Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Standarden som vi är vana vid; vatten att spola med och rening av spolvattnet, är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Det skapar i sin tur stora hälsoproblem. Den 19 november varje år är det därför FN:s Internationella Världstoalettdag. Det är en dag när globala sanitetsfrågor står i fokus. Faktum är att omkring 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.
– Det är lätt att ta allting för givet, konstatera Peter Albertson, som tillsammans med sina kollegor och Peab just nu är mitt uppe i ett jätteprojekt för att bygga ut den biologiska reningen av spillvattnet från Trollhättans alla fastigheter. Allt vatten från toaletten, diskhon, duschen, badet, tvättmaskinen, diskmaskinen… ja, allt vi använder leds, till Arvidstorps avloppsreningsverk.
 
Den biologiska reningen byggs ut

Nere i bergrummet pågår sedan i somras ett omfattande sprängningsarbete för att bygga ut och förbättra den biologiska reningen ytterligare via en 140 meter lång bassänghall. Det är en del av Trollhättan Energis omfattande satsning på Vattenpaketet, som också innehåller ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning från Vänern och ett fortsatt förbättrat ledningsnät. Utbyggnaden av den biologiska reningen görs för att Trollhättan växer och för att möta framtidens skärpta reningskrav med fokus på fosfor och kväve. 
– Det är ett stort arbete med en snäv tidsplan och väldigt mycket logistik, men vi följer projektplanen och allt ska vara i drift vid årsskiftet 2024/2025. Syftet är att se till att det renade vatten som återförs till Göta älv inte ska ha någon negativ inverkan på miljön i älven eller längre fram när vattnet rinner vidare ut i havet vid Västkusten, säger Peter Albertson.  
 
Din dagliga hyllning: Enbart kiss, bajs och toalettpapper

Det viktigaste och enklaste som du kan göra för att bidra till bra rening är att inte spola ner skräp, tops, snus, cigarettfimpar, bindor, kondomer, våtservetter och annat som inte har i toaletten att göra. Det orsakar stopp och mekaniska problem i hela avlopps- och reningssystemet och du riskerar dessutom att få stopp i avloppet hemma hos dig. Läkemedel och andra kemikalier är förstås också absolut förbjudet att spola ner i toaletten eller handfatet. Det lämnar du vid återvinningscentralen eller apoteket. 
– Om vi alla hjälps åt och tänker på detta så får det en stor och positiv effekt på allt spillvatten som vi tar hand om och renar. FN:s internationella världstoalettdag är en bra påminnelse om det och understryker samtidigt att det vi jobbar med och investerar i är viktigt. Det känns bra, säger Peter Albertson. 
 
Alla ni som undrar vad som faktiskt händer när du tryckt på spolknappen, kan få en repetition genom att hänga med Trollhättan Energis processingenjör Per Rundahl på en rundtur nere i Arvidstorps avloppsreningsverk. I vår uppmärksammade Svar Direkt-film från 2020 får du svaret.

Tjej går i vid avloppsvatten i bergrum

Svar Direkt: Vad händer när du spolat?

Och kom ihåg: Hylla din toalett – varje dag!

Nyheten publicerad: 2022-11-18

Senaste nyheterna

Två killar står framför två olika Trollhättan Energifordon

2022-12-09

Trollhättan Energi följer Sveriges energiläge

Just nu är elförsörjningen i Sverige ansträngd, men stabil. Enligt Energimyndigheten finns det en risk för effektbrist under vinterns höglasttimmar (klockan 08.00-11.00 och 16.00-19.00) och den osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift 9–18 december.

Tjej håller upp en LED-lampa mot kameran och ser glad ut

2022-12-05

Bli en smart elanvädare

Den senaste tiden har elpriserna varit högre än vad vi är vana vid och många kontaktar oss för tips och råd. Genom att se över hur du använder din energi hemma kan du inte bara spara pengar i plånboken, du gör samtidigt en insats för miljön och bidrar till ett mer hållbart samhälle. 

Man i duschen med ordbild över Kraftkombo Hem

2022-11-30

Trollhättan Energi bjuder in – ”köp el tillsammans med oss”

Just nu är situationen på elmarknaden skakig vilket gör att elpriset snabbt kan gå upp och ner. Nu vidareutvecklar Trollhättan Energi konceptet Kraftkombo och bjuder in både privatpersoner och småföretag att köpa el tillsammans med det egna energibolaget.

