Ett hållbart genombrott: Nu rullar den första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan

Ytterligare ett steg har tagits mot ännu mer klimatsmart fjärrvärme från Trollhättan Energi. Samtidigt är det ett genombrott för biogasdrift för tunga fordon. Nu rullar nämligen den första biogasdrivna flistransporten till värmeverken i Trollhättan. – Det här stärker biogasens framtid ytterligare i vår region. När även tunga transporter så småningom kommer att kunna tankas med […]

Ytterligare ett steg har tagits mot ännu mer klimatsmart fjärrvärme från Trollhättan Energi. Samtidigt är det ett genombrott för biogasdrift för tunga fordon. Nu rullar nämligen den första biogasdrivna flistransporten till värmeverken i Trollhättan.
– Det här stärker biogasens framtid ytterligare i vår region. När även tunga transporter så småningom kommer att kunna tankas med lokalt producerad biogas är kretsloppet slutet fullt ut, säger Trollhättan Energis biogaschefen Magnus Geverts.

Under våren har biogasens framtid inom Västra Götalandsregionens kollektivtrafik diskuterats, då den uttalade färdriktningen först var att satsa helt på elbussar i framtidens stadstrafik. Många höjde då förvånat på ögonbrynen och kollektivtrafiknämnden svängde till slut i frågan och öppnade upp för fortsatt biogasdrift även i stadstrafik, utifrån den avsiktsförklaring som nu ska tas fram i samarbete med Fyrbodals kommunalförbund. I Tvåstad rullar sedan länge 50 stadsbussar på lokal biogas från Trollhättan Energi.
– Att biogasen nu kliver framåt även bland tunga transporter talar ytterligare för att vår fortsatt långsiktiga biogassatsning ligger helt rätt i tiden, säger Magnus Geverts, som gläds åt den första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan Energis värmeverk.

1300 flistransporter blir fossilfria

Fjärrvärmen, som leds till närmare 20 000 villor, lägenheter, företag och allmänna lokaler runt om i Trollhättan, består av varmvatten som värms med hjälp av rester från den lokala skogen. Varje år lossas omkring 4 000 lastbilstransporter med flis vid Trollhättan Energis värmeverk på Stallbacka.
– Vår fjärrvärme är i sig fossilfri och redan klassad som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen, men de senaste åren har vi haft ett extra fokus på att få våra leverantörer att investera i biogasdrivna lastbilar för att även transporterna ska vara fossilfria. Och nu rullar äntligen den första biogasdrivna lastbilen till oss. Det är, så vitt jag vet, också en av de första i hela landet. Den här lastbilen svarar för cirka 1 300 transporter varje år, som nu blir fossilfria. Så detta gör stor skillnad, säger Trollhättan Energis värmechef Johan Jonsson.

En pionjär från Ljungskile

Pionjären är åkeriägaren Henrik Fredriksson i Ljungskile, som i flera år levererat flis till Trollhättan Energi på uppdrag av Stora Enso Bioenergi.
– Vi kör omkring 30 lass i veckan, så det blir en del besök i Trollhättan, säger Henrik.

Stora Enso Bioenergi producerar hållbara biobränslen som flis av resterna från koncernens skogsbruk. Via sin underentreprenör Henrik Fredrikssons Åkeri står bolaget för ungefär en tredjedel av flisleveranserna till Trollhättan och är därmed den största flisleverantören av totalt fem.
– Precis som Trollhättan Energi strävar vi efter att minska belastningen på miljön i allt vi gör. Att vi nu har vår första biogasdrivna flistransport är ett viktigt och symboliskt genombrott, som vi hoppas ska visa vägen och inspirera fler åkare. Det här är något vi jobbat för i flera år, säger Magnus Larsson, försäljningsansvarig hos Stora Enso Bioenergi.

”Ny teknik utvecklas och vi måste tänka om”

Åkeriägaren Henrik Fredriksson är glad över att nu ha tagit ett avgörande steg bort från dieseldrift.
– De senaste åren har vi sett en stor utveckling när det gäller renodlade gasmotorer för lastbilar. Utmaningen är ju att ha tillräcklig kraft i bilen. Och även om det förstås är stor skillnad på hästkrafter mellan en biogaslastbil och en dieseldriven, så kan jag nu lasta 40 ton i fliscontainrarna och köra dem till Trollhättan på biogas. Det är en skön känsla, säger Henrik, vars bruttovikt för hela lastbilsekipaget inklusive två stora fliscontainrar är 64 ton.

 Bland kollegorna i branschen har han mött nyfikenhet och intresse, men också viss skepsis.
– Det är av tradition mycket fokus på hästkrafter, men i takt med att ny teknik utvecklas måste vi tänka om. Det viktiga nu är att bygga ut infrastrukturen med fler tankstationer även för tunga fordon, påpekar han.

