Textiljakten 2022 har dragit igång!

Igår drog Textiljakten i gång för tredje gången i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. Textiljakten syftar till att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna – utan i stället samlas in för återanvändning via second hand eller användas på annat sätt.

Textiljakten anordnades första gången i november 2019. Då samlades 7 ton kläder och textilier in, förra gången blev resultatet 31 ton. 
– Vi behöver bli bättre på att förlänga livet på våra befintliga kläder. Det kan ske genom att vi skänker vidare så att andra kan använda plaggen, genom lagning, att de redesignas eller återvinns till nya material. Ska vi minska klimat- och miljöpåverkan är detta en viktig del och det är därför vi genomför Textiljakten. Kläder hör inte hemma i soporna, säger Julia Ronkainen, projektledare på Wargön Innovation.

Textiljakten går av stapeln från 7-27 mars och riktar sig mot mellanstadieklasser i de tre kommunerna samt mot allmänhet i Trollhättan och Uddevalla. Vänersborgs kommun väljer att rikta sig enbart till skolan nu i mars och återkommer till allmänheten med en insamling i höst.

Textilier kräver mycket energi, vatten och kemikalier

Att tillverka kläder och andra textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.
– Det är klimatsmart att återanvända textiler och kläder. Ett bra exempel är att det krävs ungefär 12 000 liter vatten för att ta fram ett par nya jeans. Dessutom släpps det ut växthusgaser och det används en mängd kemikalier, säger Trollhättan Energis kommunikatör Kenneth Wilson.

Allmänhet kan lämna kläder och textilier i befintliga containrar för textilier, kläder och skor som finns vid återvinningscentralerna och flera återvinningsstationer märka med Textiljakten. Fastighetsnära insamling kommer att ske i vissa bostadsområden i Trollhättan och Uddevalla. Särskild information har gått ut där.
– Vi vill utveckla Textiljakten och göra det ännu lättare för hushållen att vara med och bidra. Vi tror på ett uppskattat samarbete och ytterligare en möjlighet för oss att nå ut med budskapet att textil är en värdefull resurs som ska tas omhand, säger Cecilia Selander, kommunikatör på Uddevalla Energi.

Studiebesök hos Wargön Innovation

De mellanstadieklasser som deltar lämnar textilier och kläder i skolan.
– Barn är nyfikna och vetgiriga och vi vet att mellanstadieklasserna tycker att det är roligt att få vara med och samla in kläder och textilier i Textiljakten. Det ger oss en möjlighet att prata med barnen och fördjupa kunskapen om klädernas påverkan, säger Vänersborgs miljöstrateg Boel Carlsson.

Alla klasser som är med i Textiljakten 2022 deltar i utlottningen av ett studiebesök hos Wargön Innovation under våren 2022. En klass per kommun har chansen.

Kläderna och textilierna som samlas in fraktas till Wargön Innovation. De vägs och sorteras och med hjälp av organisationen Björkåfrihet finner man bästa möjliga användning för det som har samlats in. Förra gången lämnades drygt 75 procent av det som kom in från Textiljakten till återanvändning via second hand-butiker. Övrigt går exempelvis till redesign, blir fyllnadsmaterial eller återvinning. 

När tredje upplagan av Textiljakten idag drar i gång är det mitt i en akut kris på grund av kriget i Ukraina.
– Det hade varit en möjlighet att göra Textiljaktens insamling till en klädinsamling till Ukraina, men efter att ha rådgjort med experter så ser vi att klädbehovet är mättat. Det som behövs nu är exempelvis sjukvårdsmaterial. Det bästa sättet att hjälpa Ukrainas folk är därför att uppmuntra varandra att skänka pengar till hjälporganisationer såsom Röda Korset, Unicef och Rädda Barnen. På så vis kan vi stötta och samtidigt inte glömma bort den pågående klimatkrisen genom Textiljakten, säger Julia Ronkainen, projektledare på Wargön Innovation.

Textiljakten pågår 7-28 mars. Om kläderna som samlas in är trasiga eller textilierna är slitna spelar ingen roll. Däremot ska alla textilier, kläder och skor som lämnas in läggas i plastpåsar, vara torra och inte vara nedfläckat med färg eller kemikalier.

Mer information om Textiljakten hittar du här.

Nyheten publicerad: 2022-03-08

Senaste nyheterna

Solen går upp över Trollhättan stad

2024-04-25

”Nu behöver vi göra omprioriteringar i våra projekt”

Under våren pågår arbetet med hur Trollhättan Energi ska prioritera sina investeringsprojekt. Den nya återvinningscentralen som ska byggas på Hedeäng är ett av de berörda projekten och ny tidplan är ännu inte fastställd. Solcellsparken som planeras ligga på tomten intill återvinningscentralen ses över.

Sopbil i solsken.

2024-04-22

Ändrad sophämtning vecka 18 och 19

Du som har tömning under vecka 18 och 19 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.