Trollhättan Energi i nationellt forskningsprojekt för bättre avloppsplanering

Trollhättan växer och det byggs nya fastigheter, fler parkeringsplatser och andra allmänna ytor. Det ställer ökade krav på hanteringen av regnvattnet för att undvika översvämningar och samtidigt optimera reningen av avloppsvattnet. – Vi måste minska påverkan av regnvatten på vårt avloppsreningsverk, säger vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson. Hon är en av dem inom Trollhättan Energi […]

Trollhättan växer och det byggs nya fastigheter, fler parkeringsplatser och andra allmänna ytor. Det ställer ökade krav på hanteringen av regnvattnet för att undvika översvämningar och samtidigt optimera reningen av avloppsvattnet.
– Vi måste minska påverkan av regnvatten på vårt avloppsreningsverk, säger vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson. Hon är en av dem inom Trollhättan Energi som ingår i ett nationellt forskningsprojekt med syfte att utveckla nya digitala verktyg som beräknar avloppsflödena.

Runt om i Sverige brottas de flesta kommuner med stora investeringsbehov för att uppgradera åldrande ledningsnät. Kombinationen av gamla ledningar, ett förändrat klimat med intensivare regn samt fler bebyggda och hårdgjorda ytor, ökar belastningen på avloppsnätet. Plötsligt ökade flöden ökar risken för översvämningar och det kan också medföra behov av så kallade bräddningar, då orenat avloppsvatten tillfälligt rinner ut i ett vattendrag för att inflödet till avloppsreningsverket annars blir för stort.

”Regnvattnet behöver inte renas”

– Bräddningar vill vi definitivt undvika. Grundproblemet är att äldre avloppssystem inte separerar regnvatten, som rinner ner i gatubrunnarna, från det så kallade spillvattnet från exempelvis toaletter och duschar som kommer från hushållen. Regnvattnet i Trollhättan behöver ju inte renas utan kan gå rakt ut i Göta älv, men i äldre ledningssystem går allt i samma ledning och belastar därmed reningsverket helt i onödan, säger Susanna Håkansson.

Trollhättan Energi började redan för drygt 30 år sedan med att successivt förnya ledningsnätet för att separera regnvatten och avloppsvatten, men det är ett omfattande arbete som tar lång tid. Samtidigt ökar flödena till avloppsreningsverket på grund av fler skyfall och ett Trollhättan som växer. Fler invånare och företag innebär helt enkelt mer spillvatten från vardagslivet.

Nationell forskning i Future City Flow

– Men vi ser nu ändå tendenser till att andelen regnvatten till avloppsreningsverket minskar. Fram till år 2023 är målet att ha minskat andelen av det vi kallar tillskottsvatten från 70 till 60 procent, så att reningen vid avloppsreningsverket optimeras. Därför gör vi nu ingående analyser av hur vi kan styra flödena bättre, påpekar Susanna, som tillsammans med bland annat processingenjör Per Rundahl vid avloppsreningsverket jobbar aktivt med konkreta åtgärder knutna till det nationella forsknings- och utvecklingsprojektet Future City Flow.

Trollhättan Energi ingår i forskningsprojektet tillsammans med aktörer i bland annat Malmö, Lund, Göteborg, Helsingborg och Oslo. Future City Flow är finansierat av den statliga forskningskoncernen Vinnova och målet är att utveckla ett digitalt system, som gör det enklare att mer exakt beräkna flödena och planera vattenhanteringen.

”En stor utmaning för många städer”

Det handlar om att sortera och visualisera data för tillskottsvattnet och beräkna utfallet i olika projekt. Underlaget används sedan för att göra rätt prioriteringar och rätt investeringar i beslut om avloppsnätets utformning och utveckling. Samtidigt kan underlaget bidra till att förbättra styrningen av befintliga avloppssystem och den kapacitet som redan finns.
– Det här är en stor utmaning för många städer och det är inget som görs i en handvändning, konstaterar Susanna.

I Trollhättan, Helsingborg och Göteborg har testerna kommit till steg 3, vilket innebär fullskaliga implementeringar av Future City Flow. Samtidigt tittar man nu på hur det digitala verktyget också kan användas globalt.
– Hittills är det mycket positiva erfarenheter. För oss handlar det i slutänden om att vi förstås ska fortsätta leva upp till de reningskrav som ställs på vårt avloppsvatten, påpekar Susanna Håkansson.

