Två tredjedelar av allt ”restavfall” slängs helt i onödan

Trollhätteborna är bra på att bara enbart slänga matavfall i papperspåsen. Däremot slänger vi fortfarande alldeles för mycket matavfall och förpackningar i restavfallet, som körs till förbränning istället för att bli biogas eller nya förpackningar. – Nästan en tredjedel allt restavfall är fortfarande matrester. Och en tredjedel är fortfarande förpackningar som ska återvinnas. Det här […]

Trollhätteborna är bra på att bara enbart slänga matavfall i papperspåsen. Däremot slänger vi fortfarande alldeles för mycket matavfall och förpackningar i restavfallet, som körs till förbränning istället för att bli biogas eller nya förpackningar.
– Nästan en tredjedel allt restavfall är fortfarande matrester. Och en tredjedel är fortfarande förpackningar som ska återvinnas. Det här måste vi tillsammans bli bättre på att sortera, säger renhållningsteknikern Anders Brodd.

Här förklarar Freja, Tilde och Emma på Velanda-skolan hur allt hänger ihop

Den så kallade plockanalysen görs varje år. Avfallskärl från omkring 200 villor och drygt 400 lägenheter i tätorten samlas in och töms i en stor hög. Sedan tas ett stickprov som bokstavligt talat gås igenom för hand. In till minsta detalj. Årets plockanalys omfattar omkring 500 kilo matavfall och 500 kilo restavfall per boendeform.
– Det här ger oss verkligen en bild av vad som faktiskt slängs och hur duktiga vi är på att sortera. Dessutom ser vi om det är några större skillnader mellan villaboende och flerfamiljshus, säger Anders Brodd.
Plockanalysen görs i samma villa- respektive lägenhetsområde varje år, så att man kan följa utvecklingen och följa trender.

Här är två tydliga slutsatser från årets analys, som endast visar marginella skillnader jämfört med 2018:

  • I Trollhättan är vi bra på att enbart slänga matavfall i papperspåsarna. 96 % av det som läggs där i flerfamiljshus är just matrester, medan 4 % hade gjort sig bättre i restavfallet. I huvudsak handlar det om servetter. I villahushåll är siffran ännu bättre: 98 % har hamnat rätt.
  • Vi slänger fortfarande alldeles för mycket förpackningar och matavfall i restavfallet, som bränns och blir energi. Omkring 35 % av innehållet är förpackningar och 30 procent är matavfall, enligt plockanalysen för flerfamiljshus. På villasidan är siffrorna något lägre, men slutsatsen är enkel: Om vi sorterade ut förpackningar och matavfall fullt ut skulle det totalt sett bara bli omkring en tredjedel av nuvarande restavfall kvar. Resten skulle bli biogas eller nya förpackningar via återvinningsstationerna.

– Det handlar om stora volymer. Bara under 2018 samlade vi in drygt 7 000 ton restavfall, men i själva verket borde det stannat vid drygt 2500 ton, konstaterar Anders Brodd.

Kostar pengar helt i onödan
Förutom miljövinsten så handlar det om att fastighetsägare i slutänden får betala onödigt mycket, eftersom restavfallet medför högst avgifter.
– Totalt handlar det om miljontals kronor i onödiga hanteringsavgifter varje år, konstaterar Anders Brodd.
Enligt Trollhättans miljöförvaltnings regler är alla hushåll skyldiga att källsortera. De som slarvar kan tvingas betala högre avgifter.
– Om vi ser att sopkärl uppenbart innehåller fel saker, så påtalar vi det för fastighetsägaren. Är det riktigt illa så avstår vi från att tömma det helt i väntan på en dialog, förklarar Anders Brodd.

Riskerar tredubbel avgift
Statistik förs digitalt för varje hämtningsställe. Om ett hushåll exempelvis vid upprepade tillfällen inte alls använder sitt kärl för matavfall, så ställs frågan om varför.
– Det är helt uppenbart att en del struntar i att sortera matavfallet och det är förstås inte okej. I slutänden resulterar det i att taxan i det aktuella fallet tredubblas. Men i första hand hoppas vi att vi genom att informera och förklara kan få alla att bidra fullt ut till en bra källsortering. I slutänden handlar det om ett hållbart samhälle för alla. Och om att hålla nere taxor och avgifter för avfallshantering, understryker Anders Brodd.

Nyheten publicerad: 2019-10-28

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.