Trollhättan Energi i nationellt forskningsprojekt för bättre avloppsplanering

Trollhättan växer och det byggs nya fastigheter, fler parkeringsplatser och andra allmänna ytor. Det ställer ökade krav på hanteringen av regnvattnet för att undvika översvämningar och samtidigt optimera reningen av avloppsvattnet. – Vi måste minska påverkan av regnvatten på vårt avloppsreningsverk, säger vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson. Hon är en av dem inom Trollhättan Energi […]

Trollhättan växer och det byggs nya fastigheter, fler parkeringsplatser och andra allmänna ytor. Det ställer ökade krav på hanteringen av regnvattnet för att undvika översvämningar och samtidigt optimera reningen av avloppsvattnet.
– Vi måste minska påverkan av regnvatten på vårt avloppsreningsverk, säger vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson. Hon är en av dem inom Trollhättan Energi som ingår i ett nationellt forskningsprojekt med syfte att utveckla nya digitala verktyg som beräknar avloppsflödena.

Runt om i Sverige brottas de flesta kommuner med stora investeringsbehov för att uppgradera åldrande ledningsnät. Kombinationen av gamla ledningar, ett förändrat klimat med intensivare regn samt fler bebyggda och hårdgjorda ytor, ökar belastningen på avloppsnätet. Plötsligt ökade flöden ökar risken för översvämningar och det kan också medföra behov av så kallade bräddningar, då orenat avloppsvatten tillfälligt rinner ut i ett vattendrag för att inflödet till avloppsreningsverket annars blir för stort.

”Regnvattnet behöver inte renas”

– Bräddningar vill vi definitivt undvika. Grundproblemet är att äldre avloppssystem inte separerar regnvatten, som rinner ner i gatubrunnarna, från det så kallade spillvattnet från exempelvis toaletter och duschar som kommer från hushållen. Regnvattnet i Trollhättan behöver ju inte renas utan kan gå rakt ut i Göta älv, men i äldre ledningssystem går allt i samma ledning och belastar därmed reningsverket helt i onödan, säger Susanna Håkansson.

Trollhättan Energi började redan för drygt 30 år sedan med att successivt förnya ledningsnätet för att separera regnvatten och avloppsvatten, men det är ett omfattande arbete som tar lång tid. Samtidigt ökar flödena till avloppsreningsverket på grund av fler skyfall och ett Trollhättan som växer. Fler invånare och företag innebär helt enkelt mer spillvatten från vardagslivet.

Nationell forskning i Future City Flow

– Men vi ser nu ändå tendenser till att andelen regnvatten till avloppsreningsverket minskar. Fram till år 2023 är målet att ha minskat andelen av det vi kallar tillskottsvatten från 70 till 60 procent, så att reningen vid avloppsreningsverket optimeras. Därför gör vi nu ingående analyser av hur vi kan styra flödena bättre, påpekar Susanna, som tillsammans med bland annat processingenjör Per Rundahl vid avloppsreningsverket jobbar aktivt med konkreta åtgärder knutna till det nationella forsknings- och utvecklingsprojektet Future City Flow.

Trollhättan Energi ingår i forskningsprojektet tillsammans med aktörer i bland annat Malmö, Lund, Göteborg, Helsingborg och Oslo. Future City Flow är finansierat av den statliga forskningskoncernen Vinnova och målet är att utveckla ett digitalt system, som gör det enklare att mer exakt beräkna flödena och planera vattenhanteringen.

”En stor utmaning för många städer”

Det handlar om att sortera och visualisera data för tillskottsvattnet och beräkna utfallet i olika projekt. Underlaget används sedan för att göra rätt prioriteringar och rätt investeringar i beslut om avloppsnätets utformning och utveckling. Samtidigt kan underlaget bidra till att förbättra styrningen av befintliga avloppssystem och den kapacitet som redan finns.
– Det här är en stor utmaning för många städer och det är inget som görs i en handvändning, konstaterar Susanna.

I Trollhättan, Helsingborg och Göteborg har testerna kommit till steg 3, vilket innebär fullskaliga implementeringar av Future City Flow. Samtidigt tittar man nu på hur det digitala verktyget också kan användas globalt.
– Hittills är det mycket positiva erfarenheter. För oss handlar det i slutänden om att vi förstås ska fortsätta leva upp till de reningskrav som ställs på vårt avloppsvatten, påpekar Susanna Håkansson.

Skoftebyn-projektet gör skillnad

Sedan två år tillbaka pågår bland annat ett omfattande arbete i Skoftebyn, där hittills drygt tre kilometer gamla och kombinerade vatten- och avloppsledningar successivt ersatts av separata ledningar för spill- respektive dagvatten. Det innebär bland annat radikalt minskad risk för källaröversvämningar. Regnvattnet får nu ett eget ledningsnät direkt ut i älven, istället för att konkurrera om flödesutrymmet i samma ledningar med hushållens spillvatten, som måste gå via avloppsreningsverket.

Så bygger vi framtidens vatten- och avloppsnät
Förr lät man såväl regnvatten som spillvatten från hushållen ledas bort i samma ledningar. Det är något som vi sakta men säkert bygger bort genom att separera ledningssystemet och istället leda regnvatten direkt ut i älven. - Regnvattnet behöver inte renas och det här innebär mindre belastning på avloppsreningsverket, bättre rening av avloppsvattnet från hushållen och mindre risk för källaröversvämningar vid kraftiga regn, förklarar vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson, som ansvarar för omställningen. Vi följde med henne en dag till stadsdelen Skoftebyn, där vi de senaste två åren bytt ut drygt tre kilometer ledning i gatorna.

Nyheten publicerad: 2020-05-11

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.