Skoftebyn-projektet gör skillnad

Sedan två år tillbaka pågår bland annat ett omfattande arbete i Skoftebyn, där hittills drygt tre kilometer gamla och kombinerade vatten- och avloppsledningar successivt ersatts av separata ledningar för spill- respektive dagvatten. Det innebär bland annat radikalt minskad risk för källaröversvämningar. Regnvattnet får nu ett eget ledningsnät direkt ut i älven, istället för att konkurrera om flödesutrymmet i samma ledningar med hushållens spillvatten, som måste gå via avloppsreningsverket.

Så bygger vi framtidens vatten- och avloppsnät
Förr lät man såväl regnvatten som spillvatten från hushållen ledas bort i samma ledningar. Det är något som vi sakta men säkert bygger bort genom att separera ledningssystemet och istället leda regnvatten direkt ut i älven. - Regnvattnet behöver inte renas och det här innebär mindre belastning på avloppsreningsverket, bättre rening av avloppsvattnet från hushållen och mindre risk för källaröversvämningar vid kraftiga regn, förklarar vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson, som ansvarar för omställningen. Vi följde med henne en dag till stadsdelen Skoftebyn, där vi de senaste två åren bytt ut drygt tre kilometer ledning i gatorna.

Nyheten publicerad: 2020-05-11

Senaste nyheterna

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.

Chatbot

2023-02-02

Trollhättan Energi fortsätter utveckla kundservicen: Premiär för egna chatboten Thea

Trollhättan Energi fortsätter att utveckla sin kundservice. Den digitala chatboten Thea finns nu tillgänglig dygnet runt för att svara på alla de vanligaste frågorna.

2023-01-26

Nytt insamlingssystem 2025: Förpackningarna hämtas hemma hos dig

Det kommer att bli ännu enklare för hushållen i Trollhättan att återvinna metall, plast, papper och glas. Trollhättan Energi har nu påbörjat omställningen till så kallad fastighetsnära insamling. - Under 2025 är vårt mål att alla villor och fritidshus ska få nya kärl med totalt åtta olika fack för allt hushållsavfall som vi sedan hämtar vid fastigheten, precis som vi gör med restavfall och matavfall idag, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef avfall och återvinning.

Röd pratbubbla

2023-01-16

Varning för bedrägeri

- Se upp för personer som ringer och säger att de är från Trollhättan Energi och ber dig logga in via ditt Bank-ID. Den uppmaningen ger Trollhättan Energis kundservicechef Henrik Larsson.

Man vid Trollhättan Energi

2023-01-12

Höga elpriser: ”Vi finns här för att svara på frågor”

Det rörliga elpriset är fortsatt högt för stora delar av Sverige. Energimyndigheten och Regeringen rapporterar om att elförsörjningen i Sverige nu är ansträngd men stabil. Henrik Larsson, kundservicechef på Trollhättan Energi: - Vi finns här för att svara på våra kunders frågor.

Albert sågar isär en julgran med restavfallskärl bredvid sig.

2022-12-27

Så återvinner du din barrande julgran

Vi på Trollhättan Energi önskar en riktigt god fortsättning och hoppas att du haft en fin julhelg. Du som har en naturlig gran hemma vill vi redan nu påminna om hur den ska återvinnas när barren börjar ramla av. Bor du i villa är det smidigaste att du klipper ner den och lägger i kärlen för trädgårdsavfall eller restavfall. Bor du i lägenhet stämmer du av min din hyresvärd om återvinningen. Granarna kan självklart också lämnas vid återvinningscentralen Håjum.

Tjej står ute i snön med varseljacka och mössa, vid en väg, tittar in i kameran.

2022-12-19

Stor förbättring planeras av vatten- och avloppsnätet på Hjortmossen

I februari 2023 påbörjar Trollhättan Energi ett omfattande anläggningsarbete på Hjortmossen, där ledningsnätet för både dricksvatten, avloppsvatten och regnvatten ska uppdateras. - Det kommer att bli ganska stora störningar i området under en period, men vi gör detta för att minska risken för översvämningar, avlasta avloppsreningsverket och öka kvaliteten på dricksvattnet ytterligare, säger projektledaren Elin Govik.

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.