Överbliven värme från Vargön tas till vara och streamas via fjärrvärmenätet

Merparten av energin till vår fjärrvärme kommer från det lokala skogsbruket, genom att vi eldar flis i våra värmeverk. Men 12-18 procent av all värme som streamas till 300 företag och 18 000 bostäder i Trollhättan består sedan 2018 av överbliven energi från tillverkningen av ferrolegeringar vid Vargön Alloys. - Det här gör vår streamade värme till ett ännu mer klimatsmart val, säger Sandra Magnusson, kvalitetsansvarig med hållbarhetsfokus.

Tillsammans med Vattenfall, som ansvarar för fjärrvärmeleveranserna i Vänersborgs kommun, investerade vi på Trollhättan Energi i ledningen från Vargön till Stallbacka plus en ackumulatortank och växlarstation i anslutning till Vargön Alloys. Så under marken mellan Trollhättan och Vargön cirkulerar sedan 2018 uppvärmt vatten, dygnet runt. I Vänersborg har Vattenfall sedan länge använt restvärmen från Vargön Alloys till sitt fjärrvärmenät, men tack vare att vi nu knutit ihop fjärrvärmenäten i Tvåstad kan vi ta vara på ännu mer, istället för att stora mängder energi går till spillo och spolas ut i Göta älv.

Överbliven energi blir fjärrvärme
En åtta kilometer lång fjärrvärmeledning gör att vi sedan 2018 kan fylla vårt fjärrvärmenät med restvärme från tillverkningen av ferrolegeringar vid Vargöns Alloys i grannkommunen Vänersborg. 12-18 procent av våra värmeleveranser i Trollhättan har de senaste åren bestått av överbliven värme som tas tillvara. Det gör att vi helt kan pausa våra fliseldade värmeverk under sommaren, vilket sin tur innebär 1000 färre lastbilstransporter med flis och ved varje år. Ett sammankopplat fjärrvärmenät i Vänersborg och Trollhättan ökar också leveranstryggheten då vi vid behov kan hjälpas åt och skicka värme åt båda håll. Följ med Sandra, Peter och David och se hur det funkar när vi tar vara på värmen från näringslivet.

Kylvatten fångar värmen 

– Värmen från Alloys uppstår när de kyler ner rökgaserna från sina ugnar innan sin rökgasrening. Kylvattnet värms då upp och distribueras sedan ut på vårt fjärrvärmenät via växlarstationen i anslutning till Alloys, förklarar Trollhättan Energis anläggningsingenjör Peter Käck.
Värmen från Vargön räcker för att täcka hela Trollhättans fjärrvärmebehov under sommaren.
– Då kan vi helt stänga av våra fliseldade ugnar och göra underhåll utan att det stör våra leveranser, säger David Svedberg, energiingenjör vid Stallbacka värmeverk där styrningen av den streamade värmen till hushåll och företag sker.

Färre transporter och ökad effektivitet 

– Det innebär i sin tur att antalet lastbilstransporter med ved och flis har kunnat minskas från 5000 till 4000 per år, påpekar Trollhättan Energis kvalitetsansvariga med hållbarhetsfokus, Sandra Magnusson.
 Att fjärrvärmenätet i Tvåstad numer är sammankopplat gör också att Trollhättan och Vänersborg kan backa upp varandra med värme, i båda riktningarna, när behovet finns.
– Det innebär både ökad effektivitet och trygghet såväl för oss som för kunderna, påpekar David Svedberg.

Läs mer om streamad värme

Nyheten publicerad: 2022-03-17

Senaste nyheterna

Bilden visar området Knorren.

2023-09-20

Nu startar Trollhättan Energis arbete med Knorren

Inom de närmsta veckorna kommer arbetet med området Knorren, Vårviks sista etapp, att inledas. Trollhättan Energis utbyggnad av infrastruktur inom fjärrvärme, fiber, vatten och avlopp skapar förutsättningar för att bostäder, förskola, kontor, vård och centrumservice ska kunna byggas i det nya området.

Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

2023-09-19

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

Kvinna vid skrivbord

2023-09-11

”Just nu jobbar vi med rekordmånga rekryteringar”

- På kort tid har mycket i vår omvärld förändrats. Klimatutmaningar, digitalisering, energi- och säkerhetsfrågor ställer höga krav på oss som är Trollhättebornas egna energibolag, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi.

