Ett hållbart genombrott: Nu rullar den första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan

Ytterligare ett steg har tagits mot ännu mer klimatsmart fjärrvärme från Trollhättan Energi. Samtidigt är det ett genombrott för biogasdrift för tunga fordon. Nu rullar nämligen den första biogasdrivna flistransporten till värmeverken i Trollhättan. – Det här stärker biogasens framtid ytterligare i vår region. När även tunga transporter så småningom kommer att kunna tankas med […]

Ytterligare ett steg har tagits mot ännu mer klimatsmart fjärrvärme från Trollhättan Energi. Samtidigt är det ett genombrott för biogasdrift för tunga fordon. Nu rullar nämligen den första biogasdrivna flistransporten till värmeverken i Trollhättan.
– Det här stärker biogasens framtid ytterligare i vår region. När även tunga transporter så småningom kommer att kunna tankas med lokalt producerad biogas är kretsloppet slutet fullt ut, säger Trollhättan Energis biogaschefen Magnus Geverts.

Under våren har biogasens framtid inom Västra Götalandsregionens kollektivtrafik diskuterats, då den uttalade färdriktningen först var att satsa helt på elbussar i framtidens stadstrafik. Många höjde då förvånat på ögonbrynen och kollektivtrafiknämnden svängde till slut i frågan och öppnade upp för fortsatt biogasdrift även i stadstrafik, utifrån den avsiktsförklaring som nu ska tas fram i samarbete med Fyrbodals kommunalförbund. I Tvåstad rullar sedan länge 50 stadsbussar på lokal biogas från Trollhättan Energi.
– Att biogasen nu kliver framåt även bland tunga transporter talar ytterligare för att vår fortsatt långsiktiga biogassatsning ligger helt rätt i tiden, säger Magnus Geverts, som gläds åt den första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan Energis värmeverk.

1300 flistransporter blir fossilfria

Fjärrvärmen, som leds till närmare 20 000 villor, lägenheter, företag och allmänna lokaler runt om i Trollhättan, består av varmvatten som värms med hjälp av rester från den lokala skogen. Varje år lossas omkring 4 000 lastbilstransporter med flis vid Trollhättan Energis värmeverk på Stallbacka.
– Vår fjärrvärme är i sig fossilfri och redan klassad som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen, men de senaste åren har vi haft ett extra fokus på att få våra leverantörer att investera i biogasdrivna lastbilar för att även transporterna ska vara fossilfria. Och nu rullar äntligen den första biogasdrivna lastbilen till oss. Det är, så vitt jag vet, också en av de första i hela landet. Den här lastbilen svarar för cirka 1 300 transporter varje år, som nu blir fossilfria. Så detta gör stor skillnad, säger Trollhättan Energis värmechef Johan Jonsson.

En pionjär från Ljungskile

Pionjären är åkeriägaren Henrik Fredriksson i Ljungskile, som i flera år levererat flis till Trollhättan Energi på uppdrag av Stora Enso Bioenergi.
– Vi kör omkring 30 lass i veckan, så det blir en del besök i Trollhättan, säger Henrik.

Stora Enso Bioenergi producerar hållbara biobränslen som flis av resterna från koncernens skogsbruk. Via sin underentreprenör Henrik Fredrikssons Åkeri står bolaget för ungefär en tredjedel av flisleveranserna till Trollhättan och är därmed den största flisleverantören av totalt fem.
– Precis som Trollhättan Energi strävar vi efter att minska belastningen på miljön i allt vi gör. Att vi nu har vår första biogasdrivna flistransport är ett viktigt och symboliskt genombrott, som vi hoppas ska visa vägen och inspirera fler åkare. Det här är något vi jobbat för i flera år, säger Magnus Larsson, försäljningsansvarig hos Stora Enso Bioenergi.

