Pappa och bebis borstar tänderna och tittar sig i spegeln

Framtidsinvesteringar och underhåll fortsätter: Så justeras avgifterna vid årsskiftet

Trollhättan Energi fortsätter den långsiktiga satsningen på omfattande investeringar för att vidareutveckla avfallshantering, återvinning och infrastrukturen för el, vatten, avlopp och fjärrvärme. I enlighet med tidigare planering justeras avgifterna nästa år motsvarande totalt 82 kronor i månaden för en vanlig villakund. Samtidigt försvinner avgiften på 80 kronor för att lämna avfall och annat material till återvinning med släpkärra på Återvinningscentralen Håjum.

Störst avgiftshöjning i procent sker nästa år som planerat inom vatten och avlopp, där Trollhättan Energi nu är mitt uppe i en av sina största investeringar någonsin. Vattenpaketet 2026 omfattar en ny dricksvattentäkt ute i Vänern, ett helt nytt vattenverk, fortsatt satsning på ledningsnätet och förbättrad rening i Arvidstorps avloppsreningsverk. Totalt handlar det om miljardbelopp fram till 2026. Delar av kostnaderna delas med Uddevalla, som också ska ta sitt råvatten från den nya ledningen som dras ut i Vänern.
– Vattenpaketet 2026 rymmer investeringar som helt enkelt måste göras för att vi i Trollhättan ska ha tillgång till bra vatten och avlopp även för kommande generationer. Med tanke på att en liter kranvatten i Trollhättan kostar runt 6 öre så är vårt viktigaste livsmedel, trots kommande avgiftsjusteringar, väldigt prisvärt, påpekar vd Pia Brühl Hjort.

Ny stadsdel och växande områden

Parallellt med Vattenpaketet 2026 investeras också i kommunalt vatten och avlopp i exempelvis den nya stadsdelen Vårvik och i flera andra växande områden runt om i kommunen.
– Vi är med och skapar förutsättningar för att nå Trollhättan Stads mål att bli 70 000 invånare 2030, säger Pia Brühl Hjort.
I procent räknat höjs vatten- och avloppsavgiften med 7 procent, vilket är samma justering som förra året. För en normalvilla motsvarar det 42 kronor i månaden.

Investeringar i elnätet minimerar driftstörningar

Också på elnätssidan fortsätter Trollhättan Energi med planerade investeringar. De kommande tre åren handlar det om cirka 175 miljoner kronor. Merparten av ledningsnätet i luften har redan ersatts av kablar i marken, vilket ökar leveranstryggheten betydligt och minimerar risken för strömavbrott på grund av exempelvis nedfallna träd. De kommande tre åren fortsätter uppdateringen även i form av fler nya och digitala nätstationer som bland annat gör att nätet kan optimeras och övervakas på distans. Tack vare att kundernas elmätare redan är digitala så ger det en överblick, som gör att driftstörningar kan förebyggas och att flödet i nätet kan styras och anpassas när och där det behövs, utan att behöva göra ytterligare utbyggnader. 
– Det ger förstås ytterligare driftsäkerhet, men innebär också att vi ökar kostnadseffektiviteten, säger Pia Brühl Hjort. 
Även efter nästa års avgiftsjustering med 3,5 procent har Trollhättan Energis elnätskunder fortsatt en låg avgift. Jämfört med landets övriga 290 kommuner ligger den på plats 17 på lägsta-pris-listan i år, enligt den så kallade Nils Holgersson-rapporten.

Jämnare fjärrvärmekostnad för företagskunder

Även fjärrvärmepriset ligger bra till på den nationella ”prislistan”, med en topp 40-placering. Och nästa års höjning stannar på 1,6 procent, vilket motsvarar knappt 25 kronor i månaden för en normalvilla.
– Vi har fått en kraftig prisökning på bioolja, som vi har som komplement till fliseldningen när det är riktigt kallt. I gengäld har vi nu förhandlat oss till lägre inköpspriser på flis som är det vi använder till drygt 90 procent i värmeverken. Det gör att vi stannar vid en marginell höjning även i år, säger värmechefen Johan Jonsson.
I prisdialogen med de större företagskunderna har Trollhättan Energi också enats om en ny modell för den så kallade effektavgiften. Effektavgiften berör inte villaägare, men motsvarar omkring en femtedel av den totala fjärrvärmekostnaden för berörda företagskunder. Avgiften baseras på den högsta dygnsmedeleffekten 12 månader tillbaka. Med den nya så kallade temperaturkorridoren uppdateras dygnsmedeleffekten endast när utetemperaturen är mellan minus 8 och minus 14 grader. Den nya modellen som införs 2022 innebär att avgiften blir jämnare över tid.
– Det gör i sin tur att det blir lättare för både kunderna och oss att budgetera och planera för investeringar, konstaterar Johan Jonsson.

Lämningsavgift för kärra försvinner

När det gäller avfall och återvinning blir avgiftsjusteringen 4 procent vid årsskiftet, vilket motsvarar drygt 4,50 kronor i månaden för en vanlig villa. Samtidigt slopas dock avgiften för privatpersoner som kommer med släpkärra till Återvinningscentralen Håjum. Det kostar idag 80 kronor per tillfälle.
– Genom att slopa avgiften för kärra, skåpbilar och lättare lastbilar för privatpersoner så hoppas vi att hushållen samlar på sig mer mellan gångerna, istället för att komma oftare med små lass bara för att det är avgiftsfritt när du bara kommer med bil. Vi har ett högt tryck på återvinningscentralen och slopandet av den extra avgiften för släpkärra är ett led i vårt fortsatta arbete med att undvika de största topparna och få en ännu smidigare genomströmning, säger Pia Brühl Hjort.
På fibersidan sker inga avgiftsjusteringar 2022, vare sig när det gäller anslutningskostnad eller månadsavgift.

