Projektledare Örjan Andersson vid arbetet i Genaområdet i Sjuntorp.

Slut på källaröversvämningar när Vattenpaketet 2026 investerar i Sjuntorp

Som ett led i Trollhättan Energis satsning Vattenpaketet 2026 investeras det nu i ett helt nytt vatten- och avloppssystem för 80 fastigheter i området Gena i Sjuntorp. Totalt handlar det om 4 500 meter ledning som ska grävas ner. - En stor del av det nuvarande ledningsnätet är väldigt gammalt och det har varit problem med mycket översvämningar i det här området. Så det känns bra att vi äntligen får detta gjort, säger projektledaren Örjan Andersson.

Många av fastigheterna i området är från 1940-1960-talet, så även ledningsnätet har många år på nacken. Precis som andra delar av ledningsnätet runt om i Trollhättans kommun – och Sverige i stort. Trollhättans Energis satsning på Vattenpaketet 2026, som bland annat innehåller byggandet av ett helt nytt vattenverk och utvecklad rening vid Arvidstorps avloppsreningsverk, rymmer därför också en fortsatt offensiv satsning just på att förnya vatten- och avloppsnätet i flera områden. Skoftebyn är redan gjort, planer pågår för Hjortmossen Södra – och arbetet är nu i full gång i området Gena i Sjuntorp.

Nytt ledningsnät i Sjuntorp med Vattenpaketet 2026
Inom Vattenpaketet 2026 gör Trollhättan Energi under flera år omfattande investeringar i vatten och avlopp, så att vi alla, inklusive kommande generationer Trollhättebor. ska ha tillgång till bra dricksvatten. Med start våren 2021 investerar vi bland annat 136 miljoner för att se till att översvämningsrisken minimeras för ett 80-tal fastigheter i Gena-området i Sjuntorp. Våren 2023 ska det vara klart. Liknande investeringar har tidigare gjorts i Skoftebyn och ska även göras i Hjortmossen/Centrum Södra de kommande åren.

”En förutsättning för att samhället ska fungera”

Inom ramen för Vattenpaketet 2026 gör Trollhättan Energi under sex år en av sina största investeringar i vatten och avlopp någonsin. Satsningen finansieras gemensamt med stegvisa och noggrant avvägda taxejusteringar.
– Tillgång till bra dricksvatten och en bra rening av avloppsvattnet är ju en förutsättning för att ett samhälle ska fungera, konstaterar Örjan Andersson.
 
I området Gena i Sjuntorp har det varit extra hård belastning på ledningsnätet eftersom merparten av regnvattnet, det så kallade dagvattnet, idag samlas i samma ledningar som från hushållens spillvatten från exempelvis disk, dusch och toa.
– Det är ett klassiskt problem med äldre ledningsnät och ökar risken för källaröversvämningar när det regnar mycket. Ledningssystemet klarar helt enkelt inte av att leda bort både regnvatten och spillvatten från hushållen och då stiger vattnet upp i källarbrunnarna istället. Nu ska vi ändra på det, säger Örjan Andersson, som fått positiva reaktioner från de boende.
– Det är klart att det kommer att bli lite bökigt med mycket grävande i området de kommande två åren, men i slutänden så bli det ju mycket bättre för de som bor här.

Regnvatten och avloppsvatten skiljs åt 

Nu kommer allt ledningsnät i området att separeras, så att regnvattnet leds undan separat och inte belastar spillvattenledningarna från hushållen. Det gör i sin tur att belastningen minskar på pumpstationerna som pumpar vattnet från Sjuntorp till Arvidstorps avloppsreningsverk i bergrummet strax väster om Trollhättans centrum. Det handlar om en minskning på 30 000 kubikmeter per år.
– Det är ju onödigt att belasta pumpstationer och avloppsreningsverket med rent vatten, konstaterar Örjan Andersson.
 
Dessutom minskar risken för bräddning; det vill säga att orenat vatten tillfälligt måste ledas ut i sjön Trehörningen när inte pumpstationerna orkar med till följ av höga flöden.

