Snart startar utbyggnaden av Trollhättans reningsverk

Arbetet med framtidens miljötillstånd för Trollhättans avloppsreningsverk Arvidstorp går nu in i slutfasen. – Vi märker redan nu att vissa värden överskrider vårt befintliga tillstånd så vi står inför viktiga investeringar, säger Anna Berts Miljöingenjör på Trollhättan Energi. Avloppsreningsverket renar allt toalett-, disk- och duschvatten från Trollhätteborna innan det förs tillbaka till Göta Älv. Målet […]

Arbetet med framtidens miljötillstånd för Trollhättans avloppsreningsverk Arvidstorp går nu in i slutfasen.
– Vi märker redan nu att vissa värden överskrider vårt befintliga tillstånd så vi står inför viktiga investeringar, säger Anna Berts Miljöingenjör på Trollhättan Energi.

Avloppsreningsverket renar allt toalett-, disk- och duschvatten från Trollhätteborna innan det förs tillbaka till Göta Älv. Målet är att ett moderniserat avloppsreningsverk ska stå klart år 2025 med ännu bättre biologisk rening och utvecklad slamhantering.

Redan 2017 påbörjades arbetet med att se över kapaciteten och det tillstånd som gavs 2010. För att formellt förbereda för skärpta miljökrav arbetar Trollhättan Energi nu också med en ny tillståndsansökan som beräknas skickas in till Länsstyrelsen för prövning under våren 2019.

– Det vi vet idag är att vi kommer behöva hantera ökade avloppsmängder i framtiden. Därför känns det bra att vi redan nu har kommit så här långt i vår ansökan till Länsstyrelsen, säger Anna Berts.

Att det är bråttom bekräftas av den årliga miljörapporten för 2018 som Trollhättan Energi nu har lämnat in till Länsstyrelsen. Där noteras att det inkommande avloppsvattnet, på grund av fler toppar, totalt sett har innehållit för mycket organiskt material i förhållande till tillståndet.

– Men trots att det inkommande organiska materialet ökat har inte reningen av vattnet som går tillbaka ut till Göta Älv påverkats, betonar Anna Berts.

Torra sommarperioder i kombination med fler skyfall skapar ojämna flöden i tunnelsystemet. Vid lägre flöden samlas det organiska materialet och när skyfallen sedan kommer spolas större mängder än normalt in till verket. Reningsverket byggdes 1968 och börjar alltså få några år på nacken. Förutom påverkan från vädret så medför också fler Trollhättebor och bostäder ökade krav på Arvidstorp, både när det gäller kapacitet och reningsteknik.

Det första praktiska steget till ett mer modernt reningsverk är att slamhanteringen flyttas från bergrummet till en ny byggnad på markplan.

– I dagsläget är det trångt, bullrigt och dålig luft på grund av öppna processer och transporter nere i berget. Med en ny byggnad i markplan får vi en bättre arbetsmiljö utan att det sker på bekostnad av närboende och miljön, samtidigt som vi gör plats för den utökade reningen i bergrummet, säger Per Rundahl processingenjör på Trollhättan Energi.

Arbetet med utbyggnationen av den biologiska reningen drar igång så fort det nya tillståndet är klart.

– Vår ambition är att börja bygga för slamhanteringen nu under våren och vi kommer att föra en tät dialog med de kringboende för att störa så lite som möjligt, säger Per Rundahl.

Vill du ha löpande information kring detta projekt direkt i din mejlkorg?

Klicka här och fyll i din mejladress

Nyheten publicerad: 2019-04-03

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.