Trollhättan Energi bygger solcellspark

Nu är det klart att Trollhättan Energi bygger en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson.

Placeringen blir utmed riksväg 44 i närheten av Stallbackarondellen. Där blir solcellsparken granne med Trollhättan Energis nya Återvinningscentral som väntas stå klar under 2024, medan solparken beräknas vara färdig runt årsskiftet 2023/2024.
 – När avtalet är klart med leverantören av de nästan 6 000 solpanelerna nu under hösten, så räknar vi med att det ska ta ungefär ett år tills anläggningen kan tas i bruk, säger Jenny Andersson. 
 
Marken kommer att arrenderas av Trollhättans Stad, som också är ägare av Trollhättan Energi.
 
3,4 miljoner kilowattimmar per år

Beräknat utifrån att anläggningen ska ge ett rejält tillskott tack vare solens strålar från mitten av april till mitten av oktober, så förväntas den årligen producera 3,4 GWh (3,4 miljoner kilowattimmar). Det motsvarar vad närmare 200 villor med direktverkande el använder.
– Av naturliga skäl kommer mest el att produceras under sommaren när behovet här är som lägst, men då bidrar vår solel till att minska behovet av fossilbaserad elproduktion nere i Europa eftersom elnäten är sammanknutna. Så även om vi redan nu enbart säljer förnybar el, så innebär vår investering i solparken ett minskat globalt klimatavtryck. En park i den här storleken minskar koldioxidutsläppen med 1500 ton per år, betonar Jenny Andersson.

Trollhättan Energi bygger solcellspark
Trollhättan Energi ska bygga en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. Den kommer att producera omkring 3,4 miljoner kilowattimmar per år och beräknas vara färdig att tas i bruk runt årsskiftet 2023/2024. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson. Möt henne här och se var parken kommer att anläggas utved Riksväg 44.

Ingen har kunnat undgå det extrema läget inom energisektorn efter Rysslands invasion av Ukraina. Det har ökat takten i energiomställningen.
– Det krävs en omställning, samtidigt som elektrifieringen av samhället innebär en ökad efterfrågan. Vi jobbar nu ännu mer intensivt med att skapa lokala förutsättningar och solcellsparken är en del i den satsningen. Det känns väldigt bra att vi nu hittat en modell som nu också ger en hållbar ekonomi, säger Trollhättan Energis vd Pia Brühl Hjort.
 
Underlättar nya företagsetableringar

Bolagets styrelse gav tummen upp till investeringen på 27 miljoner kronor vid fredagens sammanträde. Anläggningens livslängd är omkring 30 år. Att Trollhättan Energi nu ökar mängden kostnadseffektiv el i energisystemet, väntas också underlätta för fler näringslivsetableringar i kommunen.
– Energikostnaden blir allt viktigare vid större etableringar och genom att vi kan minska andelen inköpt el från regionnäten, så kan vi också hålla nere våra priser och fortsätta tillhöra de energibolag som har bland landets lägsta elnätspriser. Det betyder mycket för näringslivet, konstaterar Pia Brühl Hjort.
 
Planen på en solcellspark har funnits sedan 2018.
– Nu har vi hittat en paketering som gör att det blir attraktivt för kunderna, samtidigt som vi bidrar till att stärka det lokala näringslivet. Det är viktigt för oss. Genom vår modell Kraftkombo samspelar vi redan med det lokala näringslivet och köper el tillsammans, för att få ett så bra och stabilt elpris som möjligt över tid, påpekar Pia Brühl Hjort.

Effekt på 3 megawatt

Innan byggstart av solcellsparken inväntar Trollhättan Energi ett formellt godkännande av Länsstyrelsen med ett angivet avstånd mellan anläggningen och den större bergknalle som finns på området och som är hemvist för värdefullt växt- och djurliv.
– Tomten vi kommer att ta i anspråk är totalt sex hektar och vi räknar med att använda omkring fyra. Solpanelerna placeras vinklade på stålställningar i marken med omkring nio meter mellan varje rad, förklarar Jenny Andersson.
 
En solcellspark med effekten 3 megawatt är förhållandevis en stor anläggning, men det finns större. Den största finns i skånska Skurup med en effekt på 18 megawatt. Den togs i bruk i början av 2022.
 
För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort
VD, Trollhättan Energi
020-89 90 00

Nyheten publicerad: 2022-10-31

Senaste nyheterna

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.

