Vatten- och strömavbrott i Centralköket: Så snabbt löstes tisdagens ”krisläge”

Vad händer om både el och vatten plötsligt slås ut när personalen i Centralköket i Trollhättan ska producera 8000 portioner skolmat? Det testades skarpt på tisdagen som ett led i den pågående Krisberedskapsveckan. - Jag måste säga att det är imponerade att ha reservkraft och nödvatten på plats efter bara en och en halv timme, säger Håkan Ohlsson, som ansvarar för måltidenheten i Trollhättans Stad.

Han var en av de få som visste att både el och vatten skulle försvinna klockan 10:30 på tisdagsförmiddagen. I samarbete med de säkerhetsansvariga på Trollhättan Energi och Trollhättans Stad testades situationen skarpt för en verksamhet som verkligen är strategiskt viktig för att vardagen ska fungera i kommunen. 
– Med tanke på hur läget ser ut i omvärlden just nu så ville vi göra ett skarpt test den här gången, säger en av Trollhättan Stads säkerhetssamordnare, Olivia Wernberg.
– För vår del vill vi ju se att vi får nödvattentankar och reservaggregat för el snabbt på plats och att våra interna rutiner fungerar, konstaterar Trollhättan Energis informations- och säkerhetsansvarige Johan Bogfors.

Krisberedskap: Så fick Centralköket vatten och el igen
Vad händer om både el och vatten plötsligt slås ut när personalen i Centralköket i Trollhättan ska producera 8000 portioner skolmat? Det testades skarpt på tisdagen den 27 september som ett led i den pågående Krisberedskapsveckan 2022. - Jag måste säga att det är imponerade att ha reservel och nödvatten på plats på bara en och en halv timme, säger Håkan Ohlsson, som ansvarar för måltidsenheten i Trollhättans Stad. Se hur beredskapen fungerade i praktiken.

Reservkraft och nödvatten efter 90 minuter

Han fick positiva besked.
– Ungefär en och en halv timme efter att vi fick förfrågan om reservkraft och nödvatten från Centralköket så var det på plats och verksamheten i köket var igång igen. Det är bra, säger Johan.
 
Han får medhåll av Håkan Ohlsson, enhetschef måltid i Trollhättans stad, som tillsammans med sina tolv medarbetare i Centralköket har inarbetade rutiner för krisberedskap. När el och vatten försvann ställde de snabbt om.
– Bland annat har vi råvaror och olika ”krismenyer” så att vi ska kunna klara att leverera mat till våra grundskolor, gymnasieskolor och sex förskolor under en vecka. I genomsnitt handlar det om 6000-8000 portioner och vissa dagar upp till 10 000 portioner, berättar Håkan. 

Förbättringar kring ljus och vatten

Övningen gav förstås också svar på sådant som går att förbereda ännu bättre.
– Vi behöver bland annat komplettera belysningen, så vi slipper gå med stearinljus. Och vad behöver vi ha i reservvattnen dagligdags ifall detta händer? Det är exempel på några saker vi tar med oss när vi summerar erfarenheterna efter den här övningen och allt annat vi jobbat med i Centralköket med anledning av Krisberedskapsveckan. Det som är glädjande är att vi ser att vi har många rutiner i köket som går att förvandla över i en krissituation. Det är en oerhörd styrka och personalen har agerat alldeles förträffligt, säger Håkan Ohlsson.

”Alla har tagit sin del”

Trollhättans Stads säkerhetssamordnare Olivia Wernberg konstaterar att samarbetet mellan alla olika aktörer fungerade bra, när både el och vatten plötsligt var borta. 
– Det har varit många involverade och det är roligt att se hur alla tagit sin del. Men även om allting fungerat väldigt bra i den är övningen så har vi såklart saker som vi kan skruva på så att det blir ännu bättre när det händer nästa gång.

Nyheten publicerad: 2022-09-27

Senaste nyheterna

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.

Tjej håller upp en LED-lampa mot kameran och ser glad ut

2022-12-05

Bli en smart elanvädare

Den senaste tiden har elpriserna varit högre än vad vi är vana vid och många kontaktar oss för tips och råd. Genom att se över hur du använder din energi hemma kan du inte bara spara pengar i plånboken, du gör samtidigt en insats för miljön och bidrar till ett mer hållbart samhälle. 

