Stor förbättring planeras av vatten- och avloppsnätet på Hjortmossen
I februari 2023 påbörjar Trollhättan Energi ett omfattande anläggningsarbete på Hjortmossen, där ledningsnätet för både dricksvatten, avloppsvatten och regnvatten ska uppdateras. - Det kommer att bli ganska stora störningar i området under en period, men vi gör detta för att minska risken för översvämningar, avlasta avloppsreningsverket och öka kvaliteten på dricksvattnet ytterligare, säger projektledaren Elin Govik.
Projekt Hjortmossen, som kommer att innebära omfattande grävinsatser och påverka såväl boende som verksamheter i området, är en del av det omfattande Vattenpaketet. Paketet innehåller investeringar i ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning från Vänern, förbättrad biologisk rening i avloppsreningsverket och ett uppdaterat ledningsnät. Allt för att säkra bra dricksvatten och fungerande avlopp även för kommande generationer Trollhättebor.
– På Hjortmossen ska vi, precis som vi bland annat gjort i Skoftebyn tidigare och vid Nohab-området nyligen, separera dagvattnet från spillvattnet. Det innebär att vi leder regnvattnet separat ut i Göta älv medan spillvattnet från toaletter, disk- och tvättmaskiner, dusch- och kökskranar leds till avloppsreningsverket på Arvidstorp. Regnvattnet behöver inte renas och genom att leda undan det så minskar belastningen på reningsverket avsevärt och reningen funkar mycket bättre. Idag är det enorma mängde regnvatten som leds via gatubrunnarna till reningsverket helt i onödan, men det var så man byggde ledningsnät förr, förklarar Elin Govik.
25 meter djupa schakt
Det som gör arbetet på Hjortmossen unikt och extra utmanande är att det mer ytliga ledningsnätet ska integreras med det stora tunnelsystem som finns under staden sedan 1950-talet. Tunnlarna leder både spillvatten och regnvatten till Arvidstorp, enligt självfallsprincipen. Vid Hjortmossen handlar det om att installera nya och separerade ledningar i 400 meter av tunnlarna.
– Tunnlarna ligger 25 meter under marken, så det blir både breda och djupa grävningsschakt på Hjortmossen. Vi kommer att skicka ut separat information till alla i området och även bjuda in till ett informationsmöte för alla boende den 1 februari, säger Elin Govik.
Arbetet i området kommer att starta i mitten av februari 2023 och beräknas vara helt klart och återställt hösten 2024.
– I februari börjar vi längst ner i tunneln och installerar separerade ledningar för dagvatten och spillvatten. I mars går vi sedan uppåt och börjar jobba med uppgraderingen av det mer ytliga ledningsnätet som ligger på ungefär sex meters djup. Sedan kopplar vi ihop ledningarna i tunneln med det uppdaterade och mer ytliga ledningsnätet, som går till och från fastigheterna, förklarar Elin.
Förutom ett mer hållbart och effektivt ledningsnät, så säkras en bättre arbetsmiljö för driftpersonalen som rycker ut vid leveransstörningar och underhåll på ledningsnätet.
– Som det är idag måste våra kollegor ibland gå ner i tunnlarna och vada runt i ofta midjehögt avloppsvatten, konstaterar Elin Govik.
Alla boende och verksamheter på Hjortmossen med omnejd kommer mer eller mindre att beröras av det kommande årets anläggningsarbeten.
– Vi kommer att behöva stänga av vissa gator helt för genomfart, så det är klart att det kommer att påverka många. Men vi ska göra allt för att skapa så smidiga och bra passager som möjligt och samtidigt är det viktigt att området är säkert under arbetets gång.
Minskade risker för översvämningar i området
I samband med att själva avloppsnätet nu uppgraderas så passar Trollhättan Energi på att byta ut gamla dricksvattenledningar, förnya det markbundna elnätet, dra fiber och reparera fjärrvärmeledningar. Nya dricksvattenledningar innebär bland annat att spillet från gamla och trasiga ledningar minskar betydligt.
– Vi har haft en del problem med vattenläckage i Hjortmossen. Samtidigt ser Trollhättans Stad över dagvattensystemet för regnvattnet och vi kommer också att anlägga en ”skyfallsväg” som innebär att vattnet vid extremt stora regnmängder på kort tid leds till den lägsta punken i Hjortmosseparken. De gör att vi ytterligare minskar riskerna för översvämningar i områdets fastigheter, förklarar Elin Govik.
Hon konstaterar att installationsarbetena i sig ställer stora tekniska krav, då det rör sig om en hel del stora rördimensioner.
– Utmaningen är samtidigt trafiklogistiken i området under arbetsperioden eftersom vi måste in med bland annat lyftkranar i området.
Investeringarna i Hjortmossen och hela Vattenpaketet finansieras kollektivt via vatten- och avloppsavgifterna och ingår i kommande års investeringsbudgetar. Kostnaden för arbetet på Hjortmossen beräknas uppgå till 26 miljoner kronor.
Stor förbättring planeras av vatten- och avloppsnätet på Hjortmossen
Elin, projektledare för det omfattande anläggningsarbetet på Hjortmossen, berättar mer om hur ledningsnätet för både dricksvatten, avloppsvatten och regnvatten ska uppdateras.
Vid driftstörningar använder vi en driftinformationstjänst för att informera om planerade eller akuta avstängningar via mejl och/eller sms. Här kan du kontrollera och uppdatera dina kontaktuppgifter.