Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Standarden som vi är vana vid; vatten att spola med och rening av spolvattnet, är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Det skapar i sin tur stora hälsoproblem. Den 19 november varje år är det därför FN:s Internationella Världstoalettdag. Det är en dag när globala sanitetsfrågor står i fokus. Faktum är att omkring 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.
– Det är lätt att ta allting för givet, konstatera Peter Albertson, som tillsammans med sina kollegor och Peab just nu är mitt uppe i ett jätteprojekt för att bygga ut den biologiska reningen av spillvattnet från Trollhättans alla fastigheter. Allt vatten från toaletten, diskhon, duschen, badet, tvättmaskinen, diskmaskinen… ja, allt vi använder leds, till Arvidstorps avloppsreningsverk.
 
Den biologiska reningen byggs ut

Nere i bergrummet pågår sedan i somras ett omfattande sprängningsarbete för att bygga ut och förbättra den biologiska reningen ytterligare via en 140 meter lång bassänghall. Det är en del av Trollhättan Energis omfattande satsning på Vattenpaketet, som också innehåller ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning från Vänern och ett fortsatt förbättrat ledningsnät. Utbyggnaden av den biologiska reningen görs för att Trollhättan växer och för att möta framtidens skärpta reningskrav med fokus på fosfor och kväve. 
– Det är ett stort arbete med en snäv tidsplan och väldigt mycket logistik, men vi följer projektplanen och allt ska vara i drift vid årsskiftet 2024/2025. Syftet är att se till att det renade vatten som återförs till Göta älv inte ska ha någon negativ inverkan på miljön i älven eller längre fram när vattnet rinner vidare ut i havet vid Västkusten, säger Peter Albertson.  
 
Din dagliga hyllning: Enbart kiss, bajs och toalettpapper

Det viktigaste och enklaste som du kan göra för att bidra till bra rening är att inte spola ner skräp, tops, snus, cigarettfimpar, bindor, kondomer, våtservetter och annat som inte har i toaletten att göra. Det orsakar stopp och mekaniska problem i hela avlopps- och reningssystemet och du riskerar dessutom att få stopp i avloppet hemma hos dig. Läkemedel och andra kemikalier är förstås också absolut förbjudet att spola ner i toaletten eller handfatet. Det lämnar du vid återvinningscentralen eller apoteket. 
– Om vi alla hjälps åt och tänker på detta så får det en stor och positiv effekt på allt spillvatten som vi tar hand om och renar. FN:s internationella världstoalettdag är en bra påminnelse om det och understryker samtidigt att det vi jobbar med och investerar i är viktigt. Det känns bra, säger Peter Albertson. 
 
Alla ni som undrar vad som faktiskt händer när du tryckt på spolknappen, kan få en repetition genom att hänga med Trollhättan Energis processingenjör Per Rundahl på en rundtur nere i Arvidstorps avloppsreningsverk. I vår uppmärksammade Svar Direkt-film från 2020 får du svaret.

Tjej går i vid avloppsvatten i bergrum

Svar Direkt: Vad händer när du spolat?

Och kom ihåg: Hylla din toalett – varje dag!

Nyheten publicerad: 2022-11-18

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.