Ett nytt utseende blev startskottet för arbete med cirkulära arbetskläder
När Trollhättan Energi bytte utseende under våren 2023 var ett av målen att göra förvandlingen på ett så ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt som möjligt. Att slänga alla befintliga arbetskläder och köpa nytt kändes inte rätt. Projektet ledde till nya frågeställningar och sparkade i gång arbetet med cirkulära arbetskläder.
Att jobba cirkulärt ställer helt andra krav än att bara titta på inköp och återvinning. Något som blev aktuellt när Trollhättan Energi bytte logotyp och utseende sommaren 2023.
– Vi insåg tidigt att vi behövde hantera frågan på kort sikt, här och nu, och på lång sikt, säger Sandra Magnusson hållbarhetsansvarig hos Trollhättan Energi.
Över 400 plagg återanvändes
Kortsiktigt undersökte Trollhättan Energi hanteringen av de 600 kilo (cirka 1 800 plagg) kläder som redan fanns i bolaget. Man uppmanade alla anställda att trycka över befintlig logotyp på ytterkläder som hade några år kvar att leva och tittade samtidigt på möjligheten att materialåtervinna de kläder som var utslitna eller inte gick att trycka över.
– Över 400 plagg trycktes om och det är en stor vinst, menar Sandra.
Att materialåtervinna textil visade sig dock vara svårare. Framför allt återvinning av arbetskläder som ofta är smutsiga och utsatta för farligt avfall, flamskyddade och som dessutom består av en mix av många material.
– Det finns de som tar emot till exempel vit bomull eller andra renare fraktioner men arbetskläder är svårt och kostsamt att materialåtervinna, konstaterar Sandra.
En del av Trollhättan Energis kläder får nytt liv – i Dals Långed
Via leverantören, Rikstvätt Bengtsfors/Karlskoga, som arbetar aktivt med sina kunder för att skapa en hävstångseffekt i omställningsarbetet, fick Trollhättan Energi tipset om att ta kontakt med Textilt Återbrukscentrum i Dals Långed, ett Vinnovafinansierat projekt där Rikstvätt Bengtsfors/Karlskoga ingår som projektpart. Textilt Återbrukscentrum åtog sig att omvandla en del av Trollhättan Energis gamla arbetskläder till exempelvis personligt anpassade arbetskläder, väskor, möbelklädslar med mera.
– Kläderna kommer användas i utbildningssyfte och så kallade innovationssprintar med HDK Valand Campus Steneby och Stenebyskolan. Genom detta samarbete ser vi att vi är med och bidrar till hållbar utveckling inom textilt återbruk på ett bra sätt.
Cirkulära arbetskläder i framtiden
Så hur ska Trollhättan Energi hantera sina arbetskläder framöver? Mer cirkulärt och resurssmart är målet.
– Långsiktigt ska vi titta på hela kedjan. Vilka arbetskläder behöver jag? Kan jag som jobbar på Trollhättan Energi dela jacka med en kollega? Hur köper vi in arbetskläder? Kan vi ha en klädpool för utlåning? Hur lagar vi våra kläder och hur tvättar vi dem? Frågor som alltså inte bara handlar om inköp och att ställa krav på våra leverantörer utan som också innebär ett förändrat arbetssätt och beteende från oss som jobbar här på Trollhättan Energi, avslutar Sandra.
Mer om Textilt Återbrukscentrum
Textilt Återbrukscentrum arbetar tillsammans med näringsliv, offentlig sektor och föreningsliv i Dalsland för att sänka trösklarna till att återbruka textilier. På industriell nivå löses företags problem med spillmaterial genom Innovationssprintar, där det tas fram nya användbara produkter. På personlig nivå med kursverksamhet i lagning och ändring, samt att sprida kunskap om skrädderitjänster.