Gruppbild med personalen på Arvidstorp

Projektgruppen på Arvidstorp.

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

– Vi ville skapa en plats som är vacker att gå runt i och vara stolt över och började med att gå runt innanför staketet och fundera över vilka ytor vi kan göra något med. Det är ju ett allmänt promenadstråk längs en del av anläggningen, och vi ville att det ska se städat och fint ut innanför staketet, säger Maria Kvist, Driftingenjör på Arvidstorps avloppsreningsverk.

Maria kontaktade Anna Brandeby Harström, rådgivare inom biologisk mångfald på Trollhättans Stad, för att få professionell hjälp med att planera ytorna och välja lämpliga växter för de olika områdena.

– Oj, vilket kunskapslyft jag fick av Anna! Jag gick från ”blommande sommaräng” till att se mångfalden i sandbankar (som bland annat är bo för vildbin och insekter), skönheten och djurlivet i blommande tistlar och hallon och bergsslänter med befintliga, nästan osynliga små växter som bara behöver en chans att få solljus för att utvecklas mer, säger Maria.

Under 2023 påbörjades arbetet och första steget blev att klippa och ta bort ormbräken i en större stenig slänt för att ge blommor som redan fanns där förutsättning att växa sig större.

-Vi har också avbrutit den regelbundna klippningen av en gräsyta för att låta den växa fritt och se vad som händer, säger Maria.  

Nästa steg var att planera en cirka 100 kvadratmeter stor perennrabatt i anslutning till personalbyggnaden. Hos en lokal trädgårdshandlare fick Maria hjälp att välja blommande växter med dels olika blomningsperiod och dels olika utseende på blommorna, eftersom fjärilar (som använder en snabel för att hämta nektar) behöver djupare blommor medan andra insekter behöver platta blommor. Under våren 2024 utfördes markarbete och den 24 maj sattes plantorna i jorden. 

– Nu jobbar vi med att vårda perennrabatten samt de två mer naturligt vildvuxna ytorna för att se hur de utvecklas. Under hösten kommer vi även att detaljplanera de ytor som vi får tillbaka när utbyggnaden av Arvidstorp är klar 2025, avslutar Maria.

Arbetet med biologisk mångfald i Arvidstorp är en del av ”Bred samverkan för biologisk mångfald” som är ett stort pågående arbete i hela kommunkoncernen med en mängd olika projekt för att öka den biologiska mångfalden. Projektet delfinansierats av Lokala naturvårdsbidrag från länsstyrelsen. 

Läs gärna mer om arbetet här: https://www.trollhattan.se/naturvard-och-biologisk-mangfald

Logotyp för LONA

Nyheten publicerad: 2024-09-20

Senaste nyheterna

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.