Tillsammans hjälps vi åt att återvinna julen

Julen är inte bara en underbar högtid – det blir också en hel del avfall som behöver sorteras ut. Här är våra mest hållbara tips så att du kan fira jul utan att påverka sopberget så mycket. Ju fler vi är som tänker och gör annorlunda desto mer skillnad gör det. I år kanske du kan återvinna mer? Granen, den trasiga julgransbelysningen och laga rester på mat som blivit över istället för att slänga i onödan? Det bästa är såklart att tänka till innan och inte köpa saker du egentligen inte behöver.

Klipp och återvinn din barrande gran
När granen börjar barra och det är dags att återvinna den, så påminner vi om att behöver vi din hjälp, eftersom vi inte kommer och hämtar granen vid tomtgränsen längre. Istället kan du som är villaägare klippa ner granen och lägga i kärlet för restavfall eller trädgårdsavfall utan påse, medan du som bor i flerfamiljshus stämmer av med din hyresvärd om smidigaste sättet att få granen till återvinningscentralen Håjum. Att såga isär stammen och klippa ner grenarna går snabbt, särskilt om man samarbetar. Våra renhållningsarbetare Sofia Ingemarsson och Kjell Yvestål testade och mätte till och med så att de höll sig runt 30-centimetersgränsen. Ögonmått funkar också. Här är deras sportiga granklipparrapport.

Du som bor i villa: Så här enkelt återvinner du din barrande gran

 • Klipp ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg i kärlet för trädgårdsavfall, om du har det. Kärlet töms när säsongen återupptas vecka 14 eller 15 beroende på vilken hämtningsvecka du har.
 • Klipp ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg löst, utan påse, i ditt kärl för restavfall.
 • Lämna granen på anvisad plats på återvinningscentralen Håjum, men se till att inte slänga med någon plastsäck. Tips! Hyr en släpkärra ihop med grannarna.

Du som bor i lägenhet: Så här enkelt återvinner du din barrande gran

 • Prata med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening och ta reda på vad som gäller hos dig.
 • Lämna granen på anvisad plats på återvinningscentralen Håjum, men se till att inte slänga med någon plastsäck. Tips! Hyr en släpkärra ihop med grannarna.

Så här sorterar du ut annat julavfall:

 • Julklappspapper räknas som förpackning och ska slängas bland pappersförpackningar på din närmaste återvinningsstation.
 • Chokladasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Om den innehåller plast ska detta sorteras som plastförpackning.
 • Presentsnören läggs i restavfallet.
 • Sillburkar och andra glasburkar lämnas bland glasförpackningar på närmaste återvinningsstation. Metallocket sorteras ut och slängs som metallförpackningar.
 • Tänk på att plasten kring skinkan, laxen och tuben för gröten också bör återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar på närmaste återvinningsstation.
 • Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen Håjum. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen och slängas i restavfallet, annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
 • Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, ska lämnas till återvinningscentralen Håjum.
 • Batterier från luciakronor, leksaker och annat lämnas i batteriholk som finns på återvinningstationen på återvinningscentralen Håjum eller i “Samlaren” som du hittar på utvalda mataffärer i stan. “Samlaren” är ett insamlingsskåp där du kan lämna in glödlampor, lågenergilampor, batterier och småelektronik. Här hittar du “Samlaren”: ICA Maxi Överby, ICA Kvantum Jätten, ICA Supermarket Sylte, Willys.

Ansvarsfördelning

Trollhättan Energi är ansvariga för återvinningscentralen Håjum i Trollhättan.
FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, är ansvariga för återvinningsstationerna i Trollhättan.

Här kan du läsa mer om FTI

Senast granskad: 2022-06-22