Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

Trash Talk  – en podcast om sopor och återvinning, guidar dig och ger enkla vardagstips om hur vi tillsammans kan återvinna ännu mer. Även i det tredje avsnittet har programledaren Ulrik Engdahl med sig sina Trollhättan Energi-kollegor Johanna Eriksson och Anders ”Brodden” Brodd.
– I det här avsnittet lägger vi extra fokus på hur vi kan minimera matsvinnet. Det är något vi också tar upp lite extra när vi medverkar på Smaka på Trollhättan på Drottningtorget kommande helg, berättar Ulrik Engdahl.

Lyssna på Trash Talk

Matsvinnet ett stort miljöproblem

Tyvärr slängs det alldeles för mycket mat. I slutänden är det ett stort miljöproblem, med tanke på att maten ska produceras och ofta också transporteras kors och tvärs över jordklotet.
– Dessutom finns det inte minst ett etiskt perspektiv, med tanke på att väldigt många människor runt om i världen faktiskt inte har samma möjlighet som vi att äta sig mäta. Enligt FN:s senaste rapport motsvarar det globala matsvinnet en miljard fullt ätbara måltider varje år. Det måste vi tillsammans ändra på och vi kan börja med oss själva och både tänka över inköp och hur vi tar vara på rester, säger Ulrik.

Kockduon ger hållbara sommartips

Två lokala och mycket välkända krögare; Per Olofsson och Rickard Halleröd, gästar podden och berättar bland annat om hur de i sin vardag just jobbar för att verkligen ta vara på råvarorna så långt det är möjligt, innan de återvinns och i slutänden blir biogas.
– För oss handlar det ju både om miljön och en hållbar ekonomi. Råvarorna är en stor kostnad, så vi vill ju ta vara på den så mycket det bara går. Samtidigt har vi ett ansvar gentemot producenterna att verkligen ta vara på deras ansträngningar att skapa bra råvaror, säger Per Olofsson, som driver Nova Mat och Möten och också är en välkänd Ostron-EM-arrangör.
 
Ostronvärldsmästare om supermaten 

Per tog själv hem VM i ostronöppning år 2000.
 – Ostron är både näringsrik och miljövänlig mat och en del av framtidens supermat. Det är en proteinkälla nästan utan kalorier och med höga halter av viktiga vitaminer och mineraler. Även skalen tas tillvara och återbrukas, berättar Per.

Precis som för Per så är lokala och schysst producerade råvaror viktiga parametrar även hos Rickard Halleröd på Albert Kök, Hotell & Konferens.  
– Även gästerna är idag mer pålästa och engagerade och ställer frågor om maten på ett helt annat sätt än förr. Och genom vår vilja att verkligen försöka ta vara på råvarorna så långt det bara går, så föds också nya kreativa idéer i form av nya rätter och nya smaker, berättar han. 

Mer grönsaker på grillen 

I Trash Talk-podden får du såklart också lite smakfulla tips från Rickard och Per lagom till grillsäsongen, där inte minst grönsakerna går en ny vår till mötes.
 
Läs mer om Trollhättan Energis initiativ Trash Talk 

Senaste nyheterna

Rinnande kran

2025-09-11

Kundinformation

Dags att läsa av vattenmätaren

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall har du nyligen fått ett sms...

2025-09-04

Kundinformation

Störningar i vårt fjärrvärmenät

Efter den större störningen på fjärrvärmenätet har nu alla kunder fått tillbaka sin fjärrvärme.

2025-09-02

Nyhet

Trollhättan får energieffektiv belysning – 8 000 armaturer byts till LED

Snart blir Trollhättans gator både ljusare och mer energieffektiva. Just nu pågår ett projekt där 8000 äldre gatubelysningsarmaturer byts ut til...

2025-09-01

Nyhet

Äntligen dags i Trollhättan – nu får alla villakunder Hemsortering

Den 8 september startar utrullningen av det nya insamlingssystemet med fyrfackskärl. Totalt är det cirka 10 000 kunder som kommer få två nya fyrfa...

Henrik Elfstedt Driftchef Elnät

2025-08-12

Nyhet

Sagolikt elskåp sprider glädje – och är viktigt för stadens infrastruktur

Ett elskåp i Halvorstorp har nyligen fått en kreativ make-over och blivit ett färgglatt blickfång i området. – Vi gläds åt engagemanget ?...

2025-07-14

Kundinformation

Varning för bedragare.

Vi har fått information om att det finns aktörer som kontaktar våra kunder och utger sig för att komma från Trollhättan Energi – eller arbeta ...

2025-07-01

Reportage

Så frigör Trollhättan plats för framtidens el – utan att bygga ut elnätet

I ett industriområde mitt i Trollhättan pågår ett banbrytande energiprojekt. Med smart styrning och samverkan visar Trollhättan Energi tillsamman...

Representanter från Trollhättan Energi och Enercon skriver under avtal om nytt vindkraftverk utanför Lysekil.

2025-06-30

Pressmeddelanden

Trollhättan Energi tecknar avtal för första vindkraftsprojektet

Trollhättan Energi tar nu nästa steg i sin satsning på förnybar energi. Bolagets första vindkraftsprojekt går in i etableringsfas efter att ett ...

2025-06-25

Nyhet

Stabila kundomdömen trots utmanande år

Årets varumärkesundersökning visar fortsatt starkt förtroende för Trollhättan Energi – men också att det finns områden att förbättra.

2025-06-17

Nyhet

Vi är stolta sponsorer till Trollhättan Pride

Lördagen den 28 juni går årets Pridefestival av stapeln i Trollhättan, ett evenemang som fokuserar på alla människors lika värde och rättighet...

Sopbil i solsken.

2025-06-11

Ändrade hämtningsdagar

Ändrad sophämtning vecka 25 (Midsommarafton)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är töm...

2025-06-04

Nyhet

I september är det dags för nya fyrfackskärl – så går bytet till

Just nu pågår förberedelserna för fullt inför att de nya fyrfackskärlen börjar rulla ut till villakunder i september. Totalt är det cirka 22 0...