Sandra Magnusson är kvalitetsansvarig med fokus på hållbarhet

Hundra procent fossilfritt 2030

Senast 2030 ska Trollhättan Energi se till att alla bolagets produkter och tjänster är helt fossilfria. Det omfattar hela värdekedjan från råvara till tillverkning, leverans och användning av företagets produkter och tjänster ute hos alla privat- och företagskunder. - Det innebär att vi ställer ökade krav även på våra leverantörer och samarbetspartners. Och när det gäller vår egen verksamhet inom bolaget ska vi vara helt fossilfria redan 2025, deklarerar vd:n Pia Brühl Hjort.

I den nya bolagsstrategin som antogs hösten 2020 är ett uttalat övergripande mål just att fortsätta minimera såväl Trollhättan Energis som hela Trollhättans miljöpåverkan.
– Vi vill ta ansvar för vår stad och bli en ännu starkare samhällsaktör som jobbar effektivt med miljö- och hållbarhetsfrågorna. Därför lägger vi nu också extra fokus på att samordna alla insatser för att få största möjliga effekt. Det handlar både om hur vi fortsätter jobba internt, samtidigt som vi ställer ökade krav på produkter och tjänster från alla våra leverantörer och samarbetspartners, påpekar Pia Brühl Hjort.
 

”Vi har redan kommit långt”

Rekryteringen av kvalitetsansvariga Sandra Magnusson (bilden) är en tydlig markering i det arbetet. Hon har en nyckelroll i det fortsatta och vässade hållbarhetsarbetet.
– Vi har redan tidigare kommit långt, men syftet nu är att verkligen mejsla fram den röda lokala tråden utifrån de globala hållbarhetsmål som FN beslutat om i Agenda 2030, säger Sandra.
 
Ett tydligt steg är bolagsstyrelsens eniga beslut om att hela den så kallade värdekedjan ska vara fossilfri 2030. Det innebär i praktiken att såväl produktion som leveranser av inköpta varor och tjänster, liksom Trollhättan Energis egen verksamhet och bolagets produkter och tjänster, inte i någon fas innebär användande av fossila bränslen. 
 

I linje med nya visionen

– Vi ska göra allt vi kan för att även våra kunder, både företag och privatpersoner, ska kunna vara helt fossilfria 2030. Därför måste vi bli ännu tydligare i vår kravställning även tidigt i värdekedjan och verkligen skapa förutsättningarna, påpekar Pia Brühl Hjort.
Hon ser det som en naturlig utveckling helt i linje med Trollhättan Energis nya vision; ”Den goda kraften för generationer”.
 
För Trollhättan Energis egen del är målsättningen om 100 procent fossilfrihet inom bolaget satt redan till 2025.
– Vi är redan på god väg, men här gör vi nu en noggrann intern inventering av all vår verksamhet. Självklart ska vi fortsätta vara en föregångare. Fossilfritt och förnybart är ju inget nytt för oss, men vi ska driva arbetet ännu mer strukturerat, påpekar Sandra Magnusson.
 

”Vi ska fortsätta vara en möjliggörare”

Elleveranserna kommer exempelvis redan idag från förnybara energikällor och externa transporter av flis till värmeverket på Stallbacka styrs nu mot biogas. Flisen är dessutom rester från skogen som omvandlas till fjärrvärme märkt Bra miljöval, som värmer tusentals företag och hushåll i Trollhättan. Det finns många fler hållbara exempel. Och de kommer att följas av fler konkreta åtgärder.
 
Trollhättan Energis nu tydligt uttalade mål om en helt fossilfri värdekedja, går också helt i linje med Västra Götalandsregionens och Trollhättans Stads ambitioner. Sandra Magnusson understryker att vägen till framgång är ett systematiskt och strukturerat miljöarbete i nära dialog med leverantörer och andra samarbetspartners.
– Det skapar ett gemensamt engagemang. Och tack vare att vi jobbar och utvecklas tillsammans över alla våra verksamhetsområden inom Trollhättan Energi, så kommer vi också att få ut maximalt av den stora kunskap och medvetenhet som redan finns hos oss. En hållbar utveckling för Trollhättan här och nu, och för kommande generationer, är ju ett övergripande mål i allt vi gör. Vi ska fortsätta vara en möjliggörare och en avgörande kraft i det arbetet. Utvecklingen av våra digitala tjänster är ett viktigt verktyg som också skapar mervärden för våra kunder, understryker Sandra Magnusson.
 
