Vatten- och strömavbrott i Centralköket: Så snabbt löstes tisdagens ”krisläge”

Vad händer om både el och vatten plötsligt slås ut när personalen i Centralköket i Trollhättan ska producera 8000 portioner skolmat? Det testades skarpt på tisdagen som ett led i den pågående Krisberedskapsveckan. - Jag måste säga att det är imponerade att ha reservkraft och nödvatten på plats efter bara en och en halv timme, säger Håkan Ohlsson, som ansvarar för måltidenheten i Trollhättans Stad.

Han var en av de få som visste att både el och vatten skulle försvinna klockan 10:30 på tisdagsförmiddagen. I samarbete med de säkerhetsansvariga på Trollhättan Energi och Trollhättans Stad testades situationen skarpt för en verksamhet som verkligen är strategiskt viktig för att vardagen ska fungera i kommunen. 
– Med tanke på hur läget ser ut i omvärlden just nu så ville vi göra ett skarpt test den här gången, säger en av Trollhättan Stads säkerhetssamordnare, Olivia Wernberg.
– För vår del vill vi ju se att vi får nödvattentankar och reservaggregat för el snabbt på plats och att våra interna rutiner fungerar, konstaterar Trollhättan Energis informations- och säkerhetsansvarige Johan Bogfors.

Krisberedskap: Så fick Centralköket vatten och el igen
Vad händer om både el och vatten plötsligt slås ut när personalen i Centralköket i Trollhättan ska producera 8000 portioner skolmat? Det testades skarpt på tisdagen den 27 september som ett led i den pågående Krisberedskapsveckan 2022. - Jag måste säga att det är imponerade att ha reservel och nödvatten på plats på bara en och en halv timme, säger Håkan Ohlsson, som ansvarar för måltidsenheten i Trollhättans Stad. Se hur beredskapen fungerade i praktiken.

Reservkraft och nödvatten efter 90 minuter

Han fick positiva besked.
– Ungefär en och en halv timme efter att vi fick förfrågan om reservkraft och nödvatten från Centralköket så var det på plats och verksamheten i köket var igång igen. Det är bra, säger Johan.
 
Han får medhåll av Håkan Ohlsson, enhetschef måltid i Trollhättans stad, som tillsammans med sina tolv medarbetare i Centralköket har inarbetade rutiner för krisberedskap. När el och vatten försvann ställde de snabbt om.
– Bland annat har vi råvaror och olika ”krismenyer” så att vi ska kunna klara att leverera mat till våra grundskolor, gymnasieskolor och sex förskolor under en vecka. I genomsnitt handlar det om 6000-8000 portioner och vissa dagar upp till 10 000 portioner, berättar Håkan. 

Förbättringar kring ljus och vatten

Övningen gav förstås också svar på sådant som går att förbereda ännu bättre.
– Vi behöver bland annat komplettera belysningen, så vi slipper gå med stearinljus. Och vad behöver vi ha i reservvattnen dagligdags ifall detta händer? Det är exempel på några saker vi tar med oss när vi summerar erfarenheterna efter den här övningen och allt annat vi jobbat med i Centralköket med anledning av Krisberedskapsveckan. Det som är glädjande är att vi ser att vi har många rutiner i köket som går att förvandla över i en krissituation. Det är en oerhörd styrka och personalen har agerat alldeles förträffligt, säger Håkan Ohlsson.

”Alla har tagit sin del”

Trollhättans Stads säkerhetssamordnare Olivia Wernberg konstaterar att samarbetet mellan alla olika aktörer fungerade bra, när både el och vatten plötsligt var borta. 
– Det har varit många involverade och det är roligt att se hur alla tagit sin del. Men även om allting fungerat väldigt bra i den är övningen så har vi såklart saker som vi kan skruva på så att det blir ännu bättre när det händer nästa gång.

Nyheten publicerad: 2022-09-27

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.