Sandra Magnusson är kvalitetsansvarig med fokus på hållbarhet

Hundra procent fossilfritt 2030

Senast 2030 ska Trollhättan Energi se till att alla bolagets produkter och tjänster är helt fossilfria. Det omfattar hela värdekedjan från råvara till tillverkning, leverans och användning av företagets produkter och tjänster ute hos alla privat- och företagskunder. - Det innebär att vi ställer ökade krav även på våra leverantörer och samarbetspartners. Och när det gäller vår egen verksamhet inom bolaget ska vi vara helt fossilfria redan 2025, deklarerar vd:n Pia Brühl Hjort.

I den nya bolagsstrategin som antogs hösten 2020 är ett uttalat övergripande mål just att fortsätta minimera såväl Trollhättan Energis som hela Trollhättans miljöpåverkan.
– Vi vill ta ansvar för vår stad och bli en ännu starkare samhällsaktör som jobbar effektivt med miljö- och hållbarhetsfrågorna. Därför lägger vi nu också extra fokus på att samordna alla insatser för att få största möjliga effekt. Det handlar både om hur vi fortsätter jobba internt, samtidigt som vi ställer ökade krav på produkter och tjänster från alla våra leverantörer och samarbetspartners, påpekar Pia Brühl Hjort.
 

”Vi har redan kommit långt”

Rekryteringen av kvalitetsansvariga Sandra Magnusson (bilden) är en tydlig markering i det arbetet. Hon har en nyckelroll i det fortsatta och vässade hållbarhetsarbetet.
– Vi har redan tidigare kommit långt, men syftet nu är att verkligen mejsla fram den röda lokala tråden utifrån de globala hållbarhetsmål som FN beslutat om i Agenda 2030, säger Sandra.
 
Ett tydligt steg är bolagsstyrelsens eniga beslut om att hela den så kallade värdekedjan ska vara fossilfri 2030. Det innebär i praktiken att såväl produktion som leveranser av inköpta varor och tjänster, liksom Trollhättan Energis egen verksamhet och bolagets produkter och tjänster, inte i någon fas innebär användande av fossila bränslen. 
 

I linje med nya visionen

– Vi ska göra allt vi kan för att även våra kunder, både företag och privatpersoner, ska kunna vara helt fossilfria 2030. Därför måste vi bli ännu tydligare i vår kravställning även tidigt i värdekedjan och verkligen skapa förutsättningarna, påpekar Pia Brühl Hjort.
Hon ser det som en naturlig utveckling helt i linje med Trollhättan Energis nya vision; ”Den goda kraften för generationer”.
 
För Trollhättan Energis egen del är målsättningen om 100 procent fossilfrihet inom bolaget satt redan till 2025.
– Vi är redan på god väg, men här gör vi nu en noggrann intern inventering av all vår verksamhet. Självklart ska vi fortsätta vara en föregångare. Fossilfritt och förnybart är ju inget nytt för oss, men vi ska driva arbetet ännu mer strukturerat, påpekar Sandra Magnusson.
 

”Vi ska fortsätta vara en möjliggörare”

Elleveranserna kommer exempelvis redan idag från förnybara energikällor och externa transporter av flis till värmeverket på Stallbacka styrs nu mot biogas. Flisen är dessutom rester från skogen som omvandlas till fjärrvärme märkt Bra miljöval, som värmer tusentals företag och hushåll i Trollhättan. Det finns många fler hållbara exempel. Och de kommer att följas av fler konkreta åtgärder.
 
Trollhättan Energis nu tydligt uttalade mål om en helt fossilfri värdekedja, går också helt i linje med Västra Götalandsregionens och Trollhättans Stads ambitioner. Sandra Magnusson understryker att vägen till framgång är ett systematiskt och strukturerat miljöarbete i nära dialog med leverantörer och andra samarbetspartners.
– Det skapar ett gemensamt engagemang. Och tack vare att vi jobbar och utvecklas tillsammans över alla våra verksamhetsområden inom Trollhättan Energi, så kommer vi också att få ut maximalt av den stora kunskap och medvetenhet som redan finns hos oss. En hållbar utveckling för Trollhättan här och nu, och för kommande generationer, är ju ett övergripande mål i allt vi gör. Vi ska fortsätta vara en möjliggörare och en avgörande kraft i det arbetet. Utvecklingen av våra digitala tjänster är ett viktigt verktyg som också skapar mervärden för våra kunder, understryker Sandra Magnusson.
 
En hållbar liten ordlista:
 
Fossilfri: När energin som används inte kommer från fossila bränslen som kol, olja och gas och därmed inte heller bidrar till ökade koldioxidutsläpp.
Förnybar: Energi från källor som hela tiden naturligt förnyas och inte kommer att ta slut. Sol, vind, vatten och biobränsle är några exempel.
Klimatneutral: När en verksamhet sammantaget inte medverkar till klimatförändringarna.
Klimatpositiv: När en verksamhet binder mer koldioxid än vad som släpps ut.
Klimatberäkning: En överblick av verksamhetens sammanlagda klimatpåverkan, som kartlägger var utsläppen av växthusgaser sker och hur stora de är.
 
För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort, vd: 0520-49 75 86
Sandra Magnusson, kvalitetsansvarig: 0520-49 75 47
 

Nyheten publicerad: 2021-09-06

Senaste nyheterna

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.