Tankstation planeras för tunga transporter vid Trestad Center

Trollhättan Energi, som i drygt 20 år varit med och drivit svensk biogasutveckling och byggt upp hela kedjan från tillverkning till tankstationer, räknar med att kunna ta sin planerade publika tankstation för tunga fordon i bruk under 2020. Den strategiska placeringen vid Trestad Center ligger vid ett viktigt transportnav.
– Tyvärr har tankstationen blivit kraftigt försenat på grund av att leverantören helt enkelt inte hunnit med på det sätt om vi var överens om från början, konstaterar biogaschefen Magnus Geverts.

Avloppsslam och gödsel blir bränsle

Trollhättan Energis biogas produceras främst av avloppsslam och gödsel från dalsländska gårdar. Genom sitt nya majoritetsägda biogasbolag Grönt Bränsle är målet att utöka volymen ytterligare och satsa ännu mer på infrastrukturen.
– Vi vill förstås göra det enkelt för Henrik Fredriksson och alla andra åkare i området att köra på lokalproducerad biogas. Det gör också att vi som beställare successivt kan ställa ökade krav på fossilfria transporter även när det gäller riktigt tunga fordon, påpekar Magnus Geverts.

Stora Enso Bioenergi välkomnar utvecklingen.
– Det skapar förutsättningar för att öka takten och går helt i linje med vår vision att bidra till en hållbar utveckling, både ett lokalt och globalt perspektiv, säger Magnus Larsson.

Bilden: Åkaren Henrik Fredriksson och Trollhättan Energis biogaschef Magnus Geverts gläds åt att en tredjedel av flisen som levereras till fjärrvärmeverken i Trollhättan nu transporteras dit fossilfritt med hjälp av biogas.

För mer information, kontakta:
Magnus Geverts, Biogaschef Trollhättan Energi, telefon 0520-49 64 89
Johan Jonsson, Värmechef Trollhättan Energi, telefon 073-022 62 37
Magnus Larsson, Försäljningsansvarig Stora Enso Bioenergi, telefon 070-392 40 20

Första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan
Trollhättan Energis fjärrvärme är redan fossilfri och klassas som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen. Nu har nästa avgörande steg tagits, då en tredjedel av flisleveranserna till värmeverket numer sker med en biogasdriven lastbil. Nu hoppas vi att fler leverantörer följer efter.

Nyheten publicerad: 2020-05-08

Senaste nyheterna

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.

Chatbot

2023-02-02

Trollhättan Energi fortsätter utveckla kundservicen: Premiär för egna chatboten Thea

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla sin kundservice. Den digitala chatboten Thea finns nu tillgänglig dygnet runt för att svara på alla de vanligaste frågorna.

2023-01-26

Nytt insamlingssystem 2025: Förpackningarna hämtas hemma hos dig

Det kommer att bli ännu enklare för hushållen i Trollhättan att återvinna metall, plast, papper och glas. Trollhättan Energi har nu påbörjat omställningen till så kallad fastighetsnära insamling. - Under 2025 är vårt mål att alla villor och fritidshus ska få nya kärl med totalt åtta olika fack för allt hushållsavfall som vi sedan hämtar vid fastigheten, precis som vi gör med restavfall och matavfall idag, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef avfall och återvinning.

Röd pratbubbla

2023-01-16

Varning för bedrägeri

- Se upp för personer som ringer och säger att de är från Trollhättan Energi och ber dig logga in via ditt Bank-ID. Den uppmaningen ger Trollhättan Energis kundservicechef Henrik Larsson.

Man vid Trollhättan Energi

2023-01-12

Höga elpriser: ”Vi finns här för att svara på frågor”

Det rörliga elpriset är fortsatt högt för stora delar av Sverige. Energimyndigheten och Regeringen rapporterar om att elförsörjningen i Sverige nu är ansträngd men stabil. Henrik Larsson, kundservicechef på Trollhättan Energi: - Vi finns här för att svara på våra kunders frågor.

Albert sågar isär en julgran med restavfallskärl bredvid sig.

2022-12-27

Så återvinner du din barrande julgran

Vi på Trollhättan Energi önskar en riktigt god fortsättning och hoppas att du haft en fin julhelg. Du som har en naturlig gran hemma vill vi redan nu påminna om hur den ska återvinnas när barren börjar ramla av. Bor du i villa är det smidigaste att du klipper ner den och lägger i kärlen för trädgårdsavfall eller restavfall. Bor du i lägenhet stämmer du av min din hyresvärd om återvinningen. Granarna kan självklart också lämnas vid återvinningscentralen Håjum.

Tjej står ute i snön med varseljacka och mössa, vid en väg, tittar in i kameran.

2022-12-19

Stor förbättring planeras av vatten- och avloppsnätet på Hjortmossen

I februari 2023 påbörjar Trollhättan Energi ett omfattande anläggningsarbete på Hjortmossen, där ledningsnätet för både dricksvatten, avloppsvatten och regnvatten ska uppdateras. - Det kommer att bli ganska stora störningar i området under en period, men vi gör detta för att minska risken för översvämningar, avlasta avloppsreningsverket och öka kvaliteten på dricksvattnet ytterligare, säger projektledaren Elin Govik.

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.