Trollhättan Energis styrelseordförande: ”Vi är enade och alla vill framåt”

Trollhättan Energi ägs av Trollhättans Stad - och indirekt av dig som är kommuninvånare. Det innebär i sin tur att styrelsen består av representanter från partierna i kommunfullmäktige. - Men i våra roller i bolagsstyrelsen ska vi enbart se till bolagets bästa. Här handlar det inte om partipolitik, understryker vice ordföranden Lena Nilsson (s).

Lena är inne på sin andra mandatperiod i Trollhättan Energis styrelse, som består av 13 ledamöter från Trollhättans politiska partier utifrån mandatfördelningen i kommunfullmäktige. Utöver dem finns fyra personalrepresentanter samt företagsledningen i form av styrelsesekreteraren Ulrika Frölin och vd:n Pia Brühl Hjort. Pia är anställd av styrelsen med uppdraget att ta huvudansvaret för den löpande verksamheten som omfattar drygt 200 anställda.

Ordförande med 16 års erfarenhet

– Styrelsens roll är mer strategisk, medan företagsledningen driver företaget och ansvarar för den operativa delen, säger ordföranden Sven-Arne Karlsson (c).
 
Han har drygt 16 år bakom sig i bolagets styrelse, men är ny som ordförande den här mandatperioden, som för Trollhättan Energis del inleddes i samband med bolagsstämman i april 2023.
– När jag kom in i styrelsen min första mandatperiod, så hade vi inte ansvaret för vatten och renhållning. Idag är vi mer än dubbelt så många anställda jämfört med då och Trollhättan Energi har gjort en otrolig resa. Det är få företag som växer så i balansräkningen som vi har gjort, säger Sven-Arne.


 
En bred palett att ta ansvar för

Fler verksamhetsområden innebär också utmaningar för styrelsen.
– Vi är ju folkvalda lekmän och inte proffs, och att då spänna över så stora områden som el, fjärrvärme, vatten, avlopp, renhållning och fiber är förstås en utmaning. Det är få styrelseledamöter som har den paletten att jobba med, men samtidigt är det bredden som är rolig, tycker Sven-Arne.
 
Vattenpaketet med omfattande och långsiktiga investeringar i nytt vattenverk, ny råvattenledning från Vänern, ett utvecklat ledningsnät och förbättrad biologisk rening vid Arvidstorps avloppsreningsverk, har dominerat de senaste årens investeringar. Det är beslut som påverkar taxorna. Framför sig har bolaget samtidigt samhällets energiomställning och digitalisering, med alla de konsekvenser och möjligheter som det medför. Också det kräver investeringar i befintliga och nya energilösningar och tekniker i en tid då utmaningarna ökat med stigande räntor, prishöjningar och en snabbt stigande inflation. 

”Alla vill framåt”

– Det är stora frågor som gäller mycket pengar, så det gäller att vara påläst samtidigt som vi måste våga ta beslut. Jag upplever att vi har en bra känsla i styrelserummet. Vi diskuterar och är enade när vi tar besluten. Alla vill framåt, konstaterar Sven-Arne Karlsson.
 
I grund och botten är det Aktiebolagslagen som gäller, där en sund ekonomi är helt avgörande.
– Samtidigt ska vi se till att kommunens invånare får bra och trygga leveranser till ett rimligt pris. Där gäller det att hitta en jämvikt, påpekar Sven-Arne.
 
Trollhättan Energi är och vill vara ett nav i energiomställningen och fortsätta driva utvecklingen av ett hållbart Trollhättan. Det innebär också att anpassa verksamheten till skärpt lagstiftning.
 
– Det är ett roligt, intressant och spännande styrelseuppdrag och jag trivs verkligen. Dessutom får vi alltid bra underlag som gör att vi kan känna oss bekväma i de beslut vi fattar, även om det ibland handlar om stora investeringar. Under mina år hittills har vi inte haft någon oenighet någon gång kring hur verksamheten ska bedrivas, säger vice ordföranden Lena Nilsson.
 
”Jag är imponerad

Hon och hennes styrelsekollegor har beslutsansvaret och är samtidigt kommuninvånarnas ögon in i bolagets verksamhet.
– Jag är imponerad över all den kunskap som finns inom Trollhättan Energi. Utvecklingen går väldigt fort och det gäller för medarbetarna att ha en omvärldsbevakning inför framtiden för att vi ska kunna vara förberedda på allt som händer.
 
Läs mer om Trollhättan Energis vision och organisation

Nyheten publicerad: 2023-07-03

Senaste nyheterna

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.