Hugo studenten. I framtiden har de planer på att studera vidare, men först vill de jobba några år.

– Jag är inne på civilingenjör inom kemi eller bioteknik, det var roligt att testa på att jobba i labbet, kanske blir det att jag riktar in mig mot vattenutveckling. Jag är simtränare och har även gått i simning så vatten har alltid varit en stor del av mitt liv, berättar Hugo Johansson och ler.

Elevernas bästa tips 

Både Oliver och Hugo visste redan innan de började skriva sitt gymnasiearbete att övergödning kan vara skadligt för sjöar.  Fosfor, kväve och ammonium är ämnen som i sig är en nödvändighet för vår biologiska mångfald. Problemet med övergödning är att halterna uppmäts till nivåer som naturen inte kan ta hand om. I sin rapport skriver eleverna förslag på hur övergödning kan motverkas.

– De som har åkermark nära sjöar kan tänka på att använda organiskt gödningsmedel. I gödningsmedel som inte är organiskt tillförs ny fosfor, ammonium och kväve till kretsloppet vilket leder till övergödning. I stället borde jordbrukare använda organiskt gödningsmedel då det innehåller redan befintliga halter av fosfor, kväve och ammonium och cirkulerar då i ett slutet kretslopp, berättar Hugo Johansson. 

Läs elevernas gymnasiearbete

Nyheten publicerad: 2024-06-05

Senaste nyheterna

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.

2024-05-21

Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.