Elbrist i vinter: ”Vi ska vara medvetna om att risken finns”

Hur går det egentligen till om elen måste stängas av i vinter om det blir elbrist i Sverige? - I vår omgivning är det i första skedet Vattenfall som med 15 minuters varsel avgör var elen stängs av i vår region. I nästa fas är det de prioriteringar vi gjort tillsammans med Trollhättans Stad och Länsstyrelsen som styr hur elförsörjningen ska prioriteras, förklarar Trollhättan Energis elnätschef Robin Ruth.

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige. Skulle det uppstå en situation med elbrist i landet kommande vinter, så är det Svenska kraftnät som fattar beslut om vilka åtgärder som ska vidtas.
– I grund och botten har vi tillräcklig elproduktion i Sverige, men problemet är att vi inte kan överföra tillräckligt med el från norr till söder när behovet är extra stort. Nätet är helt enkelt inte dimensionerat för det. Med nuvarande situation i Ukraina och Rysslands stoppade gasleveranser till övriga Europa, så finns inte samma möjlighet att köpa el från andra länder. Det gör att vi kan tvingas stänga av el i vissa delar av landet för att inte riskera att elnätet i hela landet slås ut, säger Robin Ruth.

Bara 15 minuters varsel

Skulle den situationen uppstå så är det den om ansvarar för regionnätet i vart och en av Sveriges fyra elområden från norr till söder som trycker på stoppknappen, efter order från Svenska kraftnät. Allt med syfte att undvika risken att hela Sveriges nät överbelastas och slås ut.
– Vi tillhör elområde 3 och i vår del av området är det Vattenfall som är ansvarigt för regionnätet. Med 15 minuters varsel meddelas vilka städer man stänger ner om det skulle behövas. Våra driftledare och jag får ett sms och då kommer vi så snart det går att skicka ut en förvarning till alla kunder genom våra kommunikationssystem, men det är ont om tid. Sannolikt kommer även Svenska kraftnät att förvarna dagen innan till allmänheten via media om det finns risk för en tillfällig nedstängning, säger Robin Ruth.

Nedstängning motsvarande tio städer

Uppskattningsvis kan det i så fall handla om en sammanlagd så kallad manuell förbrukningsfrånkoppling motsvarande tio städer av Trollhättans storlek.
– I det första skedet har vi inget att säga till om. Då handlar det om att få en belastningseffekt motsvarande 200-600 Megawattimmar för att anpassa sig till den el som finns tillgänglig i vår del av landet. Men efter den första kvarten har vi i samspel med Länsstyrelsen och Trollhättans stad gjort en elförsörjningsprioritering som träder in. Hur den prioriteringen ser ut är dock inte officiell, förklarar Robin Ruth.
 
Hur stor risken är för en nedstängning är omöjligt att svara på, konstaterar han.
– Det har aldrig skett i Sverige tidigare, men vi ska vara fullt medvetna om att risken finns att hela Trollhättan blir mörklagt och att vi står helt utan el.  Det är också något vi som ansvarigt elnätsbolag i stora delar av Trollhättan med omnejd, nu förbereder oss för. Samtidigt gäller det att alla Trollhättebor är både mentalt och praktisk förberedda för att den här situationen kan uppstå. Skulle det inträffa ska man också vara medveten om att vi som lokal nätägare inte kan rycka ut och lösa situationen som vi gör vid en vanlig driftstörning. 

”Vi har handlingsplaner, men det är en unik situation”

Liksom landets övriga elnätsbolag jobbar Trollhättan Energi nu intensivt med att finslipa såväl externa som interna handlingsplaner.
– Vi har alltid handlingsplaner för störningar, men den här situationen är ju unik och det är en situation som man inte kan träna på i praktiken, säger Robin Ruth.
 
Han räknar med att en nedstängning kan vara i upp till tolv timmar.
– När det ges klartecken att slå på strömmen igen så går det inte att koppla på allting igen på en gång. För att inte överbelasta nätet så måste återstarten ske successivt i sektioner utifrån hur nätbelastningen ser ut, förklarar Robin Ruth.

Så här förbereder du dig om elen stängs av

Se till att du har:

 • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
 • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
 • Flaskor och dunkar med rent vatten. 
 • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
 • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
 • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
 • Tändstickor, stearinljus, värmeljus. 
 • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
 • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
 • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
 • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
 • Extra batterier, laddade powerbanks.
 • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
 • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
  Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Fakta: Sveriges fyra elområden
De fyra elområdena i Sverige skapades 2011 av Svenska Kraftnät för att få en tydlig bild av behovet att bygga ut stamnätet i hela landet. Indelningen tydliggör också var i landet det finns behov att öka elproduktionen för att bättre motsvara användningen i just det området och därmed minska behovet av att transportera elen långa sträckor. Idag överförs stora mängder el från norra till södra Sverige, där det finns flest elanvändare och där elen också kostar mer. I norr finns det generellt sett ett överskott på el. Problemet är att överföringskapacitet inte motsvarar behovet när det är riktigt kallt ut även i södra Sverige. Mer lokalproducerat och ett utbyggt stamnät är det som nu diskuteras flitigt, i kölvattnet av den energisituation som uppstått till följd av Rysslands invasion i Ukraina. 

Källa: Svenska kraftnät

Nyheten publicerad: 2022-09-29

Senaste nyheterna

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.

Tjej håller upp en LED-lampa mot kameran och ser glad ut

2022-12-05

Bli en smart elanvädare

Den senaste tiden har elpriserna varit högre än vad vi är vana vid och många kontaktar oss för tips och råd. Genom att se över hur du använder din energi hemma kan du inte bara spara pengar i plånboken, du gör samtidigt en insats för miljön och bidrar till ett mer hållbart samhälle. 

Man i duschen med ordbild över Kraftkombo Hem

2022-11-30

Trollhättan Energi bjuder in – ”köp el tillsammans med oss”

Just nu är situationen på elmarknaden skakig vilket gör att elpriset snabbt kan gå upp och ner. Nu vidareutvecklar Trollhättan Energi konceptet Kraftkombo och bjuder in både privatpersoner och småföretag att köpa el tillsammans med det egna energibolaget.

Tjej och kille står i kontorsmiljö och tittar in i kameran

2022-11-24

Energiläget – så agerar Trollhättan Energi

Det ansträngda läget på energimarknaden och den ökade risken för effektbrist i vinter gör att du behöver se över hur du kan använda din el på ett smart sätt och samtidigt effektivisera din användning av energi. Energimyndighetens budskap är tydligt – varje kilowattimme räknas.

Tjej ler och tittar in i kameran. SKI-logga i bild.

2022-11-21

Elhandel: Trollhättan Energi har Sveriges nöjdaste företagskunder – och tar bronset på privatsidan

Trollhättan Energi har elhandelsbranschens mest nöjda företagskunder i hela Sverige 2022. Det visar en klar förstaplats i den senaste mätningen gjord av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). - Resultatet känns helt fantastiskt. I de här extrema tiderna på energimarknaden är det viktigare än någonsin för oss att kroka arm och måna om såväl företags- som privatkunder. Exempelvis handlar vårt succékoncept Kraftkombo precis om det, säger Trollhättan Energis elhandelsansvariga Mia Biselius, som också kan glädjas åt att bolaget tar en bronsplats i SKI-mätningen bland hushållskunderna.  - Det är den bästa placeringen på privatsidan någonsin för oss och visar verkligen att satsningen på schysst elhandel bygger ett långsiktigt förtroende.

Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

2022-11-18

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Biogas Tanka Bil

2022-11-04

Trollhättan Energi fokuserar sitt biogas-engagemang till Trollhättan

Nästa år vill Trollhättan Energi fokusera sitt biogas-engagemang helt och hållet till Trollhättan och få en ekonomi i balans för affären. Det innebär att biogasstationerna i bland annat Dalsland, Strömstad och i Lilla Edet inte ska drivas vidare i Trollhättan Energis regi från våren 2023.

2022-10-31

Trollhättan Energi bygger solcellspark

Nu är det klart att Trollhättan Energi bygger en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson.

Person håller en papplåda med kläder.

2022-10-06

Textiljakten drar igång vecka 42

Nu är det dags för nästa upplaga av Textiljakten. I år med ett nytt koncept helt inriktat på uppsamling av kläder och textilier i bostadsområden. Textiljakten syftar till att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna, utan i stället samlas in för återanvändning via second hand eller annan användning.

kran hus dricksvatten

2022-10-04

Hjälp oss bli bättre på att berätta om våra satsningar på vatten och avlopp

Just nu, och i flera år framöver, pågår stora satsningar på framtidens dricksvattenförsörjning och avloppshantering i Trollhättan. Vi vill att du ska känna dig informerad och trygg med de investeringar vi gör. Därför genomför vi en undersökning bland våra kunder, med start denna vecka. I undersökningen passar vi också på att ställa några frågor om vad du tycker om vårt kranvatten. 

Kvinna i trappa som håller i ledstången och har en larmklocka på armen

2022-10-03

Välkommen till Streemi – Trollhättan Energis guide för ditt nya uppkopplade liv

Nu lanserar Trollhättan Energi Streemi. En helt ny guide där vi samlat allt som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta "hemmatjänster" som erbjuds via vårt öppna fibernät.

Hand på ett element

2022-10-03

”Vargön Alloys minskade produktion påverkar inte Trollhättebornas fjärrvärme i vinter”

Vargön Alloys har aviserat en minskad produktion på grund av de höga elpriserna. Men det är under sommarhalvåret som Trollhättan använder restvärme från Vargön Alloys. Vintertid producerar Trollhättan Energi sin fjärrvärme med hjälp av rester från skogen och när det blir riktigt kallt, bioolja.