Världsvattendagen 22 mars: Trollhättan Energi kranmärker ännu ett lokalt företag

På söndag den 22 mars är det FN:s internationella världsvattendag. Då lyfts dricksvattenfrågan varje år över hela världen. I år hyllar Trollhättan Energi vårt vatten lite extra genom att kranmärka den lokala contentbyrån Yo Adrian, som valt att helt avstå från att köpa vatten på burk eller flaska. – Att välja Trollhättans fina vatten direkt […]

På söndag den 22 mars är det FN:s internationella världsvattendag. Då lyfts dricksvattenfrågan varje år över hela världen. I år hyllar Trollhättan Energi vårt vatten lite extra genom att kranmärka den lokala contentbyrån Yo Adrian, som valt att helt avstå från att köpa vatten på burk eller flaska.
– Att välja Trollhättans fina vatten direkt från kranen är ett väldigt enkelt och gott sätt att agera hållbart, både som företag och privatperson, säger Yo Adrians VD Jan Holmqvist.

För att lyfta vattnets centrala roll i vår vardag och få fler företag att bidra till en hållbar utveckling, har Trollhättan Energi de senaste åren kranmärkt lokala företag. Att vara Kranmärkt innebär att du alltid väljer vatten från kranen framför att köpa flaskvatten. Det är en lönsam affär, både ur ett hållbarhetsperspektiv och för plånboken. Kranvatten är nämligen hela 300 gånger bättre för miljön och 250 gånger billigare per liter än buteljerat vatten.
– Flaskvatten kräver mycket mer energi att producera, plus att vattnet sedan ska transporteras. Nu har vi kranmärkt sex lokala företag. Målet är att vi ska ha nått tio kranmärkningar innan 1 juli i år och vi vet att flera är intresserade, säger Peter Engström, energirådgivare och kranmärkare hos Trollhättan Energi.

”Det känns som ett självklart val”

För Yo Adrian, som tidigare hette Profil Kommunikation, är hållbarhet inte bara en fråga för den egna verksamheten. Det är också en naturlig del av vardagen i såväl nationella som internationella kommunikationsuppdrag med syfte att stärka uppdragsgivarnas varumärken.
– Oavsett om du jobbar med produkter eller tjänster så måste hållbarhet vara en del av ditt varumärke idag. Och vi har gjort flera uppmärksammade kampanjer inom det området. Ska vi vara trovärdiga i sådana uppdrag måste vi också själva vara med och visa vägen. Kranmärkningen är ett väldigt bra initiativ och för oss känns det som ett självklart val, säger Jan.

I Sverige är vi privilegierade och tar tillgången på rent dricksvatten för givet. Runt om i världen ser det på många håll helt annorlunda ut, vilket också medför stora hälsoproblem. Här i Trollhättan tar vi vattnet från Göta Älv. Det renas sedan i vårt vattenverk innan det släpps ut på ledningsnätet. Genom regelbundna provtagningar ser vi också till att vattnet håller rätt kvalitet.

”Vatten är vårt viktigaste livsmedel”

– I tider som denna, med ett nytt virus som breder ut sig över världen, blir man extra ödmjuk inför hur bra vi faktiskt har det i Sverige. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och det behövs dessutom både till matlagning och sjukvård. Och bara en sådan sak som att kunna tvätta händerna ordentligt är ju extra viktigt just nu, konstaterar processingenjör Johanna Hilding vid vattenverket.

För att säkra trygga leveranser och hög vattenkvalitet även i framtiden planeras nu ett helt nytt vattenverk, som ska stå klart 2026. Samtidigt görs ytterligare investeringar i avloppsreningsverket på Arvidstorp och i ledningsnätet.

Kranmärkta företag i Trollhättan hittills:
Folkets Hus Kulturhuset, Hedin Bil, Kalaskoket, Peab och Swania. Är du också intresserad av att göra ett hållbart och ekonomiskt val? Kontakta kundservice på kundservice@trollhattanenergi.se eller ring 020-89 90 00.

