Kille i kavaj sätter två pennor i kavajfickan.

Är du ett kontrollfreak? Det är Tony, controller

”För att våra chefer och vår styrelse ska kunna fatta bra och kloka beslut behövs ett underlag med en tydlig analys över hur ekonomin ser ut ur många olika perspektiv. Exempelvis på kort och lång sikt, på alltifrån kontonivå till ekonomi i våra olika investeringsprojekt; och givetvis på bolagsövergripande nivå. Jag heter Tony och mitt fokus är analys, avvikelsehantering och prognostisering. I min roll som controller måste jag vara ett kontrollfreak och vara bra på att förklara svåra ekonomiska termer på ett enkelt sätt.”

“Jag sökte 80 jobb innan jag fick ett”

Utbildning

Samhälle- och ekonomisk linje, 3 år, Företagargymnasiet. Kandidatexamen i ekonomi med inriktning redovisning, Högskolan väst.

Första jobbet

För mig har yrkesvalet alltid varit självklart, men vägen dit inte helt spikrak. Fick möjligheten på Saab och jobbade som montör under två år efter studenten. Under en period hade jag totalt tre jobb: på Saab, på Riksteatern (som ekonom) och hos Socialdemokraterna i Trollhättan. Efter högskolestudierna blev det fem månader på en pappersfabrik i Lilla Edet där jag skötte en maskin som gjorde kartongpapper, som bland annat används i toarullar och på gipsskivor. Jag sökte 80 jobb innan jag till slut fick jobb som ekonomikonsult hos Göteborg Energi och landade i mitt yrkesval.

Så fick jag jobbet hos Trollhättan Energi

Ni fångade mig på resecentrum för ett par år sedan! I samband med att ni sökte en controller och jobbannonsen publicerades var ni på plats för att prata med pendlare om lediga jobb. Då hade jag jobbat tio år hos Göteborg Energi och under resans gång hunnit bli business controller. Jag trivdes bra och hade inte tänkt byta. Men jag vill vara med och utveckla min stad. När vi gräver i Trollhättan så vill jag vara med och bidra på något sätt. Dessutom tycker jag om att jobba i offentlig verksamhet, så jobbet hos Trollhättan Energi kändes mitt i prick.

Behöver ha hög IT-kompetens

Arbetskläder

Privata kontorskläder.

Arbetsuppgifter

Utveckling av ekonomiprocesser och förenkling av arbetssätt. För det krävs analyser och förståelse för nuläget och koll på hur vi jobbar idag med avseende på effektivitet och en översyn av hur ändamålsenliga våra arbetssätt och system är. Hur jobbar vi systematiskt med våra investeringskalkyler, till exempel? Gav investeringen det resultat vi ville utifrån ett ekonomiskt perspektiv? Den analysen behöver göras systematiskt. Jag är också systemansvarig på vår ekonomiavdelning, idag krävs att det att en ekonom har en ganska hög IT-kompetens, exempelvis inom databaskunskap. Systemstödet i verksamheten är som ett par bra fotbollsskor för en fotbollsspelare.

Senast granskad: 2022-04-21