Nytt insamlingssystem 2025: Förpackningarna hämtas hemma hos dig

Det kommer att bli ännu enklare för hushållen i Trollhättan att återvinna metall, plast, papper och glas. Trollhättan Energi har nu påbörjat omställningen till så kallad fastighetsnära insamling. - Under 2025 är vårt mål att alla villor och fritidshus ska få nya kärl med totalt åtta olika fack för allt hushållsavfall som vi sedan hämtar vid fastigheten, precis som vi gör med restavfall och matavfall idag, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef avfall och återvinning.

I somras beslutade regeringen att Sveriges 290 kommuner eller deras miljöbolag den 1 januari 2024 tar över det formella ansvaret för all insamling av förpackningsavfall från Sveriges samtliga hushåll. Det är ett led i att Sverige ska kunna möta EU:s krav och höga mål för materialåtervinning till år 2030. Senast 2027 ska den fastighetsnära insamlingen vara i drift i alla kommuner.

Idag vilar ansvaret för insamlingen av förpackningar på förpackningsindustrins gemensamma bolag Svenska Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som hanterar de utplacerade återvinningsstationerna.
– Vår avsikt är att vi även i praktiken tar över hanteringen av återvinningsstationerna framöver, men den stora nyheten utifrån de nya direktiven är att vi inför två nya avfallskärl ute hos villahushållen. Det gör det möjligt att direkt sortera även glas, plast, metall, papper och tidningar, som vi hämtar på samma sätt som vi hämtar matavfall och restavfall i de bruna och gröna kärlen idag, förklarar Ulrika Edh-Spranger.
 
Hushållsförpackningar hämtas hemma, du slipper köra till återvinningsstation

Utvecklingen av den fastighetsnära insamlingen innebär sannolikt att antalet återvinningsstationer minskas framöver, även om det fortfarande kommer att behövas som komplement till återvinningscentralen för att smidigt kunna återvinna större förpackningar från exempelvis vitvaror eller TV-skärmar.
 – De två nya avfallskärlen rymmer i första hand de mindre förpackningarna och hushållsavfallet som uppstår i vardagen, konstaterar Ulrika Edh-Spranger.    
 
De nuvarande bruna och gröna kärlen för matavfall och restavfall kommer att ersättas av två större kärl för villa- och fritidshuskunderna, med fyra olika fack i varje.  I de sammanlagt åtta facken sorteras:

  • Färgat glas
  • Ofärgat glas
  • Metallförpackningar
  • Plastförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Returpapper (tidningar)
  • Matavfall
  • Restavfall

Dessutom följer ett litet separat kärl med, som kan tas in för sortering av glödlampor och batterier. Det lilla kärlet kan sedan hängas på ett av de stora vid hämtning. För att hantera de två större kärlen med sammanlagt åtta olika fraktioner kommer Trollhättan Energi att investera i nya fordon. Precis som idag kommer de att köras på klimatsmart biogas.
– Vi räknar med en leveranstid för fordonen på cirka 18 månader och det är det är också det som styr takten på införandet av det nya insamlingssystemet, säger Ulrika.
 

Positiv kundrespons och ökad återvinning

De två nya och obligatoriska kärlen kommer storleksmässigt att bli marginellt större än de nuvarande trädgårdskärlen.
 – Varje kärl blir 370 liter och det kommer att kräva lite mer plats vid fastigheten, men de 58 kommuner som redan infört det här systemet har fått väldigt positiv respons från kunderna och återvinningsgraden har ökat markant. Ungefär en tredjedel av det vi slänger i restavfallet idag är olika typer av förpackningar, som vi i stället ska återvinna. Nu ökar vi förutsättningarna för det, påpekar Ulrika Edh-Spranger.
 
Ambitionen är att de totalt omkring 22 000 bruna och gröna avfallskärlen hos villahushållen runt om Trollhättan byts ut mot de nya och större 4-fackskärlen under 2025. Tills dess behöver Trollhättan Energi också bygga en omlastningshall, där förpackningsproducenterna hämtar allt som sorterats för vidare transport till återvinningsanläggningar.
– Vi arbetar redan med att projekteringen av den helt ny återvinningscentralen utmed riksväg 44 i anslutning till Stallbackarondellen, som ska ersätta den nuvarande Återvinningscentralen Håjum. Vi tittar nu på att eventuellt komplettera den projekteringen med en mer utvecklad omlastningshall för alla fraktioner, berättar Ulrika Edh-Spranger.
 
”Helt i linje med vårt uppdrag”

Omställningen kräver med andra ord en hel del logistik de kommande åren och investeringen i nya kärl och fordon beräknas till 85 miljoner kronor. Regeringens avsikt är att de ökade kostnaderna ska kompenseras via ett nytt ersättningssystem som Naturvårdsverket tar fram.
– Vi får avvakta och se hur ersättningsystemet utformas, men den nya insamlingsmodellen i sig ska inte påverka våra avfallstaxor i det stora hela. Självklart kommer vi också att effektivisera hanteringen så långt det bara är möjligt. Vi samordnar dessutom upphandlingen av nya kärl och andra möjliga delar i investeringen med Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun, som står inför samma omställning som vi, påpekar Ulrika Edh-Spranger.
 
Hon och hennes kollegor ser fram emot att vara med och öka återvinningsgraden ytterligare i Trollhättan.
–   Hela den här förändringen handlar ju om att det ska bli enklare att göra rätt och vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Även om det är en snäv tidsplan, så känns det väldigt inspirerande. Det här går ju helt i linje med vårt uppdrag i rollen som Trollhättebornas eget energibolag och tillsammans kan vi på det här sättet ta ansvar för vår stad på ett ännu bättre sätt.

Enskilda anpassningar ses över 

Även flerfamiljshus omfattas av det nya insamlingssystemet och där har Trollhättan Energi redan nu uppdraget att ta hand om förpackningsinsamlingen för omkring 70 procent av den lokala marknaden. Också företag och andra verksamheter berörs av den nya modellen och Trollhättan Energi erbjuder möjligheten att hantera även den insamlingen, men där finns också andra aktörer.
– Det finns en rad detaljer som vi nu börjat se över och som kan kräva enskilda anpassningar för enskilda hushåll och verksamheter, beroende på de praktiska förutsättningarna och tillgängligheten. Men den typen av inventeringar och anpassningar gör vi redan i dagens system, så det är inget nytt i sig, konstaterar Ulrika Edh-Spranger.   

Frågor och svar om fastighetsnära insamling i Trollhättan

För mer info, kontakta:
Ulrika Edh-Spranger, Enhetschef avfall och återvinning
020-89 90 00

Nyheten publicerad: 2023-01-26

Senaste nyheterna

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.