Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Standarden som vi är vana vid; vatten att spola med och rening av spolvattnet, är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Det skapar i sin tur stora hälsoproblem. Den 19 november varje år är det därför FN:s Internationella Världstoalettdag. Det är en dag när globala sanitetsfrågor står i fokus. Faktum är att omkring 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.
– Det är lätt att ta allting för givet, konstatera Peter Albertson, som tillsammans med sina kollegor och Peab just nu är mitt uppe i ett jätteprojekt för att bygga ut den biologiska reningen av spillvattnet från Trollhättans alla fastigheter. Allt vatten från toaletten, diskhon, duschen, badet, tvättmaskinen, diskmaskinen… ja, allt vi använder leds, till Arvidstorps avloppsreningsverk.
 
Den biologiska reningen byggs ut

Nere i bergrummet pågår sedan i somras ett omfattande sprängningsarbete för att bygga ut och förbättra den biologiska reningen ytterligare via en 140 meter lång bassänghall. Det är en del av Trollhättan Energis omfattande satsning på Vattenpaketet, som också innehåller ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning från Vänern och ett fortsatt förbättrat ledningsnät. Utbyggnaden av den biologiska reningen görs för att Trollhättan växer och för att möta framtidens skärpta reningskrav med fokus på fosfor och kväve. 
– Det är ett stort arbete med en snäv tidsplan och väldigt mycket logistik, men vi följer projektplanen och allt ska vara i drift vid årsskiftet 2024/2025. Syftet är att se till att det renade vatten som återförs till Göta älv inte ska ha någon negativ inverkan på miljön i älven eller längre fram när vattnet rinner vidare ut i havet vid Västkusten, säger Peter Albertson.  
 
Din dagliga hyllning: Enbart kiss, bajs och toalettpapper

Det viktigaste och enklaste som du kan göra för att bidra till bra rening är att inte spola ner skräp, tops, snus, cigarettfimpar, bindor, kondomer, våtservetter och annat som inte har i toaletten att göra. Det orsakar stopp och mekaniska problem i hela avlopps- och reningssystemet och du riskerar dessutom att få stopp i avloppet hemma hos dig. Läkemedel och andra kemikalier är förstås också absolut förbjudet att spola ner i toaletten eller handfatet. Det lämnar du vid återvinningscentralen eller apoteket. 
– Om vi alla hjälps åt och tänker på detta så får det en stor och positiv effekt på allt spillvatten som vi tar hand om och renar. FN:s internationella världstoalettdag är en bra påminnelse om det och understryker samtidigt att det vi jobbar med och investerar i är viktigt. Det känns bra, säger Peter Albertson. 
 
Alla ni som undrar vad som faktiskt händer när du tryckt på spolknappen, kan få en repetition genom att hänga med Trollhättan Energis processingenjör Per Rundahl på en rundtur nere i Arvidstorps avloppsreningsverk. I vår uppmärksammade Svar Direkt-film från 2020 får du svaret.

Tjej går i vid avloppsvatten i bergrum

Svar Direkt: Vad händer när du spolat?

Och kom ihåg: Hylla din toalett – varje dag!

Nyheten publicerad: 2022-11-18

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.