”Förbered dig – och undvik att hamstra”

Denna måndag är starten på den årliga Krisberedskapsveckan. De senaste åren med pandemi och Rysslands invasion av Ukraina har gjort att vi alla insett att vi måste vara beredda på att allting inte alltid fungerar som vanligt. - Vi behöver inte hamstra i panik, utan i stället lära oss att alltid ha en grundberedskap som gör att vi kan klara oss ungefär en vecka om viktiga samhällsfunktioner som el, värme och vattenförsörjningen sätts ur spel, säger Trollhättan Energis Informations- och säkerhetsansvarige Johan Bogfors.

Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den genomförs tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag. Trollhättan Energi har de senaste åren satsat extra på att utveckla såväl sin interna som externa beredskap ytterligare utifrån den samhällsviktiga roll företaget har. Även myndigheterna på central nivå har med anledning av pandemin satsat mer resurser både på praktiska förberedelser, men också direktiv och tips till allmänheten.

Konkreta tips för din krisberedskap
 
– Det finns en helt annan medvetenhet hos oss alla idag på grund av pandemin. Samtidigt ser vi nu hur effekterna av Rysslands invasion av Ukraina påverkar hela Europa, inte minst inom energisektorn. Det måste vi vara medvetna om och agera utifrån det, säger Johan Bogfors.

Ha beredskap för en vecka

Tidigare pratade myndigheterna om att vara förberedd så att man kan klara sig i hushållet i 72 timmar utan exempelvis vatten, el och värme. Nu har det efter regeringens direktiv utökats till en vecka, särskilt med tanke på att samhället främst ska kunna fokusera sina insatser mot de som är mest utsatta.
– Ju längre vi andra kan klara oss på egen hand, desto bättre. Men förutom praktiska förberedelser handlar det också om att vara mentalt förberedd. Bara en sådan sak som att på förhand förklara för sin tonåring att det under en period kan bli så att nätverk och TikTok inte kommer att funka som vanligt, påpekar Johan Bogfors.
 
Han menar att vi generellt sett måste förstå att det inte är en mänsklig rättighet att alla samhällsfunktioner alltid fungerar, även om vi i Sverige och i vår del av världen är vana vid det.
– Du får räkna med att det kanske inte går att hålla varmt i hela huset och att hela familjen faktiskt får sova i samma rum för att hålla värmen. Det handlar om att vara förberedd även i tanken och samtidigt är det viktigt att sätta in allt i sitt sammanhang och få en helhetsbalans. Om vi kommande vinter måste ransonera med el och kompensera ökade energikostnader med extra strumpor och varmare kläder inne, så är det ju relativt sett hanterbart jämfört med att tvingas leva i en sönderbombad stad i Ukraina där hela infrastrukturen är utslagen. Att ha den inställningen hjälper, även om det förstås uppstår besvärliga situationer jämfört med den vardag vi är vana vid.

Det är ofrånkomligt att det blir så att vid exempelvis ett längre elavbrott. Det gör inte att bara lampor, elvärme, fiber och alla vitvaror slutar fungera, utan även fjärrvärmen slås av. Kort sagt; ingenting blir som vanligt.

”Tänk solidariskt och undvik hamstring”

När vi gemensamt måste anpassa oss till förändrade förhållanden betonar Johan Bogfors också betydelse av att tänka solidariskt och att undvika hamstring. Hamstring ökar risken för att många andra inte får tillgång till det mest nödvändiga under en period.
– Pellets är ju en sådan produkt som det snabbt blir brist på och som redan kan vara svårt att få tag på, exempelvis. Värt att tänka på är att det är de människor som även i vanliga fall är extra utsatta som drabbas värst också när det blir kristider, konstaterar Johan.

Om en allvarlig krissituationen uppstår så är det viktigt att vara medveten att samhällsfunktioner och myndigheters insatser verkligen måste riktas till de mest utsatta. Exempelvis äldre och sjuka. 
– Så ju fler som tar eget ansvar och är förberedda för att klara sig själva, desto starkare förmåga får vi både här i Trollhättan och i hela landet. Första steget är att öka kunskapen om vad vi själva kan göra och det handlar i praktiken om ganska små och konkreta åtgärder, säger Johan Bogfors, som påpekar krisberedskap även är bra att prata om med grannar och i föreningar och organisationer.
– Vi blir mycket starkare när vi hjälps åt.

Checklistan som ger en grundberedskap

  • På checklistan finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället. Använd det du och dina anhöriga behöver. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra. 
  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Flaskor och dunkar med rent vatten. 
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus. 
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.

    Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Nyheten publicerad: 2022-09-26

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.