Projektledare Örjan Andersson vid arbetet i Genaområdet i Sjuntorp.

Slut på källaröversvämningar när Vattenpaketet 2026 investerar i Sjuntorp

Som ett led i Trollhättan Energis satsning Vattenpaketet 2026 investeras det nu i ett helt nytt vatten- och avloppssystem för 80 fastigheter i området Gena i Sjuntorp. Totalt handlar det om 4 500 meter ledning som ska grävas ner. - En stor del av det nuvarande ledningsnätet är väldigt gammalt och det har varit problem med mycket översvämningar i det här området. Så det känns bra att vi äntligen får detta gjort, säger projektledaren Örjan Andersson.

Många av fastigheterna i området är från 1940-1960-talet, så även ledningsnätet har många år på nacken. Precis som andra delar av ledningsnätet runt om i Trollhättans kommun – och Sverige i stort. Trollhättans Energis satsning på Vattenpaketet 2026, som bland annat innehåller byggandet av ett helt nytt vattenverk och utvecklad rening vid Arvidstorps avloppsreningsverk, rymmer därför också en fortsatt offensiv satsning just på att förnya vatten- och avloppsnätet i flera områden. Skoftebyn är redan gjort, planer pågår för Hjortmossen Södra – och arbetet är nu i full gång i området Gena i Sjuntorp.

Nytt ledningsnät i Sjuntorp med Vattenpaketet 2026
Inom Vattenpaketet 2026 gör Trollhättan Energi under flera år omfattande investeringar i vatten och avlopp, så att vi alla, inklusive kommande generationer Trollhättebor. ska ha tillgång till bra dricksvatten. Med start våren 2021 investerar vi bland annat 136 miljoner för att se till att översvämningsrisken minimeras för ett 80-tal fastigheter i Gena-området i Sjuntorp. Våren 2023 ska det vara klart. Liknande investeringar har tidigare gjorts i Skoftebyn och ska även göras i Hjortmossen/Centrum Södra de kommande åren.

”En förutsättning för att samhället ska fungera”

Inom ramen för Vattenpaketet 2026 gör Trollhättan Energi under sex år en av sina största investeringar i vatten och avlopp någonsin. Satsningen finansieras gemensamt med stegvisa och noggrant avvägda taxejusteringar.
– Tillgång till bra dricksvatten och en bra rening av avloppsvattnet är ju en förutsättning för att ett samhälle ska fungera, konstaterar Örjan Andersson.
 
I området Gena i Sjuntorp har det varit extra hård belastning på ledningsnätet eftersom merparten av regnvattnet, det så kallade dagvattnet, idag samlas i samma ledningar som från hushållens spillvatten från exempelvis disk, dusch och toa.
– Det är ett klassiskt problem med äldre ledningsnät och ökar risken för källaröversvämningar när det regnar mycket. Ledningssystemet klarar helt enkelt inte av att leda bort både regnvatten och spillvatten från hushållen och då stiger vattnet upp i källarbrunnarna istället. Nu ska vi ändra på det, säger Örjan Andersson, som fått positiva reaktioner från de boende.
– Det är klart att det kommer att bli lite bökigt med mycket grävande i området de kommande två åren, men i slutänden så bli det ju mycket bättre för de som bor här.

Regnvatten och avloppsvatten skiljs åt 

Nu kommer allt ledningsnät i området att separeras, så att regnvattnet leds undan separat och inte belastar spillvattenledningarna från hushållen. Det gör i sin tur att belastningen minskar på pumpstationerna som pumpar vattnet från Sjuntorp till Arvidstorps avloppsreningsverk i bergrummet strax väster om Trollhättans centrum. Det handlar om en minskning på 30 000 kubikmeter per år.
– Det är ju onödigt att belasta pumpstationer och avloppsreningsverket med rent vatten, konstaterar Örjan Andersson.
 
Dessutom minskar risken för bräddning; det vill säga att orenat vatten tillfälligt måste ledas ut i sjön Trehörningen när inte pumpstationerna orkar med till följ av höga flöden.

Klart våren 2023

Arbetet i Gena inleddes i maj och väntas vara helt klart våren 2023.
Projektet omfattar sammanlagt nedläggning av närmare 1 500 meter dricksvattenledning, 1 500 meter dagvattenledning för regnvatten och 1500 meter spillvattenledning för avloppsvatten från hushållen. Den totala kostnaden beräknas till 36 miljoner kronor.
 
Fastighetsägaren som inte redan har separerat dagvatten från spillvatten på sin tomt, behöver samtidigt göra en sådan separering.

Nyheten publicerad: 2021-07-07

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.