Avgiftsfakta 1 januari 2022

Så här påverkar avgiftsjusteringarna den 1 januari 2022 en genomsnittlig villakund räknat per månad. Bor du i en normalstor lägenhet är justeringen i kronor räknat lägre, och där ingår också avgiften ofta i hyran.

Elnät: 11 kr/mån (3,5 % höjning)
Vatten och avlopp: 42 kr/mån (7 % höjning)
Avfall: 4,50 kr/mån (4 % höjning)
Fjärrvärme: 24,50 kr/mån (1,6 % höjning)
Fiber: Oförändrad avgift.

Total avgiftshöjning för 2022: 82 kr/mån för en genomsnittsvilla.

För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort, VD Trollhättan Energi, tel 0520-49 75 86

Nyheten publicerad: 2021-09-28

Senaste nyheterna

Bilden visar området Knorren.

2023-09-20

Nu startar Trollhättan Energis arbete med Knorren

Inom de närmsta veckorna kommer arbetet med området Knorren, Vårviks sista etapp, att inledas. Trollhättan Energis utbyggnad av infrastruktur inom fjärrvärme, fiber, vatten och avlopp skapar förutsättningar för att bostäder, förskola, kontor, vård och centrumservice ska kunna byggas i det nya området.

Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

2023-09-19

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

Kvinna vid skrivbord

2023-09-11

”Just nu jobbar vi med rekordmånga rekryteringar”

- På kort tid har mycket i vår omvärld förändrats. Klimatutmaningar, digitalisering, energi- och säkerhetsfrågor ställer höga krav på oss som är Trollhättebornas egna energibolag, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi.

Hand på ett element

2023-09-06

Driftstörning i fjärrvärmenätet – delar av Sylte och Lextorp är påverkade

Under onsdagsmorgon upptäcktes en läcka i Trollhättan Energis fjärrvärmenät i delar av Sylte och Lextorp. Reparationsarbete har pågått under dagen. Fortfarande står ett hundratal hushåll utan värme och varmvatten.

Blå pratbubbla med ett

2023-09-06

Strömmen tillbaka på Överby

Det var kl. 11.50 på onsdagsförmiddagen den 6 september som Trollhättan Energi fick in ett felmeddelande till driftcentralen om ett fel i högspänningsnätet. Felet orsakade ett strömavbrott i Överby med cirka 140 drabbade kunder, varav många butiker i Överby köpcentrum.

En stor schaktgrop för vatten och avlopp.

2023-09-04

Hjortmossegatan stängs av (norrut) från mitten av vecka 36

Du som brukar röra dig i Hjortmossen har troligtvis inte missat att Trollhättan Energi just nu uppdaterar vatten- och avloppsledningarna i området. Arbetet pågår på flera platser och från och med mitten av denna veckan stängs Hjortmossegatan av, från korsningen Hjortmossegatan/Karlstorpsporten och norrut (mot Shell).

Solnedgång över Trollhättan

2023-08-30

Öppet hus 21 september – hur kan jag blir mer energismart?

Med förra årets tuffa höst och vinter i minnet går vi nu in i en ny, kallare period. Vad är det egentligen som påverkar elpriserna? Vilka risker finns det i vinter? Och hur kan jag tänka energismart på sikt? Tillsammans med Trollhättan Stads Näringslivsenhet erbjuder vi ett tillfälle att mötas, lära mer och ställa frågor.

Illustration som visar de olika etapperna med färgkodning.

2023-08-22

Nu startar ombyggnationen av Kungsgatan – både över och under mark

Den 4 september påbörjas ombyggnationen av Trollhättans paradgata. Arbetet, som kommer att pågå fram till 2025, är uppdelat i etapper och berör i sin helhet sträckan mellan Föreningsgatan och Garvaregatan.

2023-07-03

Trollhättan Energis styrelseordförande: ”Vi är enade och alla vill framåt”

Trollhättan Energi ägs av Trollhättans Stad - och indirekt av dig som är kommuninvånare. Det innebär i sin tur att styrelsen består av representanter från partierna i kommunfullmäktige. - Men i våra roller i bolagsstyrelsen ska vi enbart se till bolagets bästa. Här handlar det inte om partipolitik, understryker vice ordföranden Lena Nilsson (s).

Hand på ett element

2023-07-02

Driftstörning fjärrvärme – stora delar av Lextorpsvägen och Myrgången utan värme

Under lördagseftermiddagen upptäcktes en läcka i en av de huvudledningar som försörjer större delar av Lextorpsvägen och Myrgången med värme och varmvatten. Det dröjer till måndag kväll innan boende och verksamheter i området har varmt vatten i kranen igen.

2023-06-30

Historiskt elhandelsavtal tecknat med internationellt företag

Trollhättan Energi har tecknat ett avtal gällande elleveranser på drygt tio miljoner kilowattimmar per år med det tyska företaget Hellma Materials, som etablerade sig på Stallbackaområdet hösten 2022. Hellma Materials blir den första företagskunden hos Trollhättan Energi med egen elhandelsportfölj. - Det här stärker både oss som bolag och Trollhättan som etableringsort för fler företag, konstaterar Peter Engström, kundansvarig inom elhandel hos Trollhättan Energi.

Karta där Trollhättan Energis projekt är markerade.

2023-06-21

Här gräver vi i sommar

Trollhättan har ambitionen att växa till 70 000 invånare år 2030. Det innebär att vi behöver anpassa våra rörnät, elledningar och tjänster så att vi kan ge fortsatt bra service till fler. Många projekt är redan igång och fler står på tur. Det kan innebära tillfälliga störningar i centrumtrafiken eller hemma i kvarteret, och allt vi gör handlar om att skapa en stad där det är gott att leva.