Fira Världsvattendagen: Duscha kortare och skåla i kranvatten

I dag firar vi Världsvattendagen, som instiftades av FN för 30 år sedan. Utan rent vatten, inget liv. Det är därför vi på Trollhättan Energi satsar på Vattenpaketet 2026, som är en av våra största investeringar någonsin i vatten och avlopp.

I genomsnitt använder vi i Sverige 140 liter per person och dygn när vi duschar, badar, spolar i toaletten, diskar, lagar mat, borstar tänderna, tvättar händerna, vattnar blommorna… ja, vattnet är med oss dygnet runt.

Hur många liter vatten/person använder vi per dygn?
Mest kranvatten använder vi till vår personliga hygien. Men att spola i toaletten, diska och tvätta kräver förstås också sina liter. Och så ska vi ju kunna fylla poolen och köra med högtryck på altanen. Kort sagt; rent vatten är en oumbärlig del av vår vardag. Det är därför vi på Trollhättan Energi nu gör en av de största investeringarna i vatten och avlopp någonsin. Vi gör det både för dig och kommande generationer Trollhättebor. Vattenpaketet 2026 innebär att vi behöver höja taxan lite mer. Het enkelt för att du är vatten värd. Frågan är då; hur många liter vatten använder vi per person och dygn i snitt runt om i Sverige? Vi ställde frågan, och fick vitt skilda svar.


 
Bristen på rent vatten är samtidigt ett stort hälsoproblem runt om i världen. Det som är självklart för oss är långt ifrån verkligheten för väldigt många andra. Klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar hotar samtidigt vår tillgång till rent vatten. Det medför också ett ansvar att använda vatten så hållbart som möjligt. Även om vi inte har någon vattenbrist i Trollhättan, så innebär ett ansvarsfullt användande samtidigt mindre slitage på våra anläggningar och att du också kan minska dina vattenkostnader, förstås.

Här är några enkla vardagspåminnelser för smart vattenanvändning:

  • Samla upp regnvatten och vattna trädgårdsväxterna med det istället för med dricksvatten
  • Ta korta duschar i stället för att bada badkar
  • Låt inte vatten rinna medan du tvålar in dig eller borstar tänderna
  • Undvik att diska eller skala potatis och andra rotfrukter under rinnande vatten
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo, istället för att spola i kranen tills det blir kallt
  • Laga onödiga läckor och droppande kranar, över tid kan många kubikmeter gå till spillo.

Klimatsmart och billigt med kranvatten

Så här på Världsvattendagen passar det extra bra att skåla i kranvatten, som är både mer klimatsmart och betydligt billigare än att köpa vatten på flaska. En liter kranvatten i Trollhättan kostar ungefär 6 öre, och då ingår såväl leverans till kranen som rening när du använt det. Faktum är att flaskvatten kostar i snitt 250 gånger så mycket och dessutom krävs 300 gånger så mycket energi för att tillverkning flaskor och transportera dem.
 
Vattenpaketet är vårt sätt att säkra bra dricksvatten även för kommande generationer Trollhättebor. Paketet innehåller bland annat ett helt nytt vattenverk och utvecklad rening. 

Nyheten publicerad: 2022-03-22

Senaste nyheterna

Mia Biselius, elhandelsansvarig

2023-11-20

Elhandel: Trollhättan Energis kunder återigen bland Sveriges mest nöjda

Under måndagsmorgon släppte SKI, Sveriges kvalitetsindex, sin senaste mätning som visar att Trollhättan Energi rankas högt bland sina elhandelskunder, både privat och företag: plats tre på företagssidan, respektive plats fyra bland privatkunderna.

Man står ute och visar en mediakonverter.

2023-11-16

Stadsnätet firar 25: ”Alla Trollhättebor har rätt till en bra fiberuppkoppling”

Att vi alltid kan streama film, musik och kommunicera med nära och kära i hela världen tar vi för givet idag. På samma sätt som att det alltid ska komma vatten ur kranen. Trollhättan Energi har satsat hårt även på den lokala fiberutbyggnaden. – I år är det 25 år sedan vi drog våra första fiberledningar. Vi har alltid legat i framkant och vill skapa samma möjligheter för alla Trollhättebor att koppla upp sig, säger stadsnätschefen Tom Nordal.

