Man står ute och visar en mediakonverter.

Stadsnätet firar 25: ”Alla Trollhättebor har rätt till en bra fiberuppkoppling”

Att vi alltid kan streama film, musik och kommunicera med nära och kära i hela världen tar vi för givet idag. På samma sätt som att det alltid ska komma vatten ur kranen. Trollhättan Energi har satsat hårt även på den lokala fiberutbyggnaden. – I år är det 25 år sedan vi drog våra första fiberledningar. Vi har alltid legat i framkant och vill skapa samma möjligheter för alla Trollhättebor att koppla upp sig, säger stadsnätschefen Tom Nordal.

Tillsammans med sina kollegor på Stadsnät är det idag Tom Nordal som ser till att samtliga hushåll i kommunen har möjlighet att anslutna sig till Trollhättan Energis öppna fibernät. Och väldigt många har gjort det genom åren.
– Vi har nu 10 000 hushåll anslutna och 1 500 företag. Varje år tillkommer det omkring 100 nya privat- och 100 nya företagskunder, berättar Tom.

Skickar signaler med ljusets hastighet

Mycket har hänt rent tekniskt sedan Trollhättan Energi etablerade den första lokala fiberlösningen 1998. Dagens fiberkablar består av glasfibrer tunna som hårstrån, som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Det gör att en stor mängd information kan skickas långa sträckor med ljusets hastighet. I varje ände av kabeln finns en så kallad aktiv utrustning som skickar och tar emot signalerna.

– Vi uppdaterar nätet löpande eftersom dagens fiberglas i kabeln är bättre och håller längre. Hållbarheten beräknas till minst 50 år, säger Tom Nordal.

Ett säkert och pålitligt fibernät spelar en avgörande roll i samhällets infrastruktur och är numer en förutsättning för att vår vardag ska fungera. Att kunna följa föreläsningar, dela dokument i molnet och ha digitala möten hemifrån är en mer eller mindre självklart, särskilt efter pandemin. Så var det inte för 25 år sedan, då de första fiberförbindelserna etablerades.

Första fiberkablarna drogs till högskolan

Det var dåvarande Banverket, som redan då etablerat mycket fiber utmed sina järnvägsspår runt om i Sverige, som fått en nationell förfrågan om att etablera uppkopplingar mot lokala högskolor. I Trollhättan gick förfrågan om fiberdragningen mellan Banverket och Högskolan till Trollhättan Energi, som löste det på entreprenad. Det blev starten på en successiv utbyggnad i takt med att fibertekniken utvecklades och intresset ökade. Idag jobbar omkring tio personer med Trollhättan Energis stadsnät. Här finns projektledare, fibertekniker och nätverkstekniker som ser till att planera nyanslutningar, installera och underhålla stadsnätet.

För drygt tio år sedan startade Trollhättan Energi en mycket offensiv satsning på att dra fiber till Trollhättans villaområden, även utanför centrum. Då passade företaget också på att börja gräva ner elnätet i marken och ersatte de stormkänsliga elnätsstolparna i kommunens ytterområden.

Ett växande nät och utvecklad tjänsteguide

– Möjligheten att ansluta sig till fiber måste ges till så många som möjligt och lagom till 25-årsjubileet i år har vi också byggt vår andra datahall. Den första byggdes 2014 och det var också då som även företagen vaknade på allvar och insåg fördelen med att ansluta sig till fiber, berättar Tom.

Stadsnätet knyter ihop mobiloperatörernas master och ser till att ge maximal överföringskapacitet av data. För att ge Trollhätteborna bästa möjliga avtalslösningar skapade Trollhättan Energi 2022 också den digitala plattformen streemi.se. Det är en kostnadsfri guide där alla leverantörer av tjänster som Trollhättan Energis fiberkunder har tillgång till, har samlats på ett och samma ställe. Allt för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt.

Den 1 januari 2024 blir Streemi ett eget bolag, som kommer att ägas av Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och StrömstaNet.
– Att tre kommunala bolag driver Streemi tillsammans ger oss bättre förutsättningar att bli mer kostnadseffektiva och fortsätta kunna leverera snabb service och ett bra digitalt utbud i fibernätet till alla våra fiberkunder, säger Tom Nordal.

Fortsatt i framkant i samspel med Västlänk

Som fiberkund får du en konverter installerad och till den ansluter du sedan önskad tjänst i form av bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster via streemi.se från valfri leverantör. I rollen som kommunikationsoperatör är det Trollhättan Energi som har fullt driftsansvar för själva fibernätet, medan leverantörerna fullt ut ansvarar för sina tjänster gentemot kunden.

Trollhättan Energi är sedan länge också aktivt i föreningen Västlänk, som består av 22 stadsnätssägare med fiber i 33 kommuner. Föreningens syfte är att stärka bredbandsutbyggnaden och genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte fortsätta ligga långt framme.
– Just att se till att fiberinfrastrukturen finns även i glesbygden är en viktig parameter, påpekar Tom Nordal.

Så här ansluter du dig till Trollhättan Energis öppna stadsnät.

Läs 25 års fiberrik historia hos Trollhättan Energi

Nyheten publicerad: 2023-11-16

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.