Två tredjedelar av allt ”restavfall” slängs helt i onödan

Trollhätteborna är bra på att bara enbart slänga matavfall i papperspåsen. Däremot slänger vi fortfarande alldeles för mycket matavfall och förpackningar i restavfallet, som körs till förbränning istället för att bli biogas eller nya förpackningar. – Nästan en tredjedel allt restavfall är fortfarande matrester. Och en tredjedel är fortfarande förpackningar som ska återvinnas. Det här […]

Trollhätteborna är bra på att bara enbart slänga matavfall i papperspåsen. Däremot slänger vi fortfarande alldeles för mycket matavfall och förpackningar i restavfallet, som körs till förbränning istället för att bli biogas eller nya förpackningar.
– Nästan en tredjedel allt restavfall är fortfarande matrester. Och en tredjedel är fortfarande förpackningar som ska återvinnas. Det här måste vi tillsammans bli bättre på att sortera, säger renhållningsteknikern Anders Brodd.

Här förklarar Freja, Tilde och Emma på Velanda-skolan hur allt hänger ihop

Den så kallade plockanalysen görs varje år. Avfallskärl från omkring 200 villor och drygt 400 lägenheter i tätorten samlas in och töms i en stor hög. Sedan tas ett stickprov som bokstavligt talat gås igenom för hand. In till minsta detalj. Årets plockanalys omfattar omkring 500 kilo matavfall och 500 kilo restavfall per boendeform.
– Det här ger oss verkligen en bild av vad som faktiskt slängs och hur duktiga vi är på att sortera. Dessutom ser vi om det är några större skillnader mellan villaboende och flerfamiljshus, säger Anders Brodd.
Plockanalysen görs i samma villa- respektive lägenhetsområde varje år, så att man kan följa utvecklingen och följa trender.

Här är två tydliga slutsatser från årets analys, som endast visar marginella skillnader jämfört med 2018:

  • I Trollhättan är vi bra på att enbart slänga matavfall i papperspåsarna. 96 % av det som läggs där i flerfamiljshus är just matrester, medan 4 % hade gjort sig bättre i restavfallet. I huvudsak handlar det om servetter. I villahushåll är siffran ännu bättre: 98 % har hamnat rätt.
  • Vi slänger fortfarande alldeles för mycket förpackningar och matavfall i restavfallet, som bränns och blir energi. Omkring 35 % av innehållet är förpackningar och 30 procent är matavfall, enligt plockanalysen för flerfamiljshus. På villasidan är siffrorna något lägre, men slutsatsen är enkel: Om vi sorterade ut förpackningar och matavfall fullt ut skulle det totalt sett bara bli omkring en tredjedel av nuvarande restavfall kvar. Resten skulle bli biogas eller nya förpackningar via återvinningsstationerna.

– Det handlar om stora volymer. Bara under 2018 samlade vi in drygt 7 000 ton restavfall, men i själva verket borde det stannat vid drygt 2500 ton, konstaterar Anders Brodd.

Kostar pengar helt i onödan
Förutom miljövinsten så handlar det om att fastighetsägare i slutänden får betala onödigt mycket, eftersom restavfallet medför högst avgifter.
– Totalt handlar det om miljontals kronor i onödiga hanteringsavgifter varje år, konstaterar Anders Brodd.
Enligt Trollhättans miljöförvaltnings regler är alla hushåll skyldiga att källsortera. De som slarvar kan tvingas betala högre avgifter.
– Om vi ser att sopkärl uppenbart innehåller fel saker, så påtalar vi det för fastighetsägaren. Är det riktigt illa så avstår vi från att tömma det helt i väntan på en dialog, förklarar Anders Brodd.

Riskerar tredubbel avgift
Statistik förs digitalt för varje hämtningsställe. Om ett hushåll exempelvis vid upprepade tillfällen inte alls använder sitt kärl för matavfall, så ställs frågan om varför.
– Det är helt uppenbart att en del struntar i att sortera matavfallet och det är förstås inte okej. I slutänden resulterar det i att taxan i det aktuella fallet tredubblas. Men i första hand hoppas vi att vi genom att informera och förklara kan få alla att bidra fullt ut till en bra källsortering. I slutänden handlar det om ett hållbart samhälle för alla. Och om att hålla nere taxor och avgifter för avfallshantering, understryker Anders Brodd.

Nyheten publicerad: 2019-10-28

Senaste nyheterna

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.