En AI-skapad bild av

När AI hjälper till att skapa en bild av det framtida moderna energisystemet blir det så här. Och vem vet? Kanske är AI något på spåren.

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Sverige står inför stora förändringar av energisystemet. Det har tagit hundra år att bygga upp ett sammankopplat elnät som är anpassat efter att leverera el ut till användarna. Sverige har ingen elbrist idag, på årsbasis. Däremot finns det en kapacitetsbrist i elnätet och det är problem med att transportera den el som produceras i norra Sverige ner till södra Sverige. Eftersom elen behöver produceras mer lokalt, exakt samtidigt som den används, är utmaningen effektbrist, särskilt när hela samhället elektrifieras och många vill ha tillgång till mer el samtidigt. Den utmaningen har även Trollhättan.

– Att förstärka elnätet är väldigt kostsamt och tar lång tid. Oftast är effektuttaget i nätet långt lägre än vad det är dimensionerat för men i takt med att alltmer blir elektrifierat behöver vi anpassa elnätet för att klara just den där timmen då uttaget är som högst. Det går att göra på flera olika sätt och det vill vi lära oss mer om i iTEK-projektet, säger Jenny Andersson, affärsutvecklare hos Trollhättan Energi och projektledare för iTEK.

Framtidens energisystem kräver flexibla lösningar

Regeringen i Sverige inför nu flera nya lagkrav i syfte att förändra beteenden  kring hur vi använder vår el. Bland annat ska hela Sverige ha infört så kallad effekttaxa på elnätet senast 1 januari 2027.

–  Många är idag inte medvetna om hur de använder sin el och så som vi gör idag kommer inte vara hållbart i framtiden. Det gäller såväl privatpersoner som företagare.

Förutom effekttaxa kommer även en ny lag som säger att alla uppvärmda byggnader som inte är avsedda för bostäder, och som har minst 20 parkeringsplatser på tomten, ska ha tillgång till minst en laddpunkt för elbilsladdning. Kravet ska vara uppfyllt senast den 1 januari 2025.

– Det är här vi ser att vi kan jobba smart tillsammans. Genom att styra ner företagens elbilsladdare då effektuttaget blir för högt kan vi undvika ett överbelastat elnät vilket gör att vi inte behöver bygga ut elnätet och företagen sparar pengar på minskad effekttaxa.

”Vi har inte råd med stora strömavbrott”

En grupp människor som står vid en elbilsladdare och tittar in i kameran

Trollhättan Energi, Innovatum Science Park, Kraftstaden fastigheter och Högskolan väst bjöd in företagare på Kardanvägen till ett första informationsmöte om iTEK.

När iTEK-projektet bjöd in till informationsmöte förra veckan och mötte företagarna på Kardanvägen var det omedelbart flera som ville vara med i projektet.

– Det är väldigt kul att så många hakade på och det säger oss att även företagarna ser fördelar med projektet. De som deltar får rådgivning och hjälp att hantera framtida beteendeförändringar i elanvändningen och vi på Trollhättan Energi får insikter och kunskap om hur vi kan jobba med flexibilitetsmarknaden framöver, säger Jenny Andersson.

En som tackade ja på sittande möte var Claes Haraldsson från Tooltec:

– För oss innebär ett strömavbrott att vi förlorar stora pengar i produktionen, det har vi inte råd med. Samtidigt vill vi hänga med i elektrifieringen och erbjuda vår personal och våra kunder en möjlighet att ladda sin elbil. Dessutom vill vi att det ska finnas utrymme att växa i framtiden. Detta är verkligen ett win-win projekt och jag är glad att Trollhättan Energi, Innovatum och Kraftstaden tagit detta initiativ, avslutar Claes.

Fakta om iTEK – en ministad på Kardanvägen

  • iTek är ett av fyra delprojekt i ”Fyrbodal för framtidens flex” – del i ett forsknings- och innovationsprogram från Energimyndighetens ”Framtidens elsystem”. I ”Fyrbodal för framtidens flex” ingår förutom Trollhättan Energi, Innovatum och Kraftstaden fastigheter även Högskolan väst, Eidar, LEVA i Lysekil och Fyrbodals kommunalförbund.
  • Projektmålet är att se på en ”ministad” som Kardanvägen. Denna ministad finns representerad i hela Sverige och kan därför spridas som gott exempel för flera att följa efter.
  • iTEK drivs av Trollhättan Energi tillsammans med Kraftstaden Fastigheter och Innovatum Science Park.
  • Ett projekt delfinansierat av Energimyndigheten.
  • Deltagande företag på Kardanvägen i Trollhättan: Tooltec, Trollhättans Truck, Sekond, Ultramare, ZN-Fastigheter Fasetten.
  • Tidplan: uppstart ”living lab” hösten 2024. Projektet avslutas hösten 2026.

Nyheten publicerad: 2024-03-08

Senaste nyheterna

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.