Tjej håller upp en LED-lampa mot kameran och ser glad ut

2022-12-05

Bli en smart elanvädare

Den senaste tiden har elpriserna varit högre än vad vi är vana vid och många kontaktar oss för tips och råd. Genom att se över hur du använder din energi hemma kan du inte bara spara pengar i plånboken, du gör samtidigt en insats för miljön och bidrar till ett mer hållbart samhälle. 

Man i duschen med ordbild över Kraftkombo Hem

2022-11-30

Trollhättan Energi bjuder in – ”köp el tillsammans med oss”

Just nu är situationen på elmarknaden skakig vilket gör att elpriset snabbt kan gå upp och ner. Nu vidareutvecklar Trollhättan Energi konceptet Kraftkombo och bjuder in både privatpersoner och småföretag att köpa el tillsammans med det egna energibolaget.

Tjej och kille står i kontorsmiljö och tittar in i kameran

2022-11-24

Energiläget – så agerar Trollhättan Energi

Det ansträngda läget på energimarknaden och den ökade risken för effektbrist i vinter gör att du behöver se över hur du kan använda din el på ett smart sätt och samtidigt effektivisera din användning av energi. Energimyndighetens budskap är tydligt – varje kilowattimme räknas.

Tjej ler och tittar in i kameran. SKI-logga i bild.

2022-11-21

Elhandel: Trollhättan Energi har Sveriges nöjdaste företagskunder – och tar bronset på privatsidan

Trollhättan Energi har elhandelsbranschens mest nöjda företagskunder i hela Sverige 2022. Det visar en klar förstaplats i den senaste mätningen gjord av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). - Resultatet känns helt fantastiskt. I de här extrema tiderna på energimarknaden är det viktigare än någonsin för oss att kroka arm och måna om såväl företags- som privatkunder. Exempelvis handlar vårt succékoncept Kraftkombo precis om det, säger Trollhättan Energis elhandelsansvariga Mia Biselius, som också kan glädjas åt att bolaget tar en bronsplats i SKI-mätningen bland hushållskunderna.  - Det är den bästa placeringen på privatsidan någonsin för oss och visar verkligen att satsningen på schysst elhandel bygger ett långsiktigt förtroende.

Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

2022-11-18

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Biogas Tanka Bil

2022-11-04

Trollhättan Energi fokuserar sitt biogas-engagemang till Trollhättan

Nästa år vill Trollhättan Energi fokusera sitt biogas-engagemang helt och hållet till Trollhättan och få en ekonomi i balans för affären. Det innebär att biogasstationerna i bland annat Dalsland, Strömstad och i Lilla Edet inte ska drivas vidare i Trollhättan Energis regi från våren 2023.

2022-10-31

Trollhättan Energi bygger solcellspark

Nu är det klart att Trollhättan Energi bygger en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson.

Person håller en papplåda med kläder.

2022-10-06

Textiljakten drar igång vecka 42

Nu är det dags för nästa upplaga av Textiljakten. I år med ett nytt koncept helt inriktat på uppsamling av kläder och textilier i bostadsområden. Textiljakten syftar till att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna, utan i stället samlas in för återanvändning via second hand eller annan användning.

kran hus dricksvatten

2022-10-04

Hjälp oss bli bättre på att berätta om våra satsningar på vatten och avlopp

Just nu, och i flera år framöver, pågår stora satsningar på framtidens dricksvattenförsörjning och avloppshantering i Trollhättan. Vi vill att du ska känna dig informerad och trygg med de investeringar vi gör. Därför genomför vi en undersökning bland våra kunder, med start denna vecka. I undersökningen passar vi också på att ställa några frågor om vad du tycker om vårt kranvatten. 

Kvinna i trappa som håller i ledstången och har en larmklocka på armen

2022-10-03

Välkommen till Streemi – Trollhättan Energis guide för ditt nya uppkopplade liv

Nu lanserar Trollhättan Energi Streemi. En helt ny guide där vi samlat allt som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta "hemmatjänster" som erbjuds via vårt öppna fibernät.

Hand på ett element

2022-10-03

”Vargön Alloys minskade produktion påverkar inte Trollhättebornas fjärrvärme i vinter”

Vargön Alloys har aviserat en minskad produktion på grund av de höga elpriserna. Men det är under sommarhalvåret som Trollhättan använder restvärme från Vargön Alloys. Vintertid producerar Trollhättan Energi sin fjärrvärme med hjälp av rester från skogen och när det blir riktigt kallt, bioolja.