Man i duschen med ordbild över Kraftkombo Hem

2022-11-30

Trollhättan Energi bjuder in – ”köp el tillsammans med oss”

Just nu är situationen på elmarknaden skakig vilket gör att elpriset snabbt kan gå upp och ner. Nu vidareutvecklar Trollhättan Energi konceptet Kraftkombo och bjuder in både privatpersoner och småföretag att köpa el tillsammans med det egna energibolaget.

Tjej och kille står i kontorsmiljö och tittar in i kameran

2022-11-24

Energiläget – så agerar Trollhättan Energi

Det ansträngda läget på energimarknaden och den ökade risken för effektbrist i vinter gör att du behöver se över hur du kan använda din el på ett smart sätt och samtidigt effektivisera din användning av energi. Energimyndighetens budskap är tydligt – varje kilowattimme räknas.

Tjej ler och tittar in i kameran. SKI-logga i bild.

2022-11-21

Elhandel: Trollhättan Energi har Sveriges nöjdaste företagskunder – och tar bronset på privatsidan

Trollhättan Energi har elhandelsbranschens mest nöjda företagskunder i hela Sverige 2022. Det visar en klar förstaplats i den senaste mätningen gjord av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). - Resultatet känns helt fantastiskt. I de här extrema tiderna på energimarknaden är det viktigare än någonsin för oss att kroka arm och måna om såväl företags- som privatkunder. Exempelvis handlar vårt succékoncept Kraftkombo precis om det, säger Trollhättan Energis elhandelsansvariga Mia Biselius, som också kan glädjas åt att bolaget tar en bronsplats i SKI-mätningen bland hushållskunderna.  - Det är den bästa placeringen på privatsidan någonsin för oss och visar verkligen att satsningen på schysst elhandel bygger ett långsiktigt förtroende.

Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

2022-11-18

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Biogas Tanka Bil

2022-11-04

Trollhättan Energi fokuserar sitt biogas-engagemang till Trollhättan

Nästa år vill Trollhättan Energi fokusera sitt biogas-engagemang helt och hållet till Trollhättan och få en ekonomi i balans för affären. Det innebär att biogasstationerna i bland annat Dalsland, Strömstad och i Lilla Edet inte ska drivas vidare i Trollhättan Energis regi från våren 2023.

2022-10-31

Trollhättan Energi bygger solcellspark

Nu är det klart att Trollhättan Energi bygger en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson.

Person håller en papplåda med kläder.

2022-10-06

Textiljakten drar igång vecka 42

Nu är det dags för nästa upplaga av Textiljakten. I år med ett nytt koncept helt inriktat på uppsamling av kläder och textilier i bostadsområden. Textiljakten syftar till att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna, utan i stället samlas in för återanvändning via second hand eller annan användning.

kran hus dricksvatten

2022-10-04

Hjälp oss bli bättre på att berätta om våra satsningar på vatten och avlopp

Just nu, och i flera år framöver, pågår stora satsningar på framtidens dricksvattenförsörjning och avloppshantering i Trollhättan. Vi vill att du ska känna dig informerad och trygg med de investeringar vi gör. Därför genomför vi en undersökning bland våra kunder, med start denna vecka. I undersökningen passar vi också på att ställa några frågor om vad du tycker om vårt kranvatten. 

Kvinna i trappa som håller i ledstången och har en larmklocka på armen

2022-10-03

Välkommen till Streemi – Trollhättan Energis guide för ditt nya uppkopplade liv

Nu lanserar Trollhättan Energi Streemi. En helt ny guide där vi samlat allt som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta "hemmatjänster" som erbjuds via vårt öppna fibernät.

Hand på ett element

2022-10-03

”Vargön Alloys minskade produktion påverkar inte Trollhättebornas fjärrvärme i vinter”

Vargön Alloys har aviserat en minskad produktion på grund av de höga elpriserna. Men det är under sommarhalvåret som Trollhättan använder restvärme från Vargön Alloys. Vintertid producerar Trollhättan Energi sin fjärrvärme med hjälp av rester från skogen och när det blir riktigt kallt, bioolja.