Historisk bild på män från 1800-talet

Trollhättan Energi har 100-åriga anor

Under alla dessa år har målet varit att tryggt och säkert leverera ljus och värme till våra kunder. Frågan om elektrisk belysning började utredas 1899 och beslutet att det skulle finnas elektroniskt ljus i staden togs av kommunalstämman den 22 augusti 1903. Gatorna i centrala stan försågs med elektriska gatlyktor och de första familjerna fick el i sina hem.

Att Trollhättan fick elektriskt ljus kan vi tacka Göta Älv för. Elen föddes i kraften från älvens forsar. Men älvens gav mer än elektriskt ljus. Vattenkraften fick industrin att frodas och den första elproduktionen från vattenfallen i Trollhättan startades av Gustaf de Lavall vid Önans industriområde 1888. För det var industrierna som först lyste upp sina fabriker och drev maskiner med hjälp utav elektricitet. Mest framgångsrik vid början av 1900-talet var Trollhättans mekaniska verkstad som drev sin verksamhet från egen vattenturbin. Företaget utvecklades starkt och fick senare namnet Nohab, ur vilket företag som Saab Automobile och Volvo Aero är sprungna.

Trollhättan Energis nuvarande organisation kom till 1991 genom en sammanslagning av Trollhättans Fjärrvärme AB och Trollhättans Kommuns Elverk.

  • År 2010 flyttades Vatten- och avloppsverket från Trollhättans Kommun till Trollhättan Energi.
  • År 2015 flyttades Renhållningsverksamheten från Trollhättans Stad till Trollhättan Energi.
  • År 2017 kopplades fjärrvärmenäten mellan Trollhättan och Vänersborg ihop med en 8 km lång ledning. Investeringen har genomfördes tillsammans med Vattenfall. Trollhättan Energi har stått för 50 % av investeringskostnaden på totalt 115 Mkr.

Trollhättan Energis historia
Här bjuds du på en tillbakablick i Trollhättan Energis historia.

Senast granskad: 2022-06-23