Tjej och kille står i kontorsmiljö och tittar in i kameran

2022-11-24

Energiläget – så agerar Trollhättan Energi

Det ansträngda läget på energimarknaden och den ökade risken för effektbrist i vinter gör att du behöver se över hur du kan använda din el på ett smart sätt och samtidigt effektivisera din användning av energi. Energimyndighetens budskap är tydligt – varje kilowattimme räknas.

Tjej ler och tittar in i kameran. SKI-logga i bild.

2022-11-21

Elhandel: Trollhättan Energi har Sveriges nöjdaste företagskunder – och tar bronset på privatsidan

Trollhättan Energi har elhandelsbranschens mest nöjda företagskunder i hela Sverige 2022. Det visar en klar förstaplats i den senaste mätningen gjord av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). - Resultatet känns helt fantastiskt. I de här extrema tiderna på energimarknaden är det viktigare än någonsin för oss att kroka arm och måna om såväl företags- som privatkunder. Exempelvis handlar vårt succékoncept Kraftkombo precis om det, säger Trollhättan Energis elhandelsansvariga Mia Biselius, som också kan glädjas åt att bolaget tar en bronsplats i SKI-mätningen bland hushållskunderna.  - Det är den bästa placeringen på privatsidan någonsin för oss och visar verkligen att satsningen på schysst elhandel bygger ett långsiktigt förtroende.

Två killar fotograferade bakifrån i ett avloppsreningsverk

2022-11-18

Hylla din toalett: Fira Världstoalettdagen på lördag!

Har du tänkt på att hylla din toalett? Faktum är att den verkligen är värd att både applådera och vara rädd om. Genom att enbart spola ner kiss, bajs och toalettpapper ser du dessutom till att vårt avloppsreningsverk i Trollhättan funkar så mycket bättre. - Var och en kan verkligen på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö, säger Trollhättan Energis Avdelningschef för Avloppsvatten & Biogasproduktion, Peter Albertson, med anledningen av den internationella Världstoalettdagen 19 november.

Biogas Tanka Bil

2022-11-04

Trollhättan Energi fokuserar sitt biogas-engagemang till Trollhättan

Nästa år vill Trollhättan Energi fokusera sitt biogas-engagemang helt och hållet till Trollhättan och få en ekonomi i balans för affären. Det innebär att biogasstationerna i bland annat Dalsland, Strömstad och i Lilla Edet inte ska drivas vidare i Trollhättan Energis regi från våren 2023.

2022-10-31

Trollhättan Energi bygger solcellspark

Nu är det klart att Trollhättan Energi bygger en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson.

Person håller en papplåda med kläder.

2022-10-06

Textiljakten drar igång vecka 42

Nu är det dags för nästa upplaga av Textiljakten. I år med ett nytt koncept helt inriktat på uppsamling av kläder och textilier i bostadsområden. Textiljakten syftar till att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna, utan i stället samlas in för återanvändning via second hand eller annan användning.

kran hus dricksvatten

2022-10-04

Hjälp oss bli bättre på att berätta om våra satsningar på vatten och avlopp

Just nu, och i flera år framöver, pågår stora satsningar på framtidens dricksvattenförsörjning och avloppshantering i Trollhättan. Vi vill att du ska känna dig informerad och trygg med de investeringar vi gör. Därför genomför vi en undersökning bland våra kunder, med start denna vecka. I undersökningen passar vi också på att ställa några frågor om vad du tycker om vårt kranvatten. 

Kvinna i trappa som håller i ledstången och har en larmklocka på armen

2022-10-03

Välkommen till Streemi – Trollhättan Energis guide för ditt nya uppkopplade liv

Nu lanserar Trollhättan Energi Streemi. En helt ny guide där vi samlat allt som hjälper dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm eller andra smarta "hemmatjänster" som erbjuds via vårt öppna fibernät.

Hand på ett element

2022-10-03

”Vargön Alloys minskade produktion påverkar inte Trollhättebornas fjärrvärme i vinter”

Vargön Alloys har aviserat en minskad produktion på grund av de höga elpriserna. Men det är under sommarhalvåret som Trollhättan använder restvärme från Vargön Alloys. Vintertid producerar Trollhättan Energi sin fjärrvärme med hjälp av rester från skogen och när det blir riktigt kallt, bioolja.