Mindre taxejusteringar säkrar underhåll och investeringar

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla renhållningen och infrastrukturen för el, vatten, avlopp och fjärrvärme. För att kunna hantera en fortsatt utbyggnad och löpande underhåll har bolagets styrelse beslutat om mindre avgiftshöjningar inför 2020. De sammanlagda taxejusteringarna för vatten, avlopp, renhållning och elnät stannar på omkring 55 kronor i månaden för en normalvilla och runt 30 kronor […]

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla renhållningen och infrastrukturen för el, vatten, avlopp och fjärrvärme. För att kunna hantera en fortsatt utbyggnad och löpande underhåll har bolagets styrelse beslutat om mindre avgiftshöjningar inför 2020. De sammanlagda taxejusteringarna för vatten, avlopp, renhållning och elnät stannar på omkring 55 kronor i månaden för en normalvilla och runt 30 kronor för en lägenhet. De omkring 1 300 kunderna med fjärrvärme får nu också, efter fem års oförändrat pris, en prisjustering motsvarande runt 30 kronor i månaden för en villaägare som förbrukar 20 000 kWh värme per år.
– Vi följer en långsiktig plan. Därför kan vi undvika dramatiska taxejusteringar, säger tf VD Gunilla Samuelsson.

Elnät, vatten, avlopp, renhållning och fjärrvärme är helt avgiftsfinansierade verksamheter. För att hantera ökade kostnader, planerat underhåll och långsiktiga investeringar behövs också mindre avgiftsjusteringar, konstaterar Trollhättan Energis styrelse. I beslutet, som när det gäller vatten, avlopp och renhållning i slutänden ska godkännas av Trollhättans kommunfullmäktige, föreslås att brukningsavgiften för vatten- och avlopp höjs med 7 % vid årsskiftet. Förslaget för renhållningstaxan är en höjning med 4 %.
– Hela Trollhättan växer. Vi får glädjande nog fler invånare och både fler bostadsområden och företag. Men det innebär också att vi måste anpassa vår service och bygga ut kapaciteten i motsvarande takt för att klara den ökade belastningen, säger Gunilla Samuelsson.

Fortsatt låga avgifter i riksperspektiv     
Även efter de planerade prisjusteringarna kommer Trollhättan dock att fortsätta finnas bland den tredjedel av landets kommuner som sammanlagt har lägst taxor inom elnät, värme, vatten, avlopp och renhållning.
– Även mindre avgiftshöjningar påverkar självklart hushållen, men genom framförhållning så slipper vi mer dramatiska prisjusteringar och kan framför allt leverera alla de tjänster vi ansvarar för på ett tryggt sätt. Att exempelvis fortsätta investera i ett modernare avloppsnät gör att vi minimerar risken för kostsamma översvämningar som direkt drabbar fastighetsägarna, påpekar Gunilla Samuelsson.

På elnätssidan höjs avgifterna med 4 % den 1 januari 2020. Det möjliggör bland annat fortsatt satsning på nya nätstationer i tillkommande bostads- och handelsområden. Dessutom ersätts luftburna elledningar med nedgrävda kablar för att öka leveranstryggheten vid stormar och nedfallna träd. Höjningen av elnätsavgiften motsvarar omkring 60 kronor per år för en lägenhetskund (räknat på ett flerfamiljshus med 15 lägenheter) och omkring 135 kronor per år för den vanligaste villakunden med 16 amperes säkring.

Dyrare flis och bioolja bakom justering av fjärrvärmepriset
För ovanlighetens skull görs 2020 också en höjning av priset på fjärrvärmen, som främst består av värme från fliseldning, men också av spillvärme från Vargön Alloys.
– Fjärrvärmetaxan har legat stilla i fem år, men i dialog med fastighetsägare och kunder gör vi nu en mindre justering runt 2 % på effektavgiften. Anledningen är flera år med ökade inköpspriser på både flis och den klimatneutrala biooljan, som vi vid riktigt kallt väder har som komplement i våra förbränningsanläggningar, påpekar Gunilla Samuelsson.

I kronor räknat blir prisjusteringen inte så dramatisk för de omkring 1 300 villa-, företags- och lägenhetskunder som i dagsläget har fjärrvärme. En villakund med en värmeförbrukning på ca 20 000 kwh får exempelvis en ökad årskostnad på runt 360 kronor, eller 30 kronor per månad.
– Fjärrvärmens position som en hållbar uppvärmningsform, både sett till miljön och kundens plånbok, är fortsatt mycket stark. Och fjärrvärmen är förstavalet för det absolut flesta i samband med nybyggnation i närheten av vårt befintliga nät, konstaterar Gunilla Samuelsson.

För mer information, kontakta Gunilla Samuelsson, tf VD Trollhättan Energi, tel 0520-49 75 81

Bilden:
Fjärrvärmeverket på Lextorp är en av anläggningarna där flis från den lokala skogen förvandlas till värme.

