Fortsatt satsning på biogasen i regionens kollektivtrafik

Biogasen kommer även i fortsättningen att vara en viktig faktor i omställningen till fossilfria bränslen inom Västra Götalands-regionen. Det står klart sedan regionens kollektivtrafiknämnd gjort en kursändring i sitt beslut om framtidens bränsle för kollektivtrafiken. – Vi ser positivt på att de ansvariga lyssnat på alla de bokstavligt talat hållbara och cirkulära argument som finns […]

Biogasen kommer även i fortsättningen att vara en viktig faktor i omställningen till fossilfria bränslen inom Västra Götalands-regionen. Det står klart sedan regionens kollektivtrafiknämnd gjort en kursändring i sitt beslut om framtidens bränsle för kollektivtrafiken.
– Vi ser positivt på att de ansvariga lyssnat på alla de bokstavligt talat hållbara och cirkulära argument som finns för att fortsätta utvecklingen inom biogas, säger Trollhättan Energis biogaschef Magnus Geverts.

Trollhättan Energi och ägaren Trollhättans Stad är pionjärer inom biogasutvecklingen i Sverige. Gasen produceras av avloppsslam vid Arvidstorps avloppsreningsverk samt av gödsel från gårdar i Dalsland under namnet Biogas Brålanda.
– Vi har sedan länge en väl utbyggd infrastruktur och många enskilda bönder har gjort stora investeringar. Idag driver vi exempelvis 55 stadsbussar i Tvåstad på biogas, berättar Magnus Geverts.

Planer om fokus på elbussar förvånade

Därför kom det som en smärre chock för många när regionens kollektivtrafiknämnd deklarerade att framtidens kollektivtrafik i Västra Götalands tätorter ska köras på el från och med 2023.
– Det var ett minst sagt förvånande förslag, med tanke på att regionen deklarerat att man också ska ta hänsyn till lokala förutsättningar. Och här i vårt område har vi som sagt under lång tid byggt upp en cirkulär biogasprocess tillsammans med flera andra intressenter. Genom vårt nybildade bolag Grönt Bränsle kommer vi dessutom att fortsätta satsningen på att utveckla biogasaffären, påpekar Magnus Geverts.

Vändningen:Biogasen fortsatt central

I beslutet i kollektivtrafiknämnden den 16 april deklareras nu också att biogasen blir ett fortsatt viktigt bränsle. Efter den senaste tidens debatt beslutades att en särskild avsiktsförklaring för hur biogasen ska fortsätta att utvecklas i Fyrstad, Bohuslän och Dalsland (Fyrbodal) ska tas fram och undertecknas av Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.
– Även om vi är besvikna över att det i huvudsak planeras för elbussar i stadstrafiken i framtiden, så öppnas det för att en del stadsbussar på biogas ska kunna behållas. Dessutom ska bussarna som kör längre sträckor utanför stadskärnorna köras på biogas och då särskilt Älvdalsstrafiken och på sikt regiontrafiken i Dalsland, påpekar Magnus Geverts.

Han är mycket tacksam för det jobb som Fyrbodals kommunalförbund under många år lagt ner som förkämpar för den lokalproducerade biogasen.
– Biogasen är inte en enskild fråga för oss på Trollhättan Energi. Det är en mycket större fråga än så. I grunden handlar det om hur vi som nation tillsammans kan ställa om till ett fossilfritt samhälle. Vi och många andra har visat att biogas är en framtidslösning som, förutom att förvandla avfall till bränsle, dessutom skapar en cirkulär ekonomi i form av ett nätverk med lokala leverantörer, påpekar Magnus Geverts.

Biogasen prioriteras nationellt

Tidigare har också staten deklarerat att biogasen är en viktig del av omställningen.
– Det vore ju konstigt om Västra Götalands-regionen plötsligt skulle välja en helt annan väg just för kollektivtrafiken. Nu inväntar vi med stort intresse den gemensamma avsiktsförklaringen från regionen och Fyrbodals kommunalförbund och jag är övertygad om att biogasen kommer att spela en fortsatt central roll. Helt enkelt för att det är ett överlägset bränsle ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Magnus Geverts.

Nyheten publicerad: 2020-04-17

Senaste nyheterna

2023-09-27

Nu gjuts de nya reningsbassängerna i Arvidstorps avloppsreningsverk

Drygt 60 meter under marken börjar nu den nya biologiska reningsanläggningen ta form med 140 meter långa reningsbassänger i Arvidstorps avloppsreningsverk. Om 18 månader ska allt vara klart. – Det är få förunnat att få vara med om det här och skapa en mer hållbar utveckling, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten hos Trollhättan Energi.

