Textil
Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Vi slänger i genomsnitt 8 kilo textil per person och år. Så kan vi inte fortsätta. Därför behöver vi i första hand minska vår textilkonsumtion och i andra hand återanvända textilier på ett klokt sätt. Från och med 1 januari 2025 ändras reglerna kring textlier. Då är det inte längre tillåtet att kasta textilavfall som till exempel trasiga kläder i restavfallet.
Vad räknas som textil?
Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, räknas som textil.
Här listar vi några exempel:
- Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
- Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
- Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
- Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Vad räknas som textilavfall?
- Textilier som inte direkt kan säljas vidare på grund av en trasig dragkedja, knappar som saknas, noppigt, trasigt, missfärgningar, fläckar som inte går bort i tvätten med mera.
- Textil som är förstört av smuts, skadedjur eller mögel.
- Textil som till exempel en trasa med målarfärg eller olja (farligt avfall) på sig.
Var ska jag lämna textilier/textilavfall i Trollhättan?
- Textilier som inte förlorat sin funktionalitet är inte ett avfall och ska i första hand lämnas in till seconhand eller säljas vidare, detta kan till exempel vara ett klädesplagg eller en matta som fortfarande är fullt användbar.
- Textilier som är trasiga, noppriga eller exempelvis missfärgade räknas som textilavfall. Dessa textilier kan dock bli användbara igen som någonting annat, till exempel möbelstoppning eller städtrasor inom industrin. Det kan ibland vara svårt att avgöra vad som är användbart för någon annan och vad som är avfall. Därför ber vi dig att lämna in alla dina textilier, förutsatt att det inte är kontaminerat, i någon av de textilcontainrar (ex. Björkåfrihet) som är utplacerade på återvinningsstationerna eller på Återvinningscentralen i Trollhättan. Lägg textilierna i en påse och se till att de är rena och torra innan du lägger dem i containern. Du behöver inte tänka på att sortera ut det som är trasigt. Sorteringen görs efter att du lämnat in det.
- Textil som är förstört av smuts, skadedjur eller mögel ska lämnas till Energiåtervinning på Återvinningscentralen Håjum.
- Textil som är skadat av till exempel målarfärg eller olja ska lämnas in till Återvinningscentralen som farligt avfall.
Du ska aldrig slänga textilier i restavfallet hemma.
Varför införs det nya regler?
Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilier, det vill säga ökad återanvändning, second hand och att materialet tas till vara och blir till nya produkter. Den svenska textilkonsumtionen orsakar idag utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Inte helt lätt att förstå hur mycket det är, men vi kan jämföra det med utsläpp från med bil som kör 850 000 varv runt jorden. Då inser vi att det behövs en förändring. De nya reglerna gäller inte bara i Trollhättan eller i Sverige, utan inom hela EU.
Källa: Naturvårdsverket data och statistik
Vad händer med den insamlade textilen?
I Trollhättan är det i dagsläget Returen i samarbete med Björkåfrihet, som samlar in textilierna och gör den första sorteringen. Det är avgörande för att den insamlade textilen efter kontroll, rengöring och reparation ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.
Vad gör Trollhättan Energi för att bidra till ett mer hållbart textilanvändande?
Deltar i Interegprojektet SorTex
SorTex är ett ambitiöst treårigt initiativ finansierat av Interreg Östersund-Kattegat-Skagerrak. Projektet adresserar den växande utmaningen med textilavfall i Europa och strävar efter att stärka den cirkulära ekonomin inom textilsektorn genom att öka insamlingen och utveckla försorteringen av kasserad textil för att på så sätt skapa möjligheter för återanvändning och återvinning av textilier.
Utvecklar en mer cirkulär hantering av egna arbetskläder
Trollhättan Energi har genomfört ett internt projekt för att se över hanteringen av egna arbetskläder och bidra till en mer cirkulär hantering. En ny rutin har tagits fram för att säkerställa att inköp, tvätt, lagning och delning av kläder går till på ett hållbart sätt.
Informerar via Trash Talk
Vi vet att avfall och återvinning engagerar många vilket vi älskar. Vi vet också att det inte är helt enkelt att göra rätt, även om man försöker. Där tror vi att dialogen är avgörande. Med konceptet ”Trash talk” är vår ambition att inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och inspirera till en mer hållbar livsstil. Det gör vi bland annat genom vår egen podcast Trash Talk som finns att lyssna på via till exempel Spotify. Lyssna på avsnitt 5: Om vattkoppor, fast fashion och framtidens textilåtervinning.