”Ny teknik utvecklas och vi måste tänka om”

Åkeriägaren Henrik Fredriksson är glad över att nu ha tagit ett avgörande steg bort från dieseldrift.
– De senaste åren har vi sett en stor utveckling när det gäller renodlade gasmotorer för lastbilar. Utmaningen är ju att ha tillräcklig kraft i bilen. Och även om det förstås är stor skillnad på hästkrafter mellan en biogaslastbil och en dieseldriven, så kan jag nu lasta 40 ton i fliscontainrarna och köra dem till Trollhättan på biogas. Det är en skön känsla, säger Henrik, vars bruttovikt för hela lastbilsekipaget inklusive två stora fliscontainrar är 64 ton.

 Bland kollegorna i branschen har han mött nyfikenhet och intresse, men också viss skepsis.
– Det är av tradition mycket fokus på hästkrafter, men i takt med att ny teknik utvecklas måste vi tänka om. Det viktiga nu är att bygga ut infrastrukturen med fler tankstationer även för tunga fordon, påpekar han.

Tankstation planeras för tunga transporter vid Trestad Center

Trollhättan Energi, som i drygt 20 år varit med och drivit svensk biogasutveckling och byggt upp hela kedjan från tillverkning till tankstationer, räknar med att kunna ta sin planerade publika tankstation för tunga fordon i bruk under 2020. Den strategiska placeringen vid Trestad Center ligger vid ett viktigt transportnav.
– Tyvärr har tankstationen blivit kraftigt försenat på grund av att leverantören helt enkelt inte hunnit med på det sätt om vi var överens om från början, konstaterar biogaschefen Magnus Geverts.

Avloppsslam och gödsel blir bränsle

Trollhättan Energis biogas produceras främst av avloppsslam och gödsel från dalsländska gårdar. Genom sitt nya majoritetsägda biogasbolag Grönt Bränsle är målet att utöka volymen ytterligare och satsa ännu mer på infrastrukturen.
– Vi vill förstås göra det enkelt för Henrik Fredriksson och alla andra åkare i området att köra på lokalproducerad biogas. Det gör också att vi som beställare successivt kan ställa ökade krav på fossilfria transporter även när det gäller riktigt tunga fordon, påpekar Magnus Geverts.

Stora Enso Bioenergi välkomnar utvecklingen.
– Det skapar förutsättningar för att öka takten och går helt i linje med vår vision att bidra till en hållbar utveckling, både ett lokalt och globalt perspektiv, säger Magnus Larsson.

Bilden: Åkaren Henrik Fredriksson och Trollhättan Energis biogaschef Magnus Geverts gläds åt att en tredjedel av flisen som levereras till fjärrvärmeverken i Trollhättan nu transporteras dit fossilfritt med hjälp av biogas.

För mer information, kontakta:
Magnus Geverts, Biogaschef Trollhättan Energi, telefon 0520-49 64 89
Johan Jonsson, Värmechef Trollhättan Energi, telefon 073-022 62 37
Magnus Larsson, Försäljningsansvarig Stora Enso Bioenergi, telefon 070-392 40 20

Första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan
Trollhättan Energis fjärrvärme är redan fossilfri och klassas som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen. Nu har nästa avgörande steg tagits, då en tredjedel av flisleveranserna till värmeverket numer sker med en biogasdriven lastbil. Nu hoppas vi att fler leverantörer följer efter.

Nyheten publicerad: 2020-05-08

Senaste nyheterna

Mia Biselius, elhandelsansvarig

2023-11-20

Elhandel: Trollhättan Energis kunder återigen bland Sveriges mest nöjda

Under måndagsmorgon släppte SKI, Sveriges kvalitetsindex, sin senaste mätning som visar att Trollhättan Energi rankas högt bland sina elhandelskunder, både privat och företag: plats tre på företagssidan, respektive plats fyra bland privatkunderna.

Man står ute och visar en mediakonverter.

2023-11-16

Stadsnätet firar 25: ”Alla Trollhättebor har rätt till en bra fiberuppkoppling”

Att vi alltid kan streama film, musik och kommunicera med nära och kära i hela världen tar vi för givet idag. På samma sätt som att det alltid ska komma vatten ur kranen. Trollhättan Energi har satsat hårt även på den lokala fiberutbyggnaden. – I år är det 25 år sedan vi drog våra första fiberledningar. Vi har alltid legat i framkant och vill skapa samma möjligheter för alla Trollhättebor att koppla upp sig, säger stadsnätschefen Tom Nordal.