Klart våren 2023

Arbetet i Gena inleddes i maj och väntas vara helt klart våren 2023.
Projektet omfattar sammanlagt nedläggning av närmare 1 500 meter dricksvattenledning, 1 500 meter dagvattenledning för regnvatten och 1500 meter spillvattenledning för avloppsvatten från hushållen. Den totala kostnaden beräknas till 36 miljoner kronor.
 
Fastighetsägaren som inte redan har separerat dagvatten från spillvatten på sin tomt, behöver samtidigt göra en sådan separering.

Nyheten publicerad: 2021-07-07

Senaste nyheterna

Två drifttekniker står framför en reservcentral som ska skänkas till Ukraina.

2023-05-26

Trollhättan Energi skänker värmepanna till Ukraina

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick ut med en förfrågan om att skänka materiel och utrustning till Ukraina tänkte Lars-Erik Nyman, drifttekniker på Trollhättan Energi, genast på en reservcentral för fjärrvärme som inte längre var i bruk. 

2023-05-24

Flera biogasstationer har fått nya ägare

I slutet av förra året beslutade Trollhättan Energis styrelse att bolagets biogas-engagemang skulle fokuseras helt till Trollhättan. Nu står det klart att flera av tankstationerna som inte längre skulle drivas vidare i Trollhättan Energis regi fått nya ägare.

Solnedgång över Trollhättan

2023-05-15

Trollhättan Energi är navet i energiomställningen i Trollhättan

Hur kan den energi som används – användas klokt och den energi som i dagsläget inte används alls tas tillvara? Hur kan användningen av energi visualiseras så att Trollhätteborna får en större förståelse och medvetenhet om hur och när de använder sin energi? Hur kan vi jobba mer cirkulärt, tillsammans? Det är några av de frågor Trollhättan Energi ställer sig just nu.

2023-05-12

”Nu ser vi äntligen ut som det energibolag vi är och vill vara”

Måndagen den 15 maj växlar Trollhättan Energi om till ett helt nytt utseende med en ny logotyp och ett annat uttryck i färg och form. Det gamla utseendet har många år på nacken och är inte anpassat efter vad bolaget vill förmedla eller den omvärld vi lever i nu.

2023-04-27

Ett fjolår fyllt av utmaningar och möjligheter: ”Omställningen fortsätter”

Det är boksluts- och årsredovisningstider och när Trollhättan Energis VD Pia Brühl Hjort summerar 2022 kan hon blicka tillbaka mot ett fjolår fyllt av både utmaningar och möjligheter. - Rysslands invasion av Ukraina och inflationen har inneburit att vi på olika sätt ökat takten i vår hållbara omställning, men också jobbat ännu mer för att gå i takt med Trollhätteborna, säger hon.

Pia Brühl Hjort, vd Trollhättan Energi

2023-03-31

Trollhättan Energi storsatsar: fler nya jobb i heta energibranschen

Under senaste året har Trollhättan Energi sett hur förväntningarna från kunderna snabbt förändrats och att det blivit ett helt annat fokus på energifrågor i hela samhället. Förutsättningarna är radikalt annorlunda och utvecklingen sker i en rasande fart. Nu satsar Trollhättan Energi på en rad nya tjänster inom både värme, elproduktion och på elnätssidan för att möta behovet av förnybar energi.

2023-03-29

Rätt och fel om plaståtervinning: ”En pulka är ingen förpackning”

Varför ska vi sortera plastförpackningarna när de ändå bara eldas upp? Frågan dyker upp då och då, men bygger i grunden på ett missförstånd. – Självklart lönar det sig både ekonomiskt och miljömässigt att sortera sina plastförpackningar. Vår gemensamma utmaning är att vi lämnar alldeles för många andra plastprodukter i förpackningsåtervinningen som inte ska vara där, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef för återvinning hos Trollhättan Energi.

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.