Historiskt elhandelsavtal tecknat med internationellt företag

Trollhättan Energi har tecknat ett avtal gällande elleveranser på drygt tio miljoner kilowattimmar per år med det tyska företaget Hellma Materials, som etablerade sig på Stallbackaområdet hösten 2022. Hellma Materials blir den första företagskunden hos Trollhättan Energi med egen elhandelsportfölj. - Det här stärker både oss som bolag och Trollhättan som etableringsort för fler företag, konstaterar Peter Engström, kundansvarig inom elhandel hos Trollhättan Energi.

Den internationella Hellmakoncernen siktar genom etableringen i Trollhättan på att bygga upp och utveckla en långsiktig verksamhet även i Sverige. Hellma Materials är specialister på produktion av material för optik och strålningsdetektering och är marknadsledande inom produktion av kalciumfluorid, där de nu etablerar en helt ny produktionsanläggning för utveckling av kalciumfluoridkristaller i Trollhättan. Materialet är viktigt vid tillverkning av datorchip och efterfrågan är stor inom halvledarindustrin. Halvledare leder elektricitet under särskilda förhållanden är därför ideala för att kontrollera ström i elektroniska apparater.

Energikrävande reaktorer installeras

I första skedet genomför Hellma Materials investeringar på cirka 200 miljoner kronor på Stallbackaområdet och ska rekrytera ett 20-tal anställda. De första produkterna är planerade att lämna Trollhättan under andra halvåret 2023 och just nu pågår installationsarbetet i lokaler där tidigare Saab och Nevs funnits. Ett stort antal energikrävande reaktorer är hjärtat i verksamheten och ytterligare investeringar är planerade under 2025.
– Vi har hittat en mycket affärsvänlig miljö här i Trollhättan och just en stabil lösning på energiförsörjningen var en huvudfaktor redan när vi sökte rätt plats för vår nyetablering. Det fann vi här i Sverige och Trollhättan, säger dr Thomas Töpfer, VD och delägare i Hellma Materials.

”Ett uppriktigt engagemang”

Den energikrävande tillverkningsprocessen kräver mycket kylvatten, som tas direkt från Göta Älv som rinner förbi Stallbackaområdet. I ett första skede beräknas elanvändningen uppgå till drygt tio miljoner kilowattimmar per år och nu har Hellma Materials valt att teckna avtal med det i sammanhanget lilla energibolaget Trollhättan Energi.

– Hos Trollhättan Energi har vi mött ett uppriktigt engagemang och ett genuint intresse för våra behov som du inte alltid möter hos de riktigt stora leverantörerna. Genom en nära dialog har vi hittat en trygg och långsiktig lösning. För oss är säkra elleveranser helt avgörande eftersom vår produktion pågår dygnet runt, 365 dagar om året, påpekar Thomas Töpfer.  

Historisk nivå med egen elhandelsportfölj

För Trollhättan Energi är elhandelsavtalet på ett sätt historiskt, eftersom Hellma Materials blir den första företagskunden med en egen elhandelsportfölj.
– Det visar att vi även kan möta behoven från företag med ett väldigt stort energibehov. Utifrån avtalet hanterar vi tillsammans inköpen på elbörsen utifrån de intervall vi kommit överens om. Allt för att skapa en jämn prisbild och få en framförhållning som gör att Hellma Materials kan förutspå sina energikostnader över tid, för att i sin tur långsiktigt kunna få en stabilitet i sina prisnivåer gentemot sina kunder, påpekar Peter Engström.
– En bra och stabil prisbild är helt avgörande för vår marknad. Att vi genom Trollhättan Energi dessutom får hundra procent förnybar el som standard är såklart en extra bonus, säger Thomas Töpfer.
 
Elmarknaden ser olika ut i olika länder, både vad gäller avtalsstrukturer och prisnivåer. För Trollhättan Energi, som ägs av Trollhättans Stad och indirekt av Trollhätteborna, är en schysst och trygg leverans centralt på både privat- och företagsmarknaden. Förtroende och långsiktighet är viktiga värden på en hårt konkurrensutsatt marknad, där många aktörer enbart pratar pris.
 
Effektiv och säker infrastruktur

– Självklart har även vi ett avkastningskrav från vår ägare för att klara investeringar och kunna utveckla ett hållbart Trollhättan, men för oss är det samtidigt viktigt att skapa bra förutsättningar för våra kunder och för Trollhättan som helhet. Om vi kan skapa en effektiv och säker infrastruktur även för lokala företag, så leder det till en ökad attraktivitet, fler etableringar och fler arbetstillfällen. Det gör i sin tur att Trollhättan som stad mår bättre, påpekar Ulrik Engdahl, som tillsammans med Peter Engström har kunddialogen med Hellma Materials.  
 
Bakom samarbetet med finns samtidigt ett helhetstänk som omfattar flera av Trollhättan Energis verksamhetsområden.
– Exempelvis spelar även våra kollegor inom vatten och avlopp, fiber och fjärrvärme en aktiv och viktig roll för att skapa rätt helhetslösning, säger Ulrik Engdahl.
 
Helhetslösning som tar vara på restvärmen

Utöver elhandelsavtalet diskuterar Trollhättan Energi bland annat hur Hellma Materials på bästa sätt ska kunna ta vara på restvärmen från det kylande processvattnet och skapa en helt cirkulär lösning. Allt för att öka effektiviteten och minimera klimatavtrycken ytterligare.
– Det är precis så, med ett helhetstänk, som vi vill jobba. Och det är därför Trollhättan Energi är en elleverantör du väljer aktivt för att få en långsiktighet, snarare än att söka kortsiktiga lösningar. Att vi som ett litet lokalt bolag kan hantera komplexa produkter och tjänster för lokala företag, oavsett storlek och energivolym, har många strategiska mervärden. Det bidrar också till att pengarna stannar i Trollhättan och kan användas till fortsatt utveckling och återinvesteringar i staden, konstaterar Peter Engström.

Nyheten publicerad: 2023-06-30

Senaste nyheterna

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.

2024-05-21

Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.