Hylla din toalett lite extra idag: Fira Världstoalettdagen!

Det kan ju tyckas lite fånigt att hylla sin toalett, men faktum är att den standard som vi är vana vid; med vatten att spola med och rening av spolvattnet, är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Det skapar i sin tur stora hälsoproblem. Så idag, på självaste Världstoalettdagen, tar vi dig med på en tur ner i vårt avloppsreningsverk, så att du får se vad som händer efter att du har spolat.

Många frågar nämligen ofta om just det. Och det är till Arvidstorps avloppsreningsverk som allt spillvatten från hela Trollhättan kommer. Det vill säga allt vatten från diskhon, duschen, badet, tvättmaskinen och toaletten. Efter reningen släpps vattnet ut i Göta älv igen.
– Det är oerhört viktigt att vi sköter vår rening, eftersom vattnet i Göta älv ska renas igen för att återigen bli dricksvatten för bland annat Göteborg. De tar sitt råvatten från Göta älv, precis som vi gör här i Trollhättan, påpekar processingenjör Per Rundahl.

Detta händer när du har spolat
Vi får ofta frågan om vad som händer med toavattnet när du spolat. Vart tar det liksom vägen? Här får du Svar Direkt av vår processingenjör Per Rundahl, som tar med dig på ett drygt tre minuter långt reningsbad i vårt avloppsreningsverk. Normalt tar samma tripp, från toan och tillbaka ut i Göta älv, omkring 4-5 timmar. Och kom ihåg: Bra dricksvatten och fungerande rening är helt avgörande för vår hälsa. Just bristen på rent vatten och fungerande rening gör miljontals människor sjuka runt om i världen. Så hylla din toalett och hjälp oss rena så smidigt som möjligt, genom att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper. Tack!

Tre goda ting för att hylla

Han konstaterar att det är väldigt enkelt att hylla sin toalett. Inte bara idag på Världstoalettdagen, utan varje dag, året runt.
– Det bästa du kan göra är att bara spola ner kiss, bajs och toapapper. Då funkar reningen som bäst. Servetter, kondomer, tyg, bindor och annat som inte ska spolas ner skapar dyra driftstörningar i våra anläggningar.

Bättre rening en del av Vattenpaketet

Om sex år kommer vi i Trollhättan att hämta vårt så kallade råvatten en halv mil ut i Vänern, istället för från Göta älv i höjd med det nuvarande vattenverket på Överbyområdet. Det ger oss bättre råvatten och minskar också riskerna för föroreningar i själva dricksvattentäkten. Just nu testas vilken reningsprocess vi ska använda oss av i det nya vattenverket, som är en del av Trollhättan Energis långsiktiga satsning på Vattenpaketet.

Så testar vi reningen till nya vattenverket
Fram till våren 2021 håller våra kollegor på vattenverket på att testa vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern. Det ger ett bättre råvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv och säkrar bra dricksvatten i Trollhättan även i framtiden. Häng med "testpiloterna" Johanna Hilding och Lars Sandblom och se hur det hela funkar.

Omkring 1,5 miljarder kronor kommer vi att investera för att även framtidens Trollhättebor ska ha tillgång till bra dricksvatten. En ännu bättre rening av det vatten vi använder i vardagen ingår också i satsningen. Allt för att du och alla andra är vatten värda.

#duärvattenvärd

Läs mer om Vattenpaketet

Nyheten publicerad: 2020-11-19

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.