”Att välja rätt väg från Vänern till Trollhättan kräver utredningar, eftertanke och en stor portion ödmjukhet”

Arbetet med att bygga Trollhättans nya vattenverk fortsätter. Verket planeras vara i drift kring år 2025 och byggs för att säkra den kommunala dricksvattenförsörjningen för Trollhätteborna under en lång tid framöver. Att Vänern blir den nya råvattentäkten, och inte Göta älv som idag, är beslutat sedan tidigare. Just nu utreds hur och var den 1–1,5 […]

Arbetet med att bygga Trollhättans nya vattenverk fortsätter. Verket planeras vara i drift kring år 2025 och byggs för att säkra den kommunala dricksvattenförsörjningen för Trollhätteborna under en lång tid framöver. Att Vänern blir den nya råvattentäkten, och inte Göta älv som idag, är beslutat sedan tidigare. Just nu utreds hur och var den 1–1,5 mil långa nya råvattenledningen ska dras för att göra så liten påverkan på bland annat miljön som möjligt.

– Det finns många aspekter att ta hänsyn till när vi ska välja den bästa vägen från Vänern till Trollhättan. Vi kan få en hel del information om exempelvis markförhållanden via kartor och dokumentation men för att verkligen förstå miljön behöver vi komma ut på plats. Därför har jag, de senaste dagarna, tillsammans med andra experter från bland annat Peab och Cowi vandrat olika sträckor för att se hur naturen ser ut i verkligheten, säger Julia Johansson, projektledare för råvattenledningen hos Trollhättan Energi.

Och många steg blev det. Totalt har projektgruppen vandrat 2,2 mil för att undersöka naturen på plats. Efter flera stråkanalyser har fem möjliga stråk för den nya ledningen nu landat i två. Olika kriterier visar att några alternativ har fler nackdelar än fördelar. Förutom att vandra de olika stråken ska också ytterligare undersökningar göras för att inventera natur- och kulturvärden och geotekniska förutsättningar.

– En del av det arbete vi gör just nu är att kartlägga alla intressenter som finns i området. Vi vill ha kontakt med organisationer, föreningar, privatpersoner och andra experter som kan naturen i området. Med anledning av detta kommer vi därför bjuda in till samråd senare i år, säger Malin Dahlstedt, ansvarig projektledare för hela projektet hos Trollhättan Energi.

Förutom att utreda vilken ledningssträcka som blir bäst är en annan utmaning att välja rätt reningsmetod för det nya råvattnet. Olika vatten kräver nämligen olika metoder för rening.

– Enkelt kan man säga att ett komplext vatten kräver en mer komplex reningsmetod. Sedan flera år tillbaka har vi regelbundet tagit vattenprover i Vänern för att kunna analysera kvaliteten på vattnet. Det kommer vi fortsätta med i ett halvår till. Under tiden har vi kartlagt olika möjliga reningsmetoder och kommit fram till två som ska utredas ytterligare. Målet är att få en så effektiv process som möjligt, säger Malin Dahlstedt.

Än kommer det dröja innan det första spadtaget tas.

– Ambitionen är att börja gräva för den nya råvattenledningen år 2021 men det är svårt att säga exakt innan alla undersökningar, samråd och tillstånd är klara. Att välja rätt väg från Vänern till Trollhättan kräver utredningar, eftertanke och en stor portion ödmjukhet, säger Julia Johansson, Trollhättan Energi.

Fakta samråd: Ett samråd är en obligatorisk del i projektplanen och tillståndsprocessen. Den går ut på att tidigt samla in kunskap om eventuella hinder eller problem som projektet kan komma att stöta på. Sådana problem skulle kunna gälla förstörande av biotoper, fornminnen eller andra risker. Det kan också vara generella synpunkter på själva projektet. I ett samråd är det bland annat länsstyrelsen och andra enskilda sakägare som kan antas bli särskilt berörda som bjuds in för att lämna sina synpunkter.

Vill du ha löpande uppdateringar direkt i din mejlkorg kring projekt ”Nytt vattenverk i Trollhättan”?

Klicka här och fyll i din mejladress

Nyheten publicerad: 2019-03-14

Senaste nyheterna

Solen går upp över Trollhättan stad

2024-04-25

”Nu behöver vi göra omprioriteringar i våra projekt”

Under våren pågår arbetet med hur Trollhättan Energi ska prioritera sina investeringsprojekt. Den nya återvinningscentralen som ska byggas på Hedeäng är ett av de berörda projekten och ny tidplan är ännu inte fastställd. Solcellsparken som planeras ligga på tomten intill återvinningscentralen ses över.

Sopbil i solsken.

2024-04-22

Ändrad sophämtning vecka 18 och 19

Du som har tömning under vecka 18 och 19 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.