Mindre taxejusteringar säkrar underhåll och investeringar

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla renhållningen och infrastrukturen för el, vatten, avlopp och fjärrvärme. För att kunna hantera en fortsatt utbyggnad och löpande underhåll har bolagets styrelse beslutat om mindre avgiftshöjningar inför 2020. De sammanlagda taxejusteringarna för vatten, avlopp, renhållning och elnät stannar på omkring 55 kronor i månaden för en normalvilla och runt 30 kronor […]

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla renhållningen och infrastrukturen för el, vatten, avlopp och fjärrvärme. För att kunna hantera en fortsatt utbyggnad och löpande underhåll har bolagets styrelse beslutat om mindre avgiftshöjningar inför 2020. De sammanlagda taxejusteringarna för vatten, avlopp, renhållning och elnät stannar på omkring 55 kronor i månaden för en normalvilla och runt 30 kronor för en lägenhet. De omkring 1 300 kunderna med fjärrvärme får nu också, efter fem års oförändrat pris, en prisjustering motsvarande runt 30 kronor i månaden för en villaägare som förbrukar 20 000 kWh värme per år.
– Vi följer en långsiktig plan. Därför kan vi undvika dramatiska taxejusteringar, säger tf VD Gunilla Samuelsson.

Elnät, vatten, avlopp, renhållning och fjärrvärme är helt avgiftsfinansierade verksamheter. För att hantera ökade kostnader, planerat underhåll och långsiktiga investeringar behövs också mindre avgiftsjusteringar, konstaterar Trollhättan Energis styrelse. I beslutet, som när det gäller vatten, avlopp och renhållning i slutänden ska godkännas av Trollhättans kommunfullmäktige, föreslås att brukningsavgiften för vatten- och avlopp höjs med 7 % vid årsskiftet. Förslaget för renhållningstaxan är en höjning med 4 %.
– Hela Trollhättan växer. Vi får glädjande nog fler invånare och både fler bostadsområden och företag. Men det innebär också att vi måste anpassa vår service och bygga ut kapaciteten i motsvarande takt för att klara den ökade belastningen, säger Gunilla Samuelsson.

Fortsatt låga avgifter i riksperspektiv     
Även efter de planerade prisjusteringarna kommer Trollhättan dock att fortsätta finnas bland den tredjedel av landets kommuner som sammanlagt har lägst taxor inom elnät, värme, vatten, avlopp och renhållning.
– Även mindre avgiftshöjningar påverkar självklart hushållen, men genom framförhållning så slipper vi mer dramatiska prisjusteringar och kan framför allt leverera alla de tjänster vi ansvarar för på ett tryggt sätt. Att exempelvis fortsätta investera i ett modernare avloppsnät gör att vi minimerar risken för kostsamma översvämningar som direkt drabbar fastighetsägarna, påpekar Gunilla Samuelsson.

På elnätssidan höjs avgifterna med 4 % den 1 januari 2020. Det möjliggör bland annat fortsatt satsning på nya nätstationer i tillkommande bostads- och handelsområden. Dessutom ersätts luftburna elledningar med nedgrävda kablar för att öka leveranstryggheten vid stormar och nedfallna träd. Höjningen av elnätsavgiften motsvarar omkring 60 kronor per år för en lägenhetskund (räknat på ett flerfamiljshus med 15 lägenheter) och omkring 135 kronor per år för den vanligaste villakunden med 16 amperes säkring.

Dyrare flis och bioolja bakom justering av fjärrvärmepriset
För ovanlighetens skull görs 2020 också en höjning av priset på fjärrvärmen, som främst består av värme från fliseldning, men också av spillvärme från Vargön Alloys.
– Fjärrvärmetaxan har legat stilla i fem år, men i dialog med fastighetsägare och kunder gör vi nu en mindre justering runt 2 % på effektavgiften. Anledningen är flera år med ökade inköpspriser på både flis och den klimatneutrala biooljan, som vi vid riktigt kallt väder har som komplement i våra förbränningsanläggningar, påpekar Gunilla Samuelsson.

I kronor räknat blir prisjusteringen inte så dramatisk för de omkring 1 300 villa-, företags- och lägenhetskunder som i dagsläget har fjärrvärme. En villakund med en värmeförbrukning på ca 20 000 kwh får exempelvis en ökad årskostnad på runt 360 kronor, eller 30 kronor per månad.
– Fjärrvärmens position som en hållbar uppvärmningsform, både sett till miljön och kundens plånbok, är fortsatt mycket stark. Och fjärrvärmen är förstavalet för det absolut flesta i samband med nybyggnation i närheten av vårt befintliga nät, konstaterar Gunilla Samuelsson.

För mer information, kontakta Gunilla Samuelsson, tf VD Trollhättan Energi, tel 0520-49 75 81

Bilden:
Fjärrvärmeverket på Lextorp är en av anläggningarna där flis från den lokala skogen förvandlas till värme.

 

Nyheten publicerad: 2019-09-25

Senaste nyheterna

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.