Efter upprepade elavbrott: Markbundet elnät driftsätts tidigare

Den senaste tidens hårda vindar har ställt till det extra mycket för elleveranserna i området Åsaka/Norra Björke med omnejd. – Vi har tyvärr haft upprepade avbrott där på grund av nedfallna träd som stått väldigt oskyddade efter avverkningar, förklarar Trollhättan Energis projektledare inom elnät, David Andersson. På grund av trädläget kommer nu driftsättningen av markledningar […]

Den senaste tidens hårda vindar har ställt till det extra mycket för elleveranserna i området Åsaka/Norra Björke med omnejd.
– Vi har tyvärr haft upprepade avbrott där på grund av nedfallna träd som stått väldigt oskyddade efter avverkningar, förklarar Trollhättan Energis projektledare inom elnät, David Andersson.
På grund av trädläget kommer nu driftsättningen av markledningar i området att tidigareläggas.

Trollhättan Energi började för 20 år sedan att successivt byta ut luftledningar på stolpar, mot elledningar i marken. Allt för att öka driftsäkerheten och minimera antalet avbrott. Från 2014 och framåt höjdes takten rejält, i samband med att Trollhättan Energi drog fiber i hela kommunen.
– På det sättet slapp vi gräva två gånger och idag har vi i stort sett hunnit att dra fram markledningar överallt, förklarar David Andersson, som ansvarar för driftsättningen.

Många mil ny ledning att ansluta

Att driftsätta alla mil med nya elledningar är dock ett omfattande arbete, som beräknas pågå ytterligare flera år framöver.
– Det är en process med många tillståndsansökningar, beställning och installationer av nya transformatorstationer, och slutligen inkoppling av alla nya ledningar. Totalt återstår cirka 100 transformatorstationer att driftsätta på landsbygden, berättar David Andersson.

Åsaka/Norra Björke driftsätts tidigare

Efter de senaste månadernas hårda vindar och återkommande avbrott i just Åsaka/Norra Björke, kommer driftsättningen av markledningarna i det området att tidigareläggas jämfört med den ursprungliga planeringen.
– En starkt bidragande orsak till att vi haft återkommande elavbrott för omkring 500 fastigheter på grund av stormvindarna, är att det har avverkats en del skog i delar av området. Då lämnas dock ett antal döda träd och så kallade frötallar, för att säkra återväxten av nya träd och behålla en bra miljö för insekter. De träd som står kvar blir väldigt oskyddade och då ökar också risken för att de faller över våra ledningar vid riktigt hårda vindar, konstaterar David Andersson.

Kan inte påverka avverkningen

För den nu aktuella ledningsdimensionen (10 kilovolt) kan ledningsägaren, i det här fallet Trollhättan Energi, inte styra hur, var och när markägarna avverkar. Det kan man däremot för nät med högre spänning. Området runt Öresjö är ett annat skogsrikt område i Trollhättan. Där har inga avbrott inträffat på grund av nedfallna träd, trots blåsten.
– Men där har inte heller motsvarande avverkningar gjorts den senaste tiden, konstaterar David.

Driftsättningen tidigareläggs

Det kommande halvåret kommer han och hans kollegor att fokusera extra mycket på driftsättningen av markledningarna i Åsaka/Norra Björke. Där handlar det om att ansluta ledningsnätet till cirka 50 nya transformatorstationer.
– Målet är att det ska vara klart innan höststormarna drar igång. Arbetet kommer att innebära ett antal planerade avbrott. För att vi ska kunna göra installationerna måste vi bryta strömmen, men vi kommer att meddela de berörda på förhand, försäkrar David Andersson.

Lättare att felsöka på distans

I takt med att elnätet uppdateras och blir mindre sårbart i hela kommunen, kan det också övervakas och åtgärdas på distans på ett helt annat sätt än idag.
– Det gör att vi kan lokalisera och åtgärda eventuella driftstörningar ännu snabbare, konstaterar David Andersson.

Markbundet nät innebär också en ökad säkerhet för alla elmontörer.
– Vi har jour dygnet runt och så fort vi får en driftstörning ger vi oss ut. Men vi måste alltid göra en riskbedömning och ibland tvingas vi avvakta med att ge oss in i en stormdrabbad skog. Med markbundna ledningar minimeras de situationerna, påpekar David Andersson.

Bilden: Projektledaren David Andersson och elmontören Christian Karlsson vid en av de omkring 50 nya transformatorstationerna som det närmaste halvåret nu ska driftsättas i Åsaka/Norra Björke med omnejd.

Nyheten publicerad: 2020-02-27

Senaste nyheterna

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.

Chatbot

2023-02-02

Trollhättan Energi fortsätter utveckla kundservicen: Premiär för egna chatboten Thea

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla sin kundservice. Den digitala chatboten Thea finns nu tillgänglig dygnet runt för att svara på alla de vanligaste frågorna.

2023-01-26

Nytt insamlingssystem 2025: Förpackningarna hämtas hemma hos dig

Det kommer att bli ännu enklare för hushållen i Trollhättan att återvinna metall, plast, papper och glas. Trollhättan Energi har nu påbörjat omställningen till så kallad fastighetsnära insamling. - Under 2025 är vårt mål att alla villor och fritidshus ska få nya kärl med totalt åtta olika fack för allt hushållsavfall som vi sedan hämtar vid fastigheten, precis som vi gör med restavfall och matavfall idag, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef avfall och återvinning.

Röd pratbubbla

2023-01-16

Varning för bedrägeri

- Se upp för personer som ringer och säger att de är från Trollhättan Energi och ber dig logga in via ditt Bank-ID. Den uppmaningen ger Trollhättan Energis kundservicechef Henrik Larsson.

Man vid Trollhättan Energi

2023-01-12

Höga elpriser: ”Vi finns här för att svara på frågor”

Det rörliga elpriset är fortsatt högt för stora delar av Sverige. Energimyndigheten och Regeringen rapporterar om att elförsörjningen i Sverige nu är ansträngd men stabil. Henrik Larsson, kundservicechef på Trollhättan Energi: - Vi finns här för att svara på våra kunders frågor.

Albert sågar isär en julgran med restavfallskärl bredvid sig.

2022-12-27

Så återvinner du din barrande julgran

Vi på Trollhättan Energi önskar en riktigt god fortsättning och hoppas att du haft en fin julhelg. Du som har en naturlig gran hemma vill vi redan nu påminna om hur den ska återvinnas när barren börjar ramla av. Bor du i villa är det smidigaste att du klipper ner den och lägger i kärlen för trädgårdsavfall eller restavfall. Bor du i lägenhet stämmer du av min din hyresvärd om återvinningen. Granarna kan självklart också lämnas vid återvinningscentralen Håjum.

Tjej står ute i snön med varseljacka och mössa, vid en väg, tittar in i kameran.

2022-12-19

Stor förbättring planeras av vatten- och avloppsnätet på Hjortmossen

I februari 2023 påbörjar Trollhättan Energi ett omfattande anläggningsarbete på Hjortmossen, där ledningsnätet för både dricksvatten, avloppsvatten och regnvatten ska uppdateras. - Det kommer att bli ganska stora störningar i området under en period, men vi gör detta för att minska risken för översvämningar, avlasta avloppsreningsverket och öka kvaliteten på dricksvattnet ytterligare, säger projektledaren Elin Govik.

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.