Man står ute och visar en mediakonverter.

Stadsnätet firar 25: ”Alla Trollhättebor har rätt till en bra fiberuppkoppling”

Att vi alltid kan streama film, musik och kommunicera med nära och kära i hela världen tar vi för givet idag. På samma sätt som att det alltid ska komma vatten ur kranen. Trollhättan Energi har satsat hårt även på den lokala fiberutbyggnaden. – I år är det 25 år sedan vi drog våra första fiberledningar. Vi har alltid legat i framkant och vill skapa samma möjligheter för alla Trollhättebor att koppla upp sig, säger stadsnätschefen Tom Nordal.

Tillsammans med sina kollegor på Stadsnät är det idag Tom Nordal som ser till att samtliga hushåll i kommunen har möjlighet att anslutna sig till Trollhättan Energis öppna fibernät. Och väldigt många har gjort det genom åren.
– Vi har nu 10 000 hushåll anslutna och 1 500 företag. Varje år tillkommer det omkring 100 nya privat- och 100 nya företagskunder, berättar Tom.

Skickar signaler med ljusets hastighet

Mycket har hänt rent tekniskt sedan Trollhättan Energi etablerade den första lokala fiberlösningen 1998. Dagens fiberkablar består av glasfibrer tunna som hårstrån, som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Det gör att en stor mängd information kan skickas långa sträckor med ljusets hastighet. I varje ände av kabeln finns en så kallad aktiv utrustning som skickar och tar emot signalerna.

– Vi uppdaterar nätet löpande eftersom dagens fiberglas i kabeln är bättre och håller längre. Hållbarheten beräknas till minst 50 år, säger Tom Nordal.

Ett säkert och pålitligt fibernät spelar en avgörande roll i samhällets infrastruktur och är numer en förutsättning för att vår vardag ska fungera. Att kunna följa föreläsningar, dela dokument i molnet och ha digitala möten hemifrån är en mer eller mindre självklart, särskilt efter pandemin. Så var det inte för 25 år sedan, då de första fiberförbindelserna etablerades.

Första fiberkablarna drogs till högskolan

Det var dåvarande Banverket, som redan då etablerat mycket fiber utmed sina järnvägsspår runt om i Sverige, som fått en nationell förfrågan om att etablera uppkopplingar mot lokala högskolor. I Trollhättan gick förfrågan om fiberdragningen mellan Banverket och Högskolan till Trollhättan Energi, som löste det på entreprenad. Det blev starten på en successiv utbyggnad i takt med att fibertekniken utvecklades och intresset ökade. Idag jobbar omkring tio personer med Trollhättan Energis stadsnät. Här finns projektledare, fibertekniker och nätverkstekniker som ser till att planera nyanslutningar, installera och underhålla stadsnätet.

För drygt tio år sedan startade Trollhättan Energi en mycket offensiv satsning på att dra fiber till Trollhättans villaområden, även utanför centrum. Då passade företaget också på att börja gräva ner elnätet i marken och ersatte de stormkänsliga elnätsstolparna i kommunens ytterområden.

Ett växande nät och utvecklad tjänsteguide

– Möjligheten att ansluta sig till fiber måste ges till så många som möjligt och lagom till 25-årsjubileet i år har vi också byggt vår andra datahall. Den första byggdes 2014 och det var också då som även företagen vaknade på allvar och insåg fördelen med att ansluta sig till fiber, berättar Tom.

Stadsnätet knyter ihop mobiloperatörernas master och ser till att ge maximal överföringskapacitet av data. För att ge Trollhätteborna bästa möjliga avtalslösningar skapade Trollhättan Energi 2022 också den digitala plattformen streemi.se. Det är en kostnadsfri guide där alla leverantörer av tjänster som Trollhättan Energis fiberkunder har tillgång till, har samlats på ett och samma ställe. Allt för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt.

Den 1 januari 2024 blir Streemi ett eget bolag, som kommer att ägas av Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och StrömstaNet.
– Att tre kommunala bolag driver Streemi tillsammans ger oss bättre förutsättningar att bli mer kostnadseffektiva och fortsätta kunna leverera snabb service och ett bra digitalt utbud i fibernätet till alla våra fiberkunder, säger Tom Nordal.

Fortsatt i framkant i samspel med Västlänk

Som fiberkund får du en konverter installerad och till den ansluter du sedan önskad tjänst i form av bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster via streemi.se från valfri leverantör. I rollen som kommunikationsoperatör är det Trollhättan Energi som har fullt driftsansvar för själva fibernätet, medan leverantörerna fullt ut ansvarar för sina tjänster gentemot kunden.

Trollhättan Energi är sedan länge också aktivt i föreningen Västlänk, som består av 22 stadsnätssägare med fiber i 33 kommuner. Föreningens syfte är att stärka bredbandsutbyggnaden och genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte fortsätta ligga långt framme.
– Just att se till att fiberinfrastrukturen finns även i glesbygden är en viktig parameter, påpekar Tom Nordal.

Så här ansluter du dig till Trollhättan Energis öppna stadsnät.

Läs 25 års fiberrik historia hos Trollhättan Energi

Nyheten publicerad: 2023-11-16

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.