Hand på ett element

2023-09-06

Driftstörning i fjärrvärmenätet – delar av Sylte och Lextorp är påverkade

Under onsdagsmorgon upptäcktes en läcka i Trollhättan Energis fjärrvärmenät i delar av Sylte och Lextorp. Reparationsarbete har pågått under dagen. Fortfarande står ett hundratal hushåll utan värme och varmvatten.

Blå pratbubbla med ett

2023-09-06

Strömmen tillbaka på Överby

Det var kl. 11.50 på onsdagsförmiddagen den 6 september som Trollhättan Energi fick in ett felmeddelande till driftcentralen om ett fel i högspänningsnätet. Felet orsakade ett strömavbrott i Överby med cirka 140 drabbade kunder, varav många butiker i Överby köpcentrum.

En stor schaktgrop för vatten och avlopp.

2023-09-04

Hjortmossegatan stängs av (norrut) från mitten av vecka 36

Du som brukar röra dig i Hjortmossen har troligtvis inte missat att Trollhättan Energi just nu uppdaterar vatten- och avloppsledningarna i området. Arbetet pågår på flera platser och från och med mitten av denna veckan stängs Hjortmossegatan av, från korsningen Hjortmossegatan/Karlstorpsporten och norrut (mot Shell).

Solnedgång över Trollhättan

2023-08-30

Öppet hus 21 september – hur kan jag blir mer energismart?

Med förra årets tuffa höst och vinter i minnet går vi nu in i en ny, kallare period. Vad är det egentligen som påverkar elpriserna? Vilka risker finns det i vinter? Och hur kan jag tänka energismart på sikt? Tillsammans med Trollhättan Stads Näringslivsenhet erbjuder vi ett tillfälle att mötas, lära mer och ställa frågor.

Illustration som visar de olika etapperna med färgkodning.

2023-08-22

Nu startar ombyggnationen av Kungsgatan – både över och under mark

Den 4 september påbörjas ombyggnationen av Trollhättans paradgata. Arbetet, som kommer att pågå fram till 2025, är uppdelat i etapper och berör i sin helhet sträckan mellan Föreningsgatan och Garvaregatan.

2023-07-03

Trollhättan Energis styrelseordförande: ”Vi är enade och alla vill framåt”

Trollhättan Energi ägs av Trollhättans Stad - och indirekt av dig som är kommuninvånare. Det innebär i sin tur att styrelsen består av representanter från partierna i kommunfullmäktige. - Men i våra roller i bolagsstyrelsen ska vi enbart se till bolagets bästa. Här handlar det inte om partipolitik, understryker vice ordföranden Lena Nilsson (s).

Hand på ett element

2023-07-02

Driftstörning fjärrvärme – stora delar av Lextorpsvägen och Myrgången utan värme

Under lördagseftermiddagen upptäcktes en läcka i en av de huvudledningar som försörjer större delar av Lextorpsvägen och Myrgången med värme och varmvatten. Det dröjer till måndag kväll innan boende och verksamheter i området har varmt vatten i kranen igen.

2023-06-30

Historiskt elhandelsavtal tecknat med internationellt företag

Trollhättan Energi har tecknat ett avtal gällande elleveranser på drygt tio miljoner kilowattimmar per år med det tyska företaget Hellma Materials, som etablerade sig på Stallbackaområdet hösten 2022. Hellma Materials blir den första företagskunden hos Trollhättan Energi med egen elhandelsportfölj. - Det här stärker både oss som bolag och Trollhättan som etableringsort för fler företag, konstaterar Peter Engström, kundansvarig inom elhandel hos Trollhättan Energi.

Karta där Trollhättan Energis projekt är markerade.

2023-06-21

Här gräver vi i sommar

Trollhättan har ambitionen att växa till 70 000 invånare år 2030. Det innebär att vi behöver anpassa våra rörnät, elledningar och tjänster så att vi kan ge fortsatt bra service till fler. Många projekt är redan igång och fler står på tur. Det kan innebära tillfälliga störningar i centrumtrafiken eller hemma i kvarteret, och allt vi gör handlar om att skapa en stad där det är gott att leva.