Trash Talk-podden är tillbaka: Om myt-listor, de tre ”L:en” och mostern i Småland.
Årets första avsnitt av Trash Talk är ute nu. Ulrik, Brodden och Johanna är tillbaka och pratar om Hemsortering. Om hur vi kan minska mängden avfall och varför det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Nytt för i år är att vi producerar podden internt hos Trollhättan Energi.
I det sjunde avsnittet ligger fokus på en av de största förändringarna inom avfalls-Sverige. Precis som i resten av Sverige kommer det bli enklare att sortera nära hemma. I Trollhättan kallar vi det för Hemsortering. I september rullas de första kärlen ut till villakunder, två fyrfackskärl kommer levereras som gör det möjligt att sortera totalt i åtta olika avfallsfraktioner. I avsnittet ringer vi upp Johannas moster, Anna Swalander, som bor i Bankeryd. Där har de haft Hemsortering i över tio år. Hon delar med sig av sina bästa tips för hur övergången till Hemsortering kan bli så smidig som möjligt.
– Stora emballage kör vi till återvinningsstationen, men majoriteten av vårt avfall kan sorteras nära hemma. Det är en ynnest att kunna sortera på hemmaplan. Jag kan inte leva utan detta nu, säger Anna Swalander.
Låna, laga, loopa – och minimiera avfallsmängden
Brodden berättar om begreppet ”låna, laga, loopa”. Innan vi slänger något i soporna, tänk efter. Kan vi låna istället för att köpa? Går det att laga istället för att slänga? Kan vi ge bort våra gamla kläder till någon annan i stället för att kasta dem?
– Det handlar inte bara om att återvinna utan också om att konsumera på ett mer hållbart sätt. Det bästa avfallet är det avfall som aldrig uppstår, säger Anders Brodd, uppdrags- och utvecklingsansvarig, hos enheten Återvinning på hos Trollhättan Energi.
”Vi vill ta snacket”
Återvinning och sopor kan vara både förvirrande och svårt att hålla koll på. I avsnittet är det premiär för ett nytt ämne i podden – Brodd och Johannas ”myt-lista”. Här går Brodd och Johanna igenom vanliga myter och missförstånd kring återvinning och ger klara svar.
– Vi vill ta snacket helt enkelt. Det finns mängder med myter kring avfall och vad som verkligen går att återvinna och var saker ska slängas. I podden bemöter vi vanliga myter vilket är ett sätt för oss att utbilda och höja kunskapsnivån, säger Johanna Eriksson, koordinator hos enheten Återvinning på Trollhättan Energi.
Grey of the day
I podden berättar poddarna om de så kallade ”grey of the day”-kärlen, vilket är färgen på de kommande fyrfackskärlen.
– De nya fyrfackskärlen har inte alltid exakt samma nyans. Detta beror på att de är återvunna från gamla kärl, i flera olika färger vilket ger olika nyanser av grått, säger Johanna Eriksson.