Snart startar utbyggnaden av Trollhättans reningsverk

Arbetet med framtidens miljötillstånd för Trollhättans avloppsreningsverk Arvidstorp går nu in i slutfasen. – Vi märker redan nu att vissa värden överskrider vårt befintliga tillstånd så vi står inför viktiga investeringar, säger Anna Berts Miljöingenjör på Trollhättan Energi. Avloppsreningsverket renar allt toalett-, disk- och duschvatten från Trollhätteborna innan det förs tillbaka till Göta Älv. Målet […]

Arbetet med framtidens miljötillstånd för Trollhättans avloppsreningsverk Arvidstorp går nu in i slutfasen.
– Vi märker redan nu att vissa värden överskrider vårt befintliga tillstånd så vi står inför viktiga investeringar, säger Anna Berts Miljöingenjör på Trollhättan Energi.

Avloppsreningsverket renar allt toalett-, disk- och duschvatten från Trollhätteborna innan det förs tillbaka till Göta Älv. Målet är att ett moderniserat avloppsreningsverk ska stå klart år 2025 med ännu bättre biologisk rening och utvecklad slamhantering.

Redan 2017 påbörjades arbetet med att se över kapaciteten och det tillstånd som gavs 2010. För att formellt förbereda för skärpta miljökrav arbetar Trollhättan Energi nu också med en ny tillståndsansökan som beräknas skickas in till Länsstyrelsen för prövning under våren 2019.

– Det vi vet idag är att vi kommer behöva hantera ökade avloppsmängder i framtiden. Därför känns det bra att vi redan nu har kommit så här långt i vår ansökan till Länsstyrelsen, säger Anna Berts.

Att det är bråttom bekräftas av den årliga miljörapporten för 2018 som Trollhättan Energi nu har lämnat in till Länsstyrelsen. Där noteras att det inkommande avloppsvattnet, på grund av fler toppar, totalt sett har innehållit för mycket organiskt material i förhållande till tillståndet.

– Men trots att det inkommande organiska materialet ökat har inte reningen av vattnet som går tillbaka ut till Göta Älv påverkats, betonar Anna Berts.

Torra sommarperioder i kombination med fler skyfall skapar ojämna flöden i tunnelsystemet. Vid lägre flöden samlas det organiska materialet och när skyfallen sedan kommer spolas större mängder än normalt in till verket. Reningsverket byggdes 1968 och börjar alltså få några år på nacken. Förutom påverkan från vädret så medför också fler Trollhättebor och bostäder ökade krav på Arvidstorp, både när det gäller kapacitet och reningsteknik.

Det första praktiska steget till ett mer modernt reningsverk är att slamhanteringen flyttas från bergrummet till en ny byggnad på markplan.

– I dagsläget är det trångt, bullrigt och dålig luft på grund av öppna processer och transporter nere i berget. Med en ny byggnad i markplan får vi en bättre arbetsmiljö utan att det sker på bekostnad av närboende och miljön, samtidigt som vi gör plats för den utökade reningen i bergrummet, säger Per Rundahl processingenjör på Trollhättan Energi.

Arbetet med utbyggnationen av den biologiska reningen drar igång så fort det nya tillståndet är klart.

– Vår ambition är att börja bygga för slamhanteringen nu under våren och vi kommer att föra en tät dialog med de kringboende för att störa så lite som möjligt, säger Per Rundahl.

Vill du ha löpande information kring detta projekt direkt i din mejlkorg?

Klicka här och fyll i din mejladress

Nyheten publicerad: 2019-04-03

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.