Man håller förpackningar i kök.

2023-11-15

2024: Trollhättan Energi tar över insamlingen av förpackningar i Trollhättan

Under 2022 beslutade regeringen i Sverige om en ny förpackningsförordning. Den största förändringen i förordningen är att ansvaret för insamlingen av hushållsförpackningar flyttas från den tidigare organisationen FTI (förpackningsinsamlingen) till alla kommuner i Sverige. I Trollhättan innebär detta att Trollhättan Energi, från och med den 1 januari 2024, tar ett större ansvar för Trollhättebornas hushållsavfall.

Vy över Vänern en stilla vinterdag.

2023-11-15

Förlängd projekteringstid för nytt vattenverk och råvattenledning

Trollhättan Energi har beslutat att förlänga projekteringstiden samt utöka projekteringsbudgeten för det nya vattenverket på Överby och råvattenledningen från Vänern.

Karta där Vänersborgsvägen är utmarkerad från klaffbron i riktning från centrum.

2023-10-17

Vänersborgsvägen avstängd

Den 23–30 oktober kommer vi att utföra arbete på Vänersborgsvägen, sträckan efter klaffbron i riktning mot och omkring Fagerstrand. Under arbetets gång går det endast att använda klaffbron för att köra ut ur centrum. All trafik in mot centrum kommer att ledas över Stridsbergsbron.

Sandra och Anna står framför säckar med arbetskläder.

2023-10-17

Ett nytt utseende blev startskottet för arbete med cirkulära arbetskläder

När Trollhättan Energi bytte utseende under våren 2023 var ett av målen att göra förvandlingen på ett så ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt som möjligt. Att slänga alla befintliga arbetskläder och köpa nytt kändes inte rätt. Projektet ledde till nya frågeställningar och sparkade i gång arbetet med cirkulära arbetskläder.

2023-09-27

Nu gjuts de nya reningsbassängerna i Arvidstorps avloppsreningsverk

Drygt 60 meter under marken börjar nu den nya biologiska reningsanläggningen ta form med 140 meter långa reningsbassänger i Arvidstorps avloppsreningsverk. Om 18 månader ska allt vara klart. – Det är få förunnat att få vara med om det här och skapa en mer hållbar utveckling, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten hos Trollhättan Energi.

Stadsnätschefen står framför grön vägg och en roll up, tittar in i kameran.

2023-09-26

Streemi blir ett eget bolag

Streemi är din guide i Trollhättan Energis öppna fibernät och finns för att hjälpa dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm och andra smarta ”hemmatjänster”. Nu växer Streemi då Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och StrömstaNet går ihop i ett gemensamt bolag, under namnet Streemi.

2023-09-25

Höjda energi- och materialkostnader styr avgiften för vatten och avlopp 2024

Trollhättan Energis styrelse har nu landat i hur avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät kommer att se ut 2024. Även avgiften för fjärrvärme är klar. Samtliga justeringar gäller från 1 januari nästa år. Avgiften för fiber ligger kvar på samma nivå som föregående år.

Bilden visar området Knorren.

2023-09-20

Nu startar Trollhättan Energis arbete med Knorren

Inom de närmsta veckorna kommer arbetet med området Knorren, Vårviks sista etapp, att inledas. Trollhättan Energis utbyggnad av infrastruktur inom fjärrvärme, fiber, vatten och avlopp skapar förutsättningar för att bostäder, förskola, kontor, vård och centrumservice ska kunna byggas i det nya området.

Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

2023-09-19

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

Kvinna vid skrivbord

2023-09-11

”Just nu jobbar vi med rekordmånga rekryteringar”

- På kort tid har mycket i vår omvärld förändrats. Klimatutmaningar, digitalisering, energi- och säkerhetsfrågor ställer höga krav på oss som är Trollhättebornas egna energibolag, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi.