Vy över Vänern från båt

Fortsatt utredning av stråk för ny råvattenledning från Vänern till Trollhättan

Trollhättan Energi och Vänersborgs kommun har tillsammans enats om att utreda fler stråkalternativ för dragningen av råvattenledningen från Vänern till Trollhättans nya vattenverk, som är en del i satsningen Vattenpaketet 2026.

– De senaste månaderna har vi haft flera konstruktiva workshops tillsammans med Vänersborgs kommun, där vi fördjupat diskussionerna om var vi kan placera pumpstationen som ska pumpa råvattnet som vi tar från Vänern, vidare till det nya vattenverket som ska byggas bredvid det gamla på Överby, säger Trollhättan Energis projektledare Viktor Johansson.

Idag använder Trollhättan Göta älv som huvudvattentäkt. I satsningen på att säkra framtidens dricksvatten i Trollhättans kommun ska vattnet istället hämtas direkt från Vänern. Det innebär ett bättre så kallat råvatten och betydligt mindre risker jämfört med Göta älv, där så kallade bräddningar och föroreningar från verksamheter uppströms är exempel på orosmoment. Råvattenledningen och det nya vattenverket ingår i Vattenpaketet 2026 som innebär omfattande investeringar inom vatten och avlopp fram till 2026.

Gemensam utredning för placering av pumpstation

Efter undersökningar och utredningar landade Trollhättan Energi i att en placering i Nordkroken vore det mest lämpliga. Utifrån det gjordes i december förra året en ansökan hos Vänersborgs kommun om en detaljplaneändring i Nordkroken. Planen skulle möjliggöra placeringen, innan den formella ansökan som i nästa steg görs till Mark- och miljödomstolen för uttag av vatten och anläggande av råvattenledningen i Vänern.

Vänersborgs kommun såg de fördelar som Trollhättan Energi framförde angående placering i Nordkroken, men såg även utmaningar. Gemensamt beslutades att tillsammans utreda alla ursprungliga alternativ när det gäller val av placering av pumpstation. En workshopserie genomfördes där bland annat Vänersborgs kommuns tre kommunalråd, representanter för tre av kommunens förvaltningar, Trollhättan Energi och Västvatten deltog. Man kom fram till att tre huvudstråk utreds vidare. Nordkroken är inte längre ett huvudalternativ.

– Vi är glada för att vi har en bra dialog med Trollhättan Energi för att få till en lösning för placering av stråk och råvattenstation som uppfyller dom krav som ställs och som alla parter kan vara nöjda med, säger kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson.

– Just nu utreder vi och jämför gemensamt de tre huvudstråken. Förhoppningen är att vi i höst har ett alternativ kvar som blir Vänersborgs kommuns rekommendation till placering. Förslaget och utredningarna kommer att presenteras i en studie i höst, säger Alexandra Swahn, som projektleder lokaliseringsprövningen för Vänersborgs kommun.

Samarbete över kommungränserna

Alexandra konstaterar att det har varit givande diskussioner som