Biologisk mångfald på Arvidstorp
Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.
– Vi ville skapa en plats som är vacker att gå runt i och vara stolt över och började med att gå runt innanför staketet och fundera över vilka ytor vi kan göra något med. Det är ju ett allmänt promenadstråk längs en del av anläggningen, och vi ville att det ska se städat och fint ut innanför staketet, säger Maria Kvist, Driftingenjör på Arvidstorps avloppsreningsverk.
Maria kontaktade Anna Brandeby Harström, rådgivare inom biologisk mångfald på Trollhättans Stad, för att få professionell hjälp med att planera ytorna och välja lämpliga växter för de olika områdena.
– Oj, vilket kunskapslyft jag fick av Anna! Jag gick från ”blommande sommaräng” till att se mångfalden i sandbankar (som bland annat är bo för vildbin och insekter), skönheten och djurlivet i blommande tistlar och hallon och bergsslänter med befintliga, nästan osynliga små växter som bara behöver en chans att få solljus för att utvecklas mer, säger Maria.
Under 2023 påbörjades arbetet och första steget blev att klippa och ta bort ormbräken i en större stenig slänt för att ge blommor som redan fanns där förutsättning att växa sig större.
-Vi har också avbrutit den regelbundna klippningen av en gräsyta för att låta den växa fritt och se vad som händer, säger Maria.
Nästa steg var att planera en cirka 100 kvadratmeter stor perennrabatt i anslutning till personalbyggnaden. Hos en lokal trädgårdshandlare fick Maria hjälp att välja blommande växter med dels olika blomningsperiod och dels olika utseende på blommorna, eftersom fjärilar (som använder en snabel för att hämta nektar) behöver djupare blommor medan andra insekter behöver platta blommor. Under våren 2024 utfördes markarbete och den 24 maj sattes plantorna i jorden.
– Nu jobbar vi med att vårda perennrabatten samt de två mer naturligt vildvuxna ytorna för att se hur de utvecklas. Under hösten kommer vi även att detaljplanera de ytor som vi får tillbaka när utbyggnaden av Arvidstorp är klar 2025, avslutar Maria.
Arbetet med biologisk mångfald i Arvidstorp är en del av ”Bred samverkan för biologisk mångfald” som är ett stort pågående arbete i hela kommunkoncernen med en mängd olika projekt för att öka den biologiska mångfalden. Projektet delfinansierats av Lokala naturvårdsbidrag från länsstyrelsen.
Läs gärna mer om arbetet här: https://www.trollhattan.se/naturvard-och-biologisk-mangfald