Efter upprepade elavbrott: Markbundet elnät driftsätts tidigare

Den senaste tidens hårda vindar har ställt till det extra mycket för elleveranserna i området Åsaka/Norra Björke med omnejd. – Vi har tyvärr haft upprepade avbrott där på grund av nedfallna träd som stått väldigt oskyddade efter avverkningar, förklarar Trollhättan Energis projektledare inom elnät, David Andersson. På grund av trädläget kommer nu driftsättningen av markledningar […]

Den senaste tidens hårda vindar har ställt till det extra mycket för elleveranserna i området Åsaka/Norra Björke med omnejd.
– Vi har tyvärr haft upprepade avbrott där på grund av nedfallna träd som stått väldigt oskyddade efter avverkningar, förklarar Trollhättan Energis projektledare inom elnät, David Andersson.
På grund av trädläget kommer nu driftsättningen av markledningar i området att tidigareläggas.

Trollhättan Energi började för 20 år sedan att successivt byta ut luftledningar på stolpar, mot elledningar i marken. Allt för att öka driftsäkerheten och minimera antalet avbrott. Från 2014 och framåt höjdes takten rejält, i samband med att Trollhättan Energi drog fiber i hela kommunen.
– På det sättet slapp vi gräva två gånger och idag har vi i stort sett hunnit att dra fram markledningar överallt, förklarar David Andersson, som ansvarar för driftsättningen.

Många mil ny ledning att ansluta

Att driftsätta alla mil med nya elledningar är dock ett omfattande arbete, som beräknas pågå ytterligare flera år framöver.
– Det är en process med många tillståndsansökningar, beställning och installationer av nya transformatorstationer, och slutligen inkoppling av alla nya ledningar. Totalt återstår cirka 100 transformatorstationer att driftsätta på landsbygden, berättar David Andersson.

Åsaka/Norra Björke driftsätts tidigare

Efter de senaste månadernas hårda vindar och återkommande avbrott i just Åsaka/Norra Björke, kommer driftsättningen av markledningarna i det området att tidigareläggas jämfört med den ursprungliga planeringen.
– En starkt bidragande orsak till att vi haft återkommande elavbrott för omkring 500 fastigheter på grund av stormvindarna, är att det har avverkats en del skog i delar av området. Då lämnas dock ett antal döda träd och så kallade frötallar, för att säkra återväxten av nya träd och behålla en bra miljö för insekter. De träd som står kvar blir väldigt oskyddade och då ökar också risken för att de faller över våra ledningar vid riktigt hårda vindar, konstaterar David Andersson.

Kan inte påverka avverkningen

För den nu aktuella ledningsdimensionen (10 kilovolt) kan ledningsägaren, i det här fallet Trollhättan Energi, inte styra hur, var och när markägarna avverkar. Det kan man däremot för nät med högre spänning. Området runt Öresjö är ett annat skogsrikt område i Trollhättan. Där har inga avbrott inträffat på grund av nedfallna träd, trots blåsten.
– Men där har inte heller motsvarande avverkningar gjorts den senaste tiden, konstaterar David.

Driftsättningen tidigareläggs

Det kommande halvåret kommer han och hans kollegor att fokusera extra mycket på driftsättningen av markledningarna i Åsaka/Norra Björke. Där handlar det om att ansluta ledningsnätet till cirka 50 nya transformatorstationer.
– Målet är att det ska vara klart innan höststormarna drar igång. Arbetet kommer att innebära ett antal planerade avbrott. För att vi ska kunna göra installationerna måste vi bryta strömmen, men vi kommer att meddela de berörda på förhand, försäkrar David Andersson.

Lättare att felsöka på distans

I takt med att elnätet uppdateras och blir mindre sårbart i hela kommunen, kan det också övervakas och åtgärdas på distans på ett helt annat sätt än idag.
– Det gör att vi kan lokalisera och åtgärda eventuella driftstörningar ännu snabbare, konstaterar David Andersson.

Markbundet nät innebär också en ökad säkerhet för alla elmontörer.
– Vi har jour dygnet runt och så fort vi får en driftstörning ger vi oss ut. Men vi måste alltid göra en riskbedömning och ibland tvingas vi avvakta med att ge oss in i en stormdrabbad skog. Med markbundna ledningar minimeras de situationerna, påpekar David Andersson.

Bilden: Projektledaren David Andersson och elmontören Christian Karlsson vid en av de omkring 50 nya transformatorstationerna som det närmaste halvåret nu ska driftsättas i Åsaka/Norra Björke med omnejd.

Nyheten publicerad: 2020-02-27

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.