Så mäter vi hur mycket vatten du använder

Vattenmätaren känner av hur mycket vatten ditt hushåll använder och det redovisas på din faktura. Det är vi på Trollhättan Energi som äger och ansvarar för själva mätaren, medan konsolen med avstängningsventiler, rör och kopplingar till anslutningspunkten i gatan är din egendom och ditt ansvar som fastighetsägare.

Läs av din vattenmätare

För att kunna fakturera dig rätt behöver vi veta hur mycket vatten du förbrukar. Du behöver därför själv läsa av din vattenmätare varje år och skicka in mätarställningen till oss. När det är dags att läsa av vattenmätaren får du ett sms eller mejl från oss. Du behöver lämna in din mätarställning senast den 30 november varje år. Mätarställningen ligger sedan till grund för samtliga VA-fakturor som skickas ut till dig månadsvis under det kommande året.

Lämna mätarställning

När du läst av din vattenmätare kan du rapportera in avläsningen till oss på olika sätt:
1. Logga in på Mina sidor med mobilt bank-ID och ange mätarställningen.
2. Mejla in mätarställningen till kundservice@trollhattanenergi.se. Uppge även ditt namn, personnummer och adress där mätaren sitter. 
3. Ring kundservice på telefon 020–89 90 00 och meddela mätarställningen.

Påminnelse om avläsning via SMS

Registrera ditt mobilnummer på Mina sidor om du vill ha påminnelse via sms när det är dags att läsa av din vattenmätare nästa gång. 

Upptäck kostsamma läckor med hjälp av din VA-faktura

Om du har som rutin att jämföra vattenmätarens räkneverk med din VA-faktura varje månad kan du snabbt upptäcka om din förbrukning plötsligt avviker från din normala förbrukning. En avvikelse från den beräknade förbrukningen som står på din VA-faktura kan exempelvis tyda på en läcka eller en otät kran. En vattenkran som droppar eller en WC-stol som står och rinner kan leda till stora kostnader. 

Vattenläckor

En droppande kran eller rinnande toalett förbrukar stora mängder vatten på kort tid. Hur mycket det handlar om kan du se i tabellen nedan. Först i liter per minut och sedan i kubikmeter per år.

Så här mycket vatten läcker ut om du har en:

Rinnande toalettstol  6 liter/min 3 000 m³/år 75 600 kr/år*
Rinnande kran 0,6 liter/min 30-300 m³/år 756 – 7 560 kr/år*

*Summorna är beräknade på vattenpriset 25,20 kr/m3  inklusive moms.

Genomsnittlig användning per dygn

Den genomsnittliga användningen av vatten per person och dygn i ett hushåll är ca 140 liter, som fördelas så här: 60 liter personlig hygien, 30 liter för WC-spolning, 15 liter för disk, 15 liter för tvätt, 10 liter för mat och dryck och 10 liter för övrig användning.

Senast granskad: 2021-04-09