Detta innebär Kranmärkt
Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för buteljerat vatten. Genom kranmärkningen visar man att man tar ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten. En Kranmärkt verksamhet innebär att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Kranmärkningen är kostnadsfri. Trollhättan Energi gör det på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten.

Bilden: Contentbyrån Yo Adrian blev det sjätte lokala företaget att ta aktiv ställning för kranvatten. Trollhättan Energis processingenjör Johanna Hilding och energirådgivare Peter Engström överlämnade blommor och diplom till vd:n Jan Holmqvist.

KRANMÄRKT: Nu är även Yo Adrian Kranmärkt
Contentbyrån Yo Adrian blir det sjätte lokala företaget som vi får äran att kranmärka. Kranmärkt innebär att du aktivt väljer kranvatten istället för att köpa vatten på burk eller flaska. Det är betydligt mer hållbart, både för miljön och plånboken. Så häng med Johanna och Peter till Trollhättans högsta hus och få också svaret på varför Yo Adrian har en boxboll i sina lokaler.

Nyheten publicerad: 2020-03-20

Senaste nyheterna

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.

Chatbot

2023-02-02

Trollhättan Energi fortsätter utveckla kundservicen: Premiär för egna chatboten Thea

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla sin kundservice. Den digitala chatboten Thea finns nu tillgänglig dygnet runt för att svara på alla de vanligaste frågorna.

2023-01-26

Nytt insamlingssystem 2025: Förpackningarna hämtas hemma hos dig

Det kommer att bli ännu enklare för hushållen i Trollhättan att återvinna metall, plast, papper och glas. Trollhättan Energi har nu påbörjat omställningen till så kallad fastighetsnära insamling. - Under 2025 är vårt mål att alla villor och fritidshus ska få nya kärl med totalt åtta olika fack för allt hushållsavfall som vi sedan hämtar vid fastigheten, precis som vi gör med restavfall och matavfall idag, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef avfall och återvinning.

Röd pratbubbla

2023-01-16

Varning för bedrägeri

- Se upp för personer som ringer och säger att de är från Trollhättan Energi och ber dig logga in via ditt Bank-ID. Den uppmaningen ger Trollhättan Energis kundservicechef Henrik Larsson.

Man vid Trollhättan Energi

2023-01-12

Höga elpriser: ”Vi finns här för att svara på frågor”

Det rörliga elpriset är fortsatt högt för stora delar av Sverige. Energimyndigheten och Regeringen rapporterar om att elförsörjningen i Sverige nu är ansträngd men stabil. Henrik Larsson, kundservicechef på Trollhättan Energi: - Vi finns här för att svara på våra kunders frågor.

Albert sågar isär en julgran med restavfallskärl bredvid sig.

2022-12-27

Så återvinner du din barrande julgran

Vi på Trollhättan Energi önskar en riktigt god fortsättning och hoppas att du haft en fin julhelg. Du som har en naturlig gran hemma vill vi redan nu påminna om hur den ska återvinnas när barren börjar ramla av. Bor du i villa är det smidigaste att du klipper ner den och lägger i kärlen för trädgårdsavfall eller restavfall. Bor du i lägenhet stämmer du av min din hyresvärd om återvinningen. Granarna kan självklart också lämnas vid återvinningscentralen Håjum.

Tjej står ute i snön med varseljacka och mössa, vid en väg, tittar in i kameran.

2022-12-19

Stor förbättring planeras av vatten- och avloppsnätet på Hjortmossen

I februari 2023 påbörjar Trollhättan Energi ett omfattande anläggningsarbete på Hjortmossen, där ledningsnätet för både dricksvatten, avloppsvatten och regnvatten ska uppdateras. - Det kommer att bli ganska stora störningar i området under en period, men vi gör detta för att minska risken för översvämningar, avlasta avloppsreningsverket och öka kvaliteten på dricksvattnet ytterligare, säger projektledaren Elin Govik.

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.