 

Nyheten publicerad: 2019-09-25

Senaste nyheterna

Mia Biselius, elhandelsansvarig

2023-11-20

Elhandel: Trollhättan Energis kunder återigen bland Sveriges mest nöjda

Under måndagsmorgon släppte SKI, Sveriges kvalitetsindex, sin senaste mätning som visar att Trollhättan Energi rankas högt bland sina elhandelskunder, både privat och företag: plats tre på företagssidan, respektive plats fyra bland privatkunderna.

Man står ute och visar en mediakonverter.

2023-11-16

Stadsnätet firar 25: ”Alla Trollhättebor har rätt till en bra fiberuppkoppling”

Att vi alltid kan streama film, musik och kommunicera med nära och kära i hela världen tar vi för givet idag. På samma sätt som att det alltid ska komma vatten ur kranen. Trollhättan Energi har satsat hårt även på den lokala fiberutbyggnaden. – I år är det 25 år sedan vi drog våra första fiberledningar. Vi har alltid legat i framkant och vill skapa samma möjligheter för alla Trollhättebor att koppla upp sig, säger stadsnätschefen Tom Nordal.

Man håller förpackningar i kök.

2023-11-15

2024: Trollhättan Energi tar över insamlingen av förpackningar i Trollhättan

Under 2022 beslutade regeringen i Sverige om en ny förpackningsförordning. Den största förändringen i förordningen är att ansvaret för insamlingen av hushållsförpackningar flyttas från den tidigare organisationen FTI (förpackningsinsamlingen) till alla kommuner i Sverige. I Trollhättan innebär detta att Trollhättan Energi, från och med den 1 januari 2024, tar ett större ansvar för Trollhättebornas hushållsavfall.

Vy över Vänern en stilla vinterdag.

2023-11-15

Förlängd projekteringstid för nytt vattenverk och råvattenledning

Trollhättan Energi har beslutat att förlänga projekteringstiden samt utöka projekteringsbudgeten för det nya vattenverket på Överby och råvattenledningen från Vänern.

Karta där Vänersborgsvägen är utmarkerad från klaffbron i riktning från centrum.

2023-10-17

Vänersborgsvägen avstängd

Den 23–30 oktober kommer vi att utföra arbete på Vänersborgsvägen, sträckan efter klaffbron i riktning mot och omkring Fagerstrand. Under arbetets gång går det endast att använda klaffbron för att köra ut ur centrum. All trafik in mot centrum kommer att ledas över Stridsbergsbron.

Sandra och Anna står framför säckar med arbetskläder.

2023-10-17

Ett nytt utseende blev startskottet för arbete med cirkulära arbetskläder

När Trollhättan Energi bytte utseende under våren 2023 var ett av målen att göra förvandlingen på ett så ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt som möjligt. Att slänga alla befintliga arbetskläder och köpa nytt kändes inte rätt. Projektet ledde till nya frågeställningar och sparkade i gång arbetet med cirkulära arbetskläder.

2023-09-27

Nu gjuts de nya reningsbassängerna i Arvidstorps avloppsreningsverk

Drygt 60 meter under marken börjar nu den nya biologiska reningsanläggningen ta form med 140 meter långa reningsbassänger i Arvidstorps avloppsreningsverk. Om 18 månader ska allt vara klart. – Det är få förunnat att få vara med om det här och skapa en mer hållbar utveckling, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten hos Trollhättan Energi.

Stadsnätschefen står framför grön vägg och en roll up, tittar in i kameran.

2023-09-26

Streemi blir ett eget bolag

Streemi är din guide i Trollhättan Energis öppna fibernät och finns för att hjälpa dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm och andra smarta ”hemmatjänster”. Nu växer Streemi då Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och StrömstaNet går ihop i ett gemensamt bolag, under namnet Streemi.

2023-09-25

Höjda energi- och materialkostnader styr avgiften för vatten och avlopp 2024

Trollhättan Energis styrelse har nu landat i hur avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät kommer att se ut 2024. Även avgiften för fjärrvärme är klar. Samtliga justeringar gäller från 1 januari nästa år. Avgiften för fiber ligger kvar på samma nivå som föregående år.

Bilden visar området Knorren.

2023-09-20

Nu startar Trollhättan Energis arbete med Knorren

Inom de närmsta veckorna kommer arbetet med området Knorren, Vårviks sista etapp, att inledas. Trollhättan Energis utbyggnad av infrastruktur inom fjärrvärme, fiber, vatten och avlopp skapar förutsättningar för att bostäder, förskola, kontor, vård och centrumservice ska kunna byggas i det nya området.

Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

2023-09-19

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

Kvinna vid skrivbord

2023-09-11

”Just nu jobbar vi med rekordmånga rekryteringar”

- På kort tid har mycket i vår omvärld förändrats. Klimatutmaningar, digitalisering, energi- och säkerhetsfrågor ställer höga krav på oss som är Trollhättebornas egna energibolag, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi.