Tjej ler och tittar in i kameran. Håller en laptop i famnen.

Är du en hacker? Det är Inger, IT-infrastrukturtekniker

”Bakom varje system, server eller digital lösning så finns det någon som fixar så att det funkar. Förutsättningen för att arbetsvardagen ska fungera för våra snart 200 medarbetare är en IT-avdelning som kan analysera eller manipulera system för att förstå och få kunskap om hur de beter sig. En IT-infrastrukturteknikers och en hackers jobb är inte helt olika varandra. Jag heter Inger och är en av tre infrastrukturteknikers hos oss.”

“Jag visste inte vad jag ville”

Utbildning

4-årig teknisk linje på Birger Sjöberggymnasiet (Vänersborg) och Nils Ericsson-gymnasiet (Trollhättan).

Första jobbet

Montering av bilar på Saab i Trollhättan. Jag visste inte vad jag ville, men var tydligen efterfrågad, för efter ett år på Saab hörde Teli (televerkets fabrik i Vänersborg) av sig om erbjudande om jobb. Där stannade jag i 4 år. Under slutet av min tid lärde jag mig om datorer och sedan fick jag jobb på IT-supporten i Vänersborgs kommun.

Så fick jag jobbet hos Trollhättan Energi

Jag ville verkligen ha jobbet, efter över 20 år i Vänersborgs kommun var jag nyfiken på något nytt och för mig var det viktigt att det nya jobbet fanns i närområdet.

Alla på IT, oavsett roll, jobbar med support

Arbetskläder

Både privata kontorskläder och varselkläder. När jobb ska göras ute på anläggningarna behöver jag av säkerhetsskäl ha varselkläder. Det finns ju till exempel IT-system nere i underjorden på Arvidstorps reningsverk.

Arbetsuppgifter

Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan och vill vara lyhörda och hitta lösningar. Vår IT-avdelning hanterar all IT-infrastruktur i bolaget från exempelvis klienter via switchar, brandväggar och servrar. Framförallt stöttar jag integration av system, uppgraderingar och val av system samt är delaktiga i olika IT-relaterade projekt och driver förändringsprojekt, exempelvis utbyte av gamla servrar. Eftersom vi har många olika verksamheter hos Trollhättan Energi kan vi på IT inte ha koll i detalj på precis allt som händer på systemsidan. Det finns ju allt från löne-, kund, ekonomi- till larmsystem. Vi är sex personer på IT-avdelningen och alla jobbar med support, på rullande schema ungefär en gång i veckan.

Senast granskad: 2022-04-21