Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Standarden som vi är vana vid; vatten att spola med och rening av spolvattnet, är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Det skapar i sin tur stora hälsoproblem. Den 19 november varje år är det därför FN:s Internationella Världstoalettdag. Det är en dag när globala sanitetsfrågor står i fokus. Faktum är att omkring 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.
– Det är lätt att ta allting för givet, konstatera Peter Albertson, som tillsammans med sina kollegor och Peab just nu är mitt uppe i ett jätteprojekt för att bygga ut den biologiska reningen av spillvattnet från Trollhättans alla fastigheter. Allt vatten från toaletten, diskhon, duschen, badet, tvättmaskinen, diskmaskinen… ja, allt vi använder leds, till Arvidstorps avloppsreningsverk.
 
Den biologiska reningen byggs ut

Nere i bergrummet pågår sedan i somras ett omfattande sprängningsarbete för att bygga ut och förbättra den biologiska reningen ytterligare via en 140 meter lång bassänghall. Det är en del av Trollhättan Energis omfattande satsning på Vattenpaketet, som också innehåller ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning från Vänern och ett fortsatt förbättrat ledningsnät. Utbyggnaden av den biologiska reningen görs för att Trollhättan växer och för att möta framtidens skärpta reningskrav med fokus på fosfor och kväve. 
– Det är ett stort arbete med en snäv tidsplan och väldigt mycket logistik, men vi följer projektplanen och allt ska vara i drift vid årsskiftet 2024/2025. Syftet är att se till att det renade vatten som återförs till Göta älv inte ska ha någon negativ inverkan på miljön i älven eller längre fram när vattnet rinner vidare ut i havet vid Västkusten, säger Peter Albertson.  
 
Din dagliga hyllning: Enbart kiss, bajs och toalettpapper

Det viktigaste och enklaste som du kan göra för att bidra till bra rening är att inte spola ner skräp, tops, snus, cigarettfimpar, bindor, kondomer, våtservetter och annat som inte har i toaletten att göra. Det orsakar stopp och mekaniska problem i hela avlopps- och reningssystemet och du riskerar dessutom att få stopp i avloppet hemma hos dig. Läkemedel och andra kemikalier är förstås också absolut förbjudet att spola ner i toaletten eller handfatet. Det lämnar du vid återvinningscentralen eller apoteket. 
– Om vi alla hjälps åt och tänker på detta så får det en stor och positiv effekt på allt spillvatten som vi tar hand om och renar. FN:s internationella världstoalettdag är en bra påminnelse om det och understryker samtidigt att det vi jobbar med och investerar i är viktigt. Det känns bra, säger Peter Albertson. 
 
Alla ni som undrar vad som faktiskt händer när du tryckt på spolknappen, kan få en repetition genom att hänga med Trollhättan Energis processingenjör Per Rundahl på en rundtur nere i Arvidstorps avloppsreningsverk. I vår uppmärksammade Svar Direkt-film från 2020 får du svaret.

Tjej går i vid avloppsvatten i bergrum

Svar Direkt: Vad händer när du spolat?

Och kom ihåg: Hylla din toalett – varje dag!

Nyheten publicerad: 2022-11-18

Senaste nyheterna

Två drifttekniker står framför en reservcentral som ska skänkas till Ukraina.

2023-05-26

Trollhättan Energi skänker värmepanna till Ukraina

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick ut med en förfrågan om att skänka materiel och utrustning till Ukraina tänkte Lars-Erik Nyman, drifttekniker på Trollhättan Energi, genast på en reservcentral för fjärrvärme som inte längre var i bruk. 

2023-05-24

Flera biogasstationer har fått nya ägare

I slutet av förra året beslutade Trollhättan Energis styrelse att bolagets biogas-engagemang skulle fokuseras helt till Trollhättan. Nu står det klart att flera av tankstationerna som inte längre skulle drivas vidare i Trollhättan Energis regi fått nya ägare.

Solnedgång över Trollhättan

2023-05-15

Trollhättan Energi är navet i energiomställningen i Trollhättan

Hur kan den energi som används – användas klokt och den energi som i dagsläget inte används alls tas tillvara? Hur kan användningen av energi visualiseras så att Trollhätteborna får en större förståelse och medvetenhet om hur och när de använder sin energi? Hur kan vi jobba mer cirkulärt, tillsammans? Det är några av de frågor Trollhättan Energi ställer sig just nu.

2023-05-12

”Nu ser vi äntligen ut som det energibolag vi är och vill vara”

Måndagen den 15 maj växlar Trollhättan Energi om till ett helt nytt utseende med en ny logotyp och ett annat uttryck i färg och form. Det gamla utseendet har många år på nacken och är inte anpassat efter vad bolaget vill förmedla eller den omvärld vi lever i nu.

2023-04-27

Ett fjolår fyllt av utmaningar och möjligheter: ”Omställningen fortsätter”

Det är boksluts- och årsredovisningstider och när Trollhättan Energis VD Pia Brühl Hjort summerar 2022 kan hon blicka tillbaka mot ett fjolår fyllt av både utmaningar och möjligheter. - Rysslands invasion av Ukraina och inflationen har inneburit att vi på olika sätt ökat takten i vår hållbara omställning, men också jobbat ännu mer för att gå i takt med Trollhätteborna, säger hon.

Pia Brühl Hjort, vd Trollhättan Energi

2023-03-31

Trollhättan Energi storsatsar: fler nya jobb i heta energibranschen

Under senaste året har Trollhättan Energi sett hur förväntningarna från kunderna snabbt förändrats och att det blivit ett helt annat fokus på energifrågor i hela samhället. Förutsättningarna är radikalt annorlunda och utvecklingen sker i en rasande fart. Nu satsar Trollhättan Energi på en rad nya tjänster inom både värme, elproduktion och på elnätssidan för att möta behovet av förnybar energi.

2023-03-29

Rätt och fel om plaståtervinning: ”En pulka är ingen förpackning”

Varför ska vi sortera plastförpackningarna när de ändå bara eldas upp? Frågan dyker upp då och då, men bygger i grunden på ett missförstånd. – Självklart lönar det sig både ekonomiskt och miljömässigt att sortera sina plastförpackningar. Vår gemensamma utmaning är att vi lämnar alldeles för många andra plastprodukter i förpackningsåtervinningen som inte ska vara där, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef för återvinning hos Trollhättan Energi.

2023-03-23

Svar Direkt: Så funkar vår nya tjänsteguide Streemi för dig som är fiberkund

Just nu får vi många nyfikna frågor om vad Streemi är och hur det funkar. Därför bad vi projektledaren Camilla Olausson och vår Stadsnätschef Tom Nordal ge Svar direkt och förklara lite mer om hur du som är fiberkund hos Trollhättan Energi enkelt hittar alla smarta tjänster och teckna avtal direkt med leverantörerna. På ett och samma ställe.

Blå pratbubbla med ett

2023-03-17

Laddbox får försäljningsförbud – Trollhättan Energi följer utvecklingen

Onsdagen den 15 mars gick Elsäkerhetsverket ut med ett pressmeddelande om att laddboxen av märket Easee Home och Easee Charge belagts med försäljningsförbud efter en granskning av laddboxar till elbilar. Trollhättan Energi har pausat försäljningen och följer utvecklingen.

Barn sitter i ett tält framför huset och tittar på en surfplatta.

2023-03-09

Jämför och beställ fibertjänster direkt på streemi.se

Streemi är en guide som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta tjänster i Trollhättan Energis öppna fibernät. Nu blir det dessutom ännu enklare att jämföra och beställa digitala tjänster direkt på streemi.se.

Kille håller i en papperspåse och tittar in i kameran. Tjej håller en påshållare med en papperspåse i.

2023-02-13

Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera

Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning. 

2023-02-06

Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.