Stadsnätschefen står framför grön vägg och en roll up, tittar in i kameran.

2023-09-26

Streemi blir ett eget bolag

Streemi är din guide i Trollhättan Energis öppna fibernät och finns för att hjälpa dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm och andra smarta ”hemmatjänster”. Nu växer Streemi då Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och StrömstaNet går ihop i ett gemensamt bolag, under namnet Streemi.

2023-09-25

Höjda energi- och materialkostnader styr avgiften för vatten och avlopp 2024

Trollhättan Energis styrelse har nu landat i hur avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät kommer att se ut 2024. Även avgiften för fjärrvärme är klar. Samtliga justeringar gäller från 1 januari nästa år. Avgiften för fiber ligger kvar på samma nivå som föregående år.

Bilden visar området Knorren.

2023-09-20

Nu startar Trollhättan Energis arbete med Knorren

Inom de närmsta veckorna kommer arbetet med området Knorren, Vårviks sista etapp, att inledas. Trollhättan Energis utbyggnad av infrastruktur inom fjärrvärme, fiber, vatten och avlopp skapar förutsättningar för att bostäder, förskola, kontor, vård och centrumservice ska kunna byggas i det nya området.

Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

2023-09-19

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

Kvinna vid skrivbord

2023-09-11

”Just nu jobbar vi med rekordmånga rekryteringar”

- På kort tid har mycket i vår omvärld förändrats. Klimatutmaningar, digitalisering, energi- och säkerhetsfrågor ställer höga krav på oss som är Trollhättebornas egna energibolag, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi.

Hand på ett element

2023-09-06

Driftstörning i fjärrvärmenätet – delar av Sylte och Lextorp är påverkade

Under onsdagsmorgon upptäcktes en läcka i Trollhättan Energis fjärrvärmenät i delar av Sylte och Lextorp. Reparationsarbete har pågått under dagen. Fortfarande står ett hundratal hushåll utan värme och varmvatten.

Blå pratbubbla med ett

2023-09-06

Strömmen tillbaka på Överby

Det var kl. 11.50 på onsdagsförmiddagen den 6 september som Trollhättan Energi fick in ett felmeddelande till driftcentralen om ett fel i högspänningsnätet. Felet orsakade ett strömavbrott i Överby med cirka 140 drabbade kunder, varav många butiker i Överby köpcentrum.

En stor schaktgrop för vatten och avlopp.

2023-09-04

Hjortmossegatan stängs av (norrut) från mitten av vecka 36

Du som brukar röra dig i Hjortmossen har troligtvis inte missat att Trollhättan Energi just nu uppdaterar vatten- och avloppsledningarna i området. Arbetet pågår på flera platser och från och med mitten av denna veckan stängs Hjortmossegatan av, från korsningen Hjortmossegatan/Karlstorpsporten och norrut (mot Shell).

Solnedgång över Trollhättan

2023-08-30

Öppet hus 21 september – hur kan jag blir mer energismart?

Med förra årets tuffa höst och vinter i minnet går vi nu in i en ny, kallare period. Vad är det egentligen som påverkar elpriserna? Vilka risker finns det i vinter? Och hur kan jag tänka energismart på sikt? Tillsammans med Trollhättan Stads Näringslivsenhet erbjuder vi ett tillfälle att mötas, lära mer och ställa frågor.

Illustration som visar de olika etapperna med färgkodning.

2023-08-22

Nu startar ombyggnationen av Kungsgatan – både över och under mark

Den 4 september påbörjas ombyggnationen av Trollhättans paradgata. Arbetet, som kommer att pågå fram till 2025, är uppdelat i etapper och berör i sin helhet sträckan mellan Föreningsgatan och Garvaregatan.

2023-07-03

Trollhättan Energis styrelseordförande: ”Vi är enade och alla vill framåt”

Trollhättan Energi ägs av Trollhättans Stad - och indirekt av dig som är kommuninvånare. Det innebär i sin tur att styrelsen består av representanter från partierna i kommunfullmäktige. - Men i våra roller i bolagsstyrelsen ska vi enbart se till bolagets bästa. Här handlar det inte om partipolitik, understryker vice ordföranden Lena Nilsson (s).