En hållbar liten ordlista:
 
Fossilfri: När energin som används inte kommer från fossila bränslen som kol, olja och gas och därmed inte heller bidrar till ökade koldioxidutsläpp.
Förnybar: Energi från källor som hela tiden naturligt förnyas och inte kommer att ta slut. Sol, vind, vatten och biobränsle är några exempel.
Klimatneutral: När en verksamhet sammantaget inte medverkar till klimatförändringarna.
Klimatpositiv: När en verksamhet binder mer koldioxid än vad som släpps ut.
Klimatberäkning: En överblick av verksamhetens sammanlagda klimatpåverkan, som kartlägger var utsläppen av växthusgaser sker och hur stora de är.
 
För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort, vd: 0520-49 75 86
Sandra Magnusson, kvalitetsansvarig: 0520-49 75 47
 

Nyheten publicerad: 2021-09-06

Senaste nyheterna

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.

Chatbot

2023-02-02

Trollhättan Energi fortsätter utveckla kundservicen: Premiär för egna chatboten Thea

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla sin kundservice. Den digitala chatboten Thea finns nu tillgänglig dygnet runt för att svara på alla de vanligaste frågorna.

2023-01-26

Nytt insamlingssystem 2025: Förpackningarna hämtas hemma hos dig

Det kommer att bli ännu enklare för hushållen i Trollhättan att återvinna metall, plast, papper och glas. Trollhättan Energi har nu påbörjat omställningen till så kallad fastighetsnära insamling. - Under 2025 är vårt mål att alla villor och fritidshus ska få nya kärl med totalt åtta olika fack för allt hushållsavfall som vi sedan hämtar vid fastigheten, precis som vi gör med restavfall och matavfall idag, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef avfall och återvinning.

Röd pratbubbla

2023-01-16

Varning för bedrägeri

- Se upp för personer som ringer och säger att de är från Trollhättan Energi och ber dig logga in via ditt Bank-ID. Den uppmaningen ger Trollhättan Energis kundservicechef Henrik Larsson.

Man vid Trollhättan Energi

2023-01-12

Höga elpriser: ”Vi finns här för att svara på frågor”

Det rörliga elpriset är fortsatt högt för stora delar av Sverige. Energimyndigheten och Regeringen rapporterar om att elförsörjningen i Sverige nu är ansträngd men stabil. Henrik Larsson, kundservicechef på Trollhättan Energi: - Vi finns här för att svara på våra kunders frågor.

Albert sågar isär en julgran med restavfallskärl bredvid sig.

2022-12-27

Så återvinner du din barrande julgran

Vi på Trollhättan Energi önskar en riktigt god fortsättning och hoppas att du haft en fin julhelg. Du som har en naturlig gran hemma vill vi redan nu påminna om hur den ska återvinnas när barren börjar ramla av. Bor du i villa är det smidigaste att du klipper ner den och lägger i kärlen för trädgårdsavfall eller restavfall. Bor du i lägenhet stämmer du av min din hyresvärd om återvinningen. Granarna kan självklart också lämnas vid återvinningscentralen Håjum.

Tjej står ute i snön med varseljacka och mössa, vid en väg, tittar in i kameran.

2022-12-19

Stor förbättring planeras av vatten- och avloppsnätet på Hjortmossen

I februari 2023 påbörjar Trollhättan Energi ett omfattande anläggningsarbete på Hjortmossen, där ledningsnätet för både dricksvatten, avloppsvatten och regnvatten ska uppdateras. - Det kommer att bli ganska stora störningar i området under en period, men vi gör detta för att minska risken för översvämningar, avlasta avloppsreningsverket och öka kvaliteten på dricksvattnet ytterligare, säger projektledaren Elin Govik.

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.