Två personer monterar upp en skylt

Nya skyltar ska göra det lätt att göra rätt

Den 1 juli 2020 lanserade Avfall Sverige ett nytt gemensamt skyltsystem för avfallssortering. De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Målet är ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi. Nu ansluter sig Trollhättan Energi och byter till det nya symbolspråket på återvinningscentralen Håjum, på sopkärlen och i sorteringsguiden på hemsida och i app.

– De befintliga skyltarna på återvinningscentralen Håjum började få några år på nacken och i samband med att vi har sett över logistiken inne på anläggningen började vi också se över skyltningen, säger Albert Wulcan Driftchef Avfall och återvinning på Trollhättan Energi.

Återvinningscentralen i Trollhättan har genomgått en hel del förändringar de senaste åren för att förbättra upplevelsen för alla Trollhättebor när de ska återvinna sitt avfall. Bland annat har en ny infart byggts för att förbättra trafiksituationen på Verkmästarevägen, nya bommar har satts upp för att förhindra obehöriga besök och logistiken inne på återvinningscentralen har setts över.

– Vi har testat oss fram och nu tycker vi att vi har hittat ett flöde som fungerar bra. Då känns det kul att snygga till det ytterligare med nya fräscha skyltar, menar Albert.

Det har tidigare inte funnits något gemensamt skyltspråk för avfall i Sverige och olika system och symboler på olika platser gör det svårare att sortera rätt. Nu går alltså fler och fler kommuner över och börjar använda det nya skyltsystemet. Likaså FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen), TMR och flera producenter och exportörer som använder samma märkning på förpackningarna, något som underlättar för konsumenterna.

Brännbart blir energiåtervinning som blir el eller värme

En nyhet i det nya skyltsystemet är benämningen av fraktionen ”brännbart” som nu är ersatt med ”energiåtervinning”. Energiåtervinning beskriver helt enkelt metoden att återvinna det avfall som inte materialåtervinns. Denna fraktion återvinns istället som energi i ett kraftvärmeverk som sen värmer våra hus och ger oss el.

– Vårt mål är att så mycket avfall som möjligt ska återvinnas. Eftersom vi inte har någon separat plaståtervinning på återvinningscentralen i dagsläget är det ofta exempelvis den uttjänta pulkan, det trasiga cykeldäcket eller den överblivna frigoliten som hamnar här, säger Albert.

Mer digital information

En del i arbetet med de nya skyltarna har också varit att ”städa” bland informationen. Ett sätt att enkelt kunna hålla informationen uppdaterad är att vara mer digital. Detta har Trollhättan Energi tagit fasta på och placerat upp QR-koder vid utvalda skyltar där du som besökare, genom att scanna koden, får mer information om vad du ska slänga i just den containern.

Även avfallsguiden på trollhattanenergi.se och i Trollhättan Energis app har fått sig ett ansiktslyft. Här kan du enkelt söka fram vad du vill återvinna och få information om hur du gör det.

– Nästa steg blir att uppdatera en karta över återvinningscentralen med siffror och fraktioner så att det blir ännu enklare för våra kunder att planera besöket, säger Albert.

Arbetet med att införa det nya symbolspråket i Trollhättan fortsätter löpande. 

Kontakt: Ulrika Edh-Spranger enhetschef Avfall och återvinning Trollhättan Energi: 0520-49 75 32

Kille skruvar upp skylt

Arbetet med att montera de nya skyltarna pågår för fullt.

Kille och tjej skruvar upp skylt

Katarina som arbetar på återvinningscentralen och Albert, driftchef Trollhättan Energi monterar de nya skyltarna.

Bild på en skylt

Den nya benämningen ”energiåtervinning” ersätter tidigare ”brännbart”. Här hamnar mycket plast som inte är förpackningar.

Skyltar på återvinningscentralen

Alla fraktioner på rampen har fått nya skyltar.

Nyheten publicerad: 2022-02-16

Senaste nyheterna

Två drifttekniker står framför en reservcentral som ska skänkas till Ukraina.

2023-05-26

Trollhättan Energi skänker värmepanna till Ukraina

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick ut med en förfrågan om att skänka materiel och utrustning till Ukraina tänkte Lars-Erik Nyman, drifttekniker på Trollhättan Energi, genast på en reservcentral för fjärrvärme som inte längre var i bruk. 

2023-05-24

Flera biogasstationer har fått nya ägare

I slutet av förra året beslutade Trollhättan Energis styrelse att bolagets biogas-engagemang skulle fokuseras helt till Trollhättan. Nu står det klart att flera av tankstationerna som inte längre skulle drivas vidare i Trollhättan Energis regi fått nya ägare.

Solnedgång över Trollhättan

2023-05-15

Trollhättan Energi är navet i energiomställningen i Trollhättan

Hur kan den energi som används – användas klokt och den energi som i dagsläget inte används alls tas tillvara? Hur kan användningen av energi visualiseras så att Trollhätteborna får en större förståelse och medvetenhet om hur och när de använder sin energi? Hur kan vi jobba mer cirkulärt, tillsammans? Det är några av de frågor Trollhättan Energi ställer sig just nu.

2023-05-12

”Nu ser vi äntligen ut som det energibolag vi är och vill vara”

Måndagen den 15 maj växlar Trollhättan Energi om till ett helt nytt utseende med en ny logotyp och ett annat uttryck i färg och form. Det gamla utseendet har många år på nacken och är inte anpassat efter vad bolaget vill förmedla eller den omvärld vi lever i nu.

2023-04-27

Ett fjolår fyllt av utmaningar och möjligheter: ”Omställningen fortsätter”

Det är boksluts- och årsredovisningstider och när Trollhättan Energis VD Pia Brühl Hjort summerar 2022 kan hon blicka tillbaka mot ett fjolår fyllt av både utmaningar och möjligheter. - Rysslands invasion av Ukraina och inflationen har inneburit att vi på olika sätt ökat takten i vår hållbara omställning, men också jobbat ännu mer för att gå i takt med Trollhätteborna, säger hon.

Pia Brühl Hjort, vd Trollhättan Energi

2023-03-31

Trollhättan Energi storsatsar: fler nya jobb i heta energibranschen

Under senaste året har Trollhättan Energi sett hur förväntningarna från kunderna snabbt förändrats och att det blivit ett helt annat fokus på energifrågor i hela samhället. Förutsättningarna är radikalt annorlunda och utvecklingen sker i en rasande fart. Nu satsar Trollhättan Energi på en rad nya tjänster inom både värme, elproduktion och på elnätssidan för att möta behovet av förnybar energi.

2023-03-29

Rätt och fel om plaståtervinning: ”En pulka är ingen förpackning”

Varför ska vi sortera plastförpackningarna när de ändå bara eldas upp? Frågan dyker upp då och då, men bygger i grunden på ett missförstånd. – Självklart lönar det sig både ekonomiskt och miljömässigt att sortera sina plastförpackningar. Vår gemensamma utmaning är att vi lämnar alldeles för många andra plastprodukter i förpackningsåtervinningen som inte ska vara där, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef för återvinning hos Trollhättan Energi.

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.