Fyra personer på en återvinningscentral

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

– Om du kommer med en säck där vi inte ser vad den innehåller kommer personalen på återvinningscentralen be dig att tömma den och sortera allt avfall. Vi har ställt upp bord på rampen för att underlätta sorteringen, meddelar Albert Wulcan, Driftchef på Återvinning hos Trollhättan Energi.

Just nu genomför Trollhättan Energi flera åtgärder för att öka sorteringen och bidra till ett mer hållbart Trollhättan. Bland annat planeras det för Hemsortering 2025, en helt ny återvinningscentral och en mobil återvinningscentral. Att skärpa kraven på sorteringen på återvinningscentralen är ytterligare en åtgärd och det handlar i slutändan om att ta hand om våra resurser på bästa sätt. Både ekonomiskt och miljömässigt.

– Att förbränna avfall kostar en hel del skatter och avgifter, något som Trollhätteborna i slutändan får betala för. När avfallet eldas upp behöver det också användas mer resurser för att ta fram nytt material som till exempel metall. När metallen i stället sorteras i rätt container kan den återvinnas oändligt många gånger och bli nya metallprylar, säger Albert.

Sorteringshjälp på sopor.nu

Den bästa upplevelsen får du om du sorterar allt hemma redan innan du kommer till återvinningscentralen. Då kan du enkelt lägga avfallet i rätt container.

– Om du är osäker på vad som ska sorteras var kan du söka på sajten sopor.nu. Det är en avfallsportal som Avfall Sverige tagit fram och den ger dig en bra hjälp på vägen.

Ibland kan det ändå vara svårt att veta vad som är rätt, trots hjälp av sopor.nu. Då är det bra att ta hjälp av personalen på plats.

– Ibland är det inte självklart ens för oss. Vi har till exempel diskuterat en elgräsklippare utan motor som till största delen består av plast och lite metall. Till slut kom vi fram till att den bör läggas i metallcontainern för att återvinna metallen, säger Katarina Elfstigen som jobbar på återvinningscentralen.

Undantag från ”töm säcken”

Inga regler utan undantag, så även här. Invasiva främmande arter ska fortfarande läggas i väl förslutna säckar och läggas i Energiåtervinning. Då är det bra att du meddelar personalen att det är det du har i säcken.

– Till exempel jättebalsamin, blomsterlupin och jätteloka får inte spridas i naturen. Därför är det viktigt att de även fortsättningsvis läggs i en säck, avslutar Albert.

Övrigt material som ska ligga i säck är:

  • Damm, sågspån, isolering eller andra lättflyktiga material.
  • Invasiva arter och asbest som alltid ska lämnas inplastat och väl förslutet i rätt container
  • Luftfilter lämnas i farligt avfallhuset
  • Textilier, dessa ska som vanligt lämnas i plastpåsar i containern för textilinsamling.

Nyheten publicerad: 2024-03-04

Senaste nyheterna

Solen går upp över Trollhättan stad

2024-04-25

”Nu behöver vi göra omprioriteringar i våra projekt”

Under våren pågår arbetet med hur Trollhättan Energi ska prioritera sina investeringsprojekt. Den nya återvinningscentralen som ska byggas på Hedeäng är ett av de berörda projekten och ny tidplan är ännu inte fastställd. Solcellsparken som planeras ligga på tomten intill återvinningscentralen ses över.

Sopbil i solsken.

2024-04-22

Ändrad sophämtning vecka 18 och 19

Du som har tömning under vecka 18 och 19 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.