Man håller förpackningar i kök.

2023-11-15

2024: Trollhättan Energi tar över insamlingen av förpackningar i Trollhättan

Under 2022 beslutade regeringen i Sverige om en ny förpackningsförordning. Den största förändringen i förordningen är att ansvaret för insamlingen av hushållsförpackningar flyttas från den tidigare organisationen FTI (förpackningsinsamlingen) till alla kommuner i Sverige. I Trollhättan innebär detta att Trollhättan Energi, från och med den 1 januari 2024, tar ett större ansvar för Trollhättebornas hushållsavfall.

Vy över Vänern en stilla vinterdag.

2023-11-15

Förlängd projekteringstid för nytt vattenverk och råvattenledning

Trollhättan Energi har beslutat att förlänga projekteringstiden samt utöka projekteringsbudgeten för det nya vattenverket på Överby och råvattenledningen från Vänern.

Karta där Vänersborgsvägen är utmarkerad från klaffbron i riktning från centrum.

2023-10-17

Vänersborgsvägen avstängd

Den 23–30 oktober kommer vi att utföra arbete på Vänersborgsvägen, sträckan efter klaffbron i riktning mot och omkring Fagerstrand. Under arbetets gång går det endast att använda klaffbron för att köra ut ur centrum. All trafik in mot centrum kommer att ledas över Stridsbergsbron.

Sandra och Anna står framför säckar med arbetskläder.

2023-10-17

Ett nytt utseende blev startskottet för arbete med cirkulära arbetskläder

När Trollhättan Energi bytte utseende under våren 2023 var ett av målen att göra förvandlingen på ett så ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt som möjligt. Att slänga alla befintliga arbetskläder och köpa nytt kändes inte rätt. Projektet ledde till nya frågeställningar och sparkade i gång arbetet med cirkulära arbetskläder.

2023-09-27

Nu gjuts de nya reningsbassängerna i Arvidstorps avloppsreningsverk

Drygt 60 meter under marken börjar nu den nya biologiska reningsanläggningen ta form med 140 meter långa reningsbassänger i Arvidstorps avloppsreningsverk. Om 18 månader ska allt vara klart. – Det är få förunnat att få vara med om det här och skapa en mer hållbar utveckling, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten hos Trollhättan Energi.

Stadsnätschefen står framför grön vägg och en roll up, tittar in i kameran.

2023-09-26

Streemi blir ett eget bolag

Streemi är din guide i Trollhättan Energis öppna fibernät och finns för att hjälpa dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm och andra smarta ”hemmatjänster”. Nu växer Streemi då Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och StrömstaNet går ihop i ett gemensamt bolag, under namnet Streemi.

2023-09-25

Höjda energi- och materialkostnader styr avgiften för vatten och avlopp 2024

Trollhättan Energis styrelse har nu landat i hur avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät kommer att se ut 2024. Även avgiften för fjärrvärme är klar. Samtliga justeringar gäller från 1 januari nästa år. Avgiften för fiber ligger kvar på samma nivå som föregående år.

Bilden visar området Knorren.

2023-09-20

Nu startar Trollhättan Energis arbete med Knorren

Inom de närmsta veckorna kommer arbetet med området Knorren, Vårviks sista etapp, att inledas. Trollhättan Energis utbyggnad av infrastruktur inom fjärrvärme, fiber, vatten och avlopp skapar förutsättningar för att bostäder, förskola, kontor, vård och centrumservice ska kunna byggas i det nya området.

Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

2023-09-19

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

Kvinna vid skrivbord

2023-09-11

”Just nu jobbar vi med rekordmånga rekryteringar”

- På kort tid har mycket i vår omvärld förändrats. Klimatutmaningar, digitalisering, energi- och säkerhetsfrågor ställer höga krav på oss som är Trollhättebornas egna energibolag, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi.