”Att välja rätt väg från Vänern till Trollhättan kräver utredningar, eftertanke och en stor portion ödmjukhet”

Arbetet med att bygga Trollhättans nya vattenverk fortsätter. Verket planeras vara i drift kring år 2025 och byggs för att säkra den kommunala dricksvattenförsörjningen för Trollhätteborna under en lång tid framöver. Att Vänern blir den nya råvattentäkten, och inte Göta älv som idag, är beslutat sedan tidigare. Just nu utreds hur och var den 1–1,5 […]

Arbetet med att bygga Trollhättans nya vattenverk fortsätter. Verket planeras vara i drift kring år 2025 och byggs för att säkra den kommunala dricksvattenförsörjningen för Trollhätteborna under en lång tid framöver. Att Vänern blir den nya råvattentäkten, och inte Göta älv som idag, är beslutat sedan tidigare. Just nu utreds hur och var den 1–1,5 mil långa nya råvattenledningen ska dras för att göra så liten påverkan på bland annat miljön som möjligt.

– Det finns många aspekter att ta hänsyn till när vi ska välja den bästa vägen från Vänern till Trollhättan. Vi kan få en hel del information om exempelvis markförhållanden via kartor och dokumentation men för att verkligen förstå miljön behöver vi komma ut på plats. Därför har jag, de senaste dagarna, tillsammans med andra experter från bland annat Peab och Cowi vandrat olika sträckor för att se hur naturen ser ut i verkligheten, säger Julia Johansson, projektledare för råvattenledningen hos Trollhättan Energi.

Och många steg blev det. Totalt har projektgruppen vandrat 2,2 mil för att undersöka naturen på plats. Efter flera stråkanalyser har fem möjliga stråk för den nya ledningen nu landat i två. Olika kriterier visar att några alternativ har fler nackdelar än fördelar. Förutom att vandra de olika stråken ska också ytterligare undersökningar göras för att inventera natur- och kulturvärden och geotekniska förutsättningar.

– En del av det arbete vi gör just nu är att kartlägga alla intressenter som finns i området. Vi vill ha kontakt med organisationer, föreningar, privatpersoner och andra experter som kan naturen i området. Med anledning av detta kommer vi därför bjuda in till samråd senare i år, säger Malin Dahlstedt, ansvarig projektledare för hela projektet hos Trollhättan Energi.

Förutom att utreda vilken ledningssträcka som blir bäst är en annan utmaning att välja rätt reningsmetod för det nya råvattnet. Olika vatten kräver nämligen olika metoder för rening.

– Enkelt kan man säga att ett komplext vatten kräver en mer komplex reningsmetod. Sedan flera år tillbaka har vi regelbundet tagit vattenprover i Vänern för att kunna analysera kvaliteten på vattnet. Det kommer vi fortsätta med i ett halvår till. Under tiden har vi kartlagt olika möjliga reningsmetoder och kommit fram till två som ska utredas ytterligare. Målet är att få en så effektiv process som möjligt, säger Malin Dahlstedt.

Än kommer det dröja innan det första spadtaget tas.

– Ambitionen är att börja gräva för den nya råvattenledningen år 2021 men det är svårt att säga exakt innan alla undersökningar, samråd och tillstånd är klara. Att välja rätt väg från Vänern till Trollhättan kräver utredningar, eftertanke och en stor portion ödmjukhet, säger Julia Johansson, Trollhättan Energi.

Fakta samråd: Ett samråd är en obligatorisk del i projektplanen och tillståndsprocessen. Den går ut på att tidigt samla in kunskap om eventuella hinder eller problem som projektet kan komma att stöta på. Sådana problem skulle kunna gälla förstörande av biotoper, fornminnen eller andra risker. Det kan också vara generella synpunkter på själva projektet. I ett samråd är det bland annat länsstyrelsen och andra enskilda sakägare som kan antas bli särskilt berörda som bjuds in för att lämna sina synpunkter.

Vill du ha löpande uppdateringar direkt i din mejlkorg kring projekt ”Nytt vattenverk i Trollhättan”?

Klicka här och fyll i din mejladress

Nyheten publicerad: 2019-03-14

Senaste nyheterna

Jörgen Johansson står framför transformatorer.

2024-12-12

Transformatorer från Trollhättan Energi får nytt liv i Ukraina

När Trollhättan Energi gräver ned elledningar på landsbygden uppstår ett överskott av transformatorer som inte längre behövs lokalt. Nu har fyra av dessa fått en ny chans att göra skillnad – i Ukraina.

2024-12-10

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget – nu tillsammans med skogstrollet Milo

Efter två lyckade besök i oktober och november är Trollhättan Energis Mobil Återvinningscentral tillbaka på Drottningtorget den 14 december, mellan klockan 11.00 - 14.00. Denna gång tillsammans med maskoten, Skogstrollet Milo, som bjuder på glögg och pepparkakor.

2024-11-29

Julbelysning invigd på NÄL – ett lysande ögonblick för patienter och personal

Igår spreds julstämning och värme utanför NÄL när Trollhättan Energi, i samarbete med Trollhättans Stad och BUS-fonden, invigde årets julbelysning vid sjukhusets entré. Patienter, föräldrar och personal från barn- och neonatalavdelningarna tillsammans med representanter från BUS-fonden samlades för en stund med glögg, pepparkakor och besök av Trollhättan Energis alldeles egna troll Milo.

Trollhättan Energi-anställt på åkermark vid köpcentrum.

2024-11-25

Trollhättan Energi bygger energilager – för en fortsatt utveckling av Trollhättan

Trollhättan Energi gör nu en viktig investering och bygger energilager på tre strategiska platser i det lokala elnätet i Trollhättan. Investeringen är en del av Trollhättan Energis långsiktiga arbete för att säkerställa ett hållbart energisystem och därmed också bidra till en fortsatt utveckling av Trollhättan.

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.