Trollhättan Energi i nationellt forskningsprojekt för bättre avloppsplanering

Trollhättan växer och det byggs nya fastigheter, fler parkeringsplatser och andra allmänna ytor. Det ställer ökade krav på hanteringen av regnvattnet för att undvika översvämningar och samtidigt optimera reningen av avloppsvattnet. – Vi måste minska påverkan av regnvatten på vårt avloppsreningsverk, säger vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson. Hon är en av dem inom Trollhättan Energi […]

Trollhättan växer och det byggs nya fastigheter, fler parkeringsplatser och andra allmänna ytor. Det ställer ökade krav på hanteringen av regnvattnet för att undvika översvämningar och samtidigt optimera reningen av avloppsvattnet.
– Vi måste minska påverkan av regnvatten på vårt avloppsreningsverk, säger vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson. Hon är en av dem inom Trollhättan Energi som ingår i ett nationellt forskningsprojekt med syfte att utveckla nya digitala verktyg som beräknar avloppsflödena.

Runt om i Sverige brottas de flesta kommuner med stora investeringsbehov för att uppgradera åldrande ledningsnät. Kombinationen av gamla ledningar, ett förändrat klimat med intensivare regn samt fler bebyggda och hårdgjorda ytor, ökar belastningen på avloppsnätet. Plötsligt ökade flöden ökar risken för översvämningar och det kan också medföra behov av så kallade bräddningar, då orenat avloppsvatten tillfälligt rinner ut i ett vattendrag för att inflödet till avloppsreningsverket annars blir för stort.

”Regnvattnet behöver inte renas”

– Bräddningar vill vi definitivt undvika. Grundproblemet är att äldre avloppssystem inte separerar regnvatten, som rinner ner i gatubrunnarna, från det så kallade spillvattnet från exempelvis toaletter och duschar som kommer från hushållen. Regnvattnet i Trollhättan behöver ju inte renas utan kan gå rakt ut i Göta älv, men i äldre ledningssystem går allt i samma ledning och belastar därmed reningsverket helt i onödan, säger Susanna Håkansson.

Trollhättan Energi började redan för drygt 30 år sedan med att successivt förnya ledningsnätet för att separera regnvatten och avloppsvatten, men det är ett omfattande arbete som tar lång tid. Samtidigt ökar flödena till avloppsreningsverket på grund av fler skyfall och ett Trollhättan som växer. Fler invånare och företag innebär helt enkelt mer spillvatten från vardagslivet.

Nationell forskning i Future City Flow

– Men vi ser nu ändå tendenser till att andelen regnvatten till avloppsreningsverket minskar. Fram till år 2023 är målet att ha minskat andelen av det vi kallar tillskottsvatten från 70 till 60 procent, så att reningen vid avloppsreningsverket optimeras. Därför gör vi nu ingående analyser av hur vi kan styra flödena bättre, påpekar Susanna, som tillsammans med bland annat processingenjör Per Rundahl vid avloppsreningsverket jobbar aktivt med konkreta åtgärder knutna till det nationella forsknings- och utvecklingsprojektet Future City Flow.

Trollhättan Energi ingår i forskningsprojektet tillsammans med aktörer i bland annat Malmö, Lund, Göteborg, Helsingborg och Oslo. Future City Flow är finansierat av den statliga forskningskoncernen Vinnova och målet är att utveckla ett digitalt system, som gör det enklare att mer exakt beräkna flödena och planera vattenhanteringen.

”En stor utmaning för många städer”

Det handlar om att sortera och visualisera data för tillskottsvattnet och beräkna utfallet i olika projekt. Underlaget används sedan för att göra rätt prioriteringar och rätt investeringar i beslut om avloppsnätets utformning och utveckling. Samtidigt kan underlaget bidra till att förbättra styrningen av befintliga avloppssystem och den kapacitet som redan finns.
– Det här är en stor utmaning för många städer och det är inget som görs i en handvändning, konstaterar Susanna.

I Trollhättan, Helsingborg och Göteborg har testerna kommit till steg 3, vilket innebär fullskaliga implementeringar av Future City Flow. Samtidigt tittar man nu på hur det digitala verktyget också kan användas globalt.
– Hittills är det mycket positiva erfarenheter. För oss handlar det i slutänden om att vi förstås ska fortsätta leva upp till de reningskrav som ställs på vårt avloppsvatten, påpekar Susanna Håkansson.

Skoftebyn-projektet gör skillnad

Sedan två år tillbaka pågår bland annat ett omfattande arbete i Skoftebyn, där hittills drygt tre kilometer gamla och kombinerade vatten- och avloppsledningar successivt ersatts av separata ledningar för spill- respektive dagvatten. Det innebär bland annat radikalt minskad risk för källaröversvämningar. Regnvattnet får nu ett eget ledningsnät direkt ut i älven, istället för att konkurrera om flödesutrymmet i samma ledningar med hushållens spillvatten, som måste gå via avloppsreningsverket.

Så bygger vi framtidens vatten- och avloppsnät
Förr lät man såväl regnvatten som spillvatten från hushållen ledas bort i samma ledningar. Det är något som vi sakta men säkert bygger bort genom att separera ledningssystemet och istället leda regnvatten direkt ut i älven. - Regnvattnet behöver inte renas och det här innebär mindre belastning på avloppsreningsverket, bättre rening av avloppsvattnet från hushållen och mindre risk för källaröversvämningar vid kraftiga regn, förklarar vatten- och avloppsingenjör Susanna Håkansson, som ansvarar för omställningen. Vi följde med henne en dag till stadsdelen Skoftebyn, där vi de senaste två åren bytt ut drygt tre kilometer ledning i gatorna.

Nyheten publicerad: 2020-05-11

Senaste nyheterna

Sopbil i solsken.

2024-04-22

Ändrad sophämtning vecka 18 och 19

Du som har tömning under vecka 18 och 19 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.