Pappa och bebis borstar tänderna och tittar sig i spegeln

Framtidsinvesteringar och underhåll fortsätter: Så justeras avgifterna vid årsskiftet

Trollhättan Energi fortsätter den långsiktiga satsningen på omfattande investeringar för att vidareutveckla avfallshantering, återvinning och infrastrukturen för el, vatten, avlopp och fjärrvärme. I enlighet med tidigare planering justeras avgifterna nästa år motsvarande totalt 82 kronor i månaden för en vanlig villakund. Samtidigt försvinner avgiften på 80 kronor för att lämna avfall och annat material till återvinning med släpkärra på Återvinningscentralen Håjum.

Störst avgiftshöjning i procent sker nästa år som planerat inom vatten och avlopp, där Trollhättan Energi nu är mitt uppe i en av sina största investeringar någonsin. Vattenpaketet 2026 omfattar en ny dricksvattentäkt ute i Vänern, ett helt nytt vattenverk, fortsatt satsning på ledningsnätet och förbättrad rening i Arvidstorps avloppsreningsverk. Totalt handlar det om miljardbelopp fram till 2026. Delar av kostnaderna delas med Uddevalla, som också ska ta sitt råvatten från den nya ledningen som dras ut i Vänern.
– Vattenpaketet 2026 rymmer investeringar som helt enkelt måste göras för att vi i Trollhättan ska ha tillgång till bra vatten och avlopp även för kommande generationer. Med tanke på att en liter kranvatten i Trollhättan kostar runt 6 öre så är vårt viktigaste livsmedel, trots kommande avgiftsjusteringar, väldigt prisvärt, påpekar vd Pia Brühl Hjort.

Ny stadsdel och växande områden

Parallellt med Vattenpaketet investeras också i kommunalt vatten och avlopp i exempelvis den nya stadsdelen Vårvik och i flera andra växande områden runt om i kommunen.
– Vi är med och skapar förutsättningar för att nå Trollhättan Stads mål att bli 70 000 invånare 2030, säger Pia Brühl Hjort.
I procent räknat höjs vatten- och avloppsavgiften med 7 procent, vilket är samma justering som förra året. För en normalvilla motsvarar det 42 kronor i månaden.

Investeringar i elnätet minimerar driftstörningar

Också på elnätssidan fortsätter Trollhättan Energi med planerade investeringar. De kommande tre åren handlar det om cirka 175 miljoner kronor. Merparten av ledningsnätet i luften har redan ersatts av kablar i marken, vilket ökar leveranstryggheten betydligt och minimerar risken för strömavbrott på grund av exempelvis nedfallna träd. De kommande tre åren fortsätter uppdateringen även i form av fler nya och digitala nätstationer som bland annat gör att nätet kan optimeras och övervakas på distans. Tack vare att kundernas elmätare redan är digitala så ger det en överblick, som gör att driftstörningar kan förebyggas och att flödet i nätet kan styras och anpassas när och där det behövs, utan att behöva göra ytterligare utbyggnader. 
– Det ger förstås ytterligare driftsäkerhet, men innebär också att vi ökar kostnadseffektiviteten, säger Pia Brühl Hjort. 
Även efter nästa års avgiftsjustering med 3,5 procent har Trollhättan Energis elnätskunder fortsatt en låg avgift. Jämfört med landets övriga 290 kommuner ligger den på plats 17 på lägsta-pris-listan i år, enligt den så kallade Nils Holgersson-rapporten.

Jämnare fjärrvärmekostnad för företagskunder

Även fjärrvärmepriset ligger bra till på den nationella ”prislistan”, med en topp 40-placering. Och nästa års höjning stannar på 1,6 procent, vilket motsvarar knappt 25 kronor i månaden för en normalvilla.
– Vi har fått en kraftig prisökning på bioolja, som vi har som komplement till fliseldningen när det är riktigt kallt. I gengäld har vi nu förhandlat oss till lägre inköpspriser på flis som är det vi använder till drygt 90 procent i värmeverken. Det gör att vi stannar vid en marginell höjning även i år, säger värmechefen Johan Jonsson.
I prisdialogen med de större företagskunderna har Trollhättan Energi också enats om en ny modell för den så kallade effektavgiften. Effektavgiften berör inte villaägare, men motsvarar omkring en femtedel av den totala fjärrvärmekostnaden för berörda företagskunder. Avgiften baseras på den högsta dygnsmedeleffekten 12 månader tillbaka. Med den nya så kallade temperaturkorridoren uppdateras dygnsmedeleffekten endast när utetemperaturen är mellan minus 8 och minus 14 grader. Den nya modellen som införs 2022 innebär att avgiften blir jämnare över tid.
– Det gör i sin tur att det blir lättare för både kunderna och oss att budgetera och planera för investeringar, konstaterar Johan Jonsson.

Lämningsavgift för kärra försvinner

När det gäller avfall och återvinning blir avgiftsjusteringen 4 procent vid årsskiftet, vilket motsvarar drygt 4,50 kronor i månaden för en vanlig villa. Samtidigt slopas dock avgiften för privatpersoner som kommer med släpkärra till Återvinningscentralen Håjum. Det kostar idag 80 kronor per tillfälle.
– Genom att slopa avgiften för kärra, skåpbilar och lättare lastbilar för privatpersoner så hoppas vi att hushållen samlar på sig mer mellan gångerna, istället för att komma oftare med små lass bara för att det är avgiftsfritt när du bara kommer med bil. Vi har ett högt tryck på återvinningscentralen och slopandet av den extra avgiften för släpkärra är ett led i vårt fortsatta arbete med att undvika de största topparna och få en ännu smidigare genomströmning, säger Pia Brühl Hjort.
På fibersidan sker inga avgiftsjusteringar 2022, vare sig när det gäller anslutningskostnad eller månadsavgift.

Avgiftsfakta 1 januari 2022

Så här påverkar avgiftsjusteringarna den 1 januari 2022 en genomsnittlig villakund räknat per månad. Bor du i en normalstor lägenhet är justeringen i kronor räknat lägre, och där ingår också avgiften ofta i hyran.

Elnät: 11 kr/mån (3,5 % höjning)
Vatten och avlopp: 42 kr/mån (7 % höjning)
Avfall: 4,50 kr/mån (4 % höjning)
Fjärrvärme: 24,50 kr/mån (1,6 % höjning)
Fiber: Oförändrad avgift.

Total avgiftshöjning för 2022: 82 kr/mån för en genomsnittsvilla.

För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort, VD Trollhättan Energi, tel 0520-49 75 86

Nyheten publicerad: 2021-09-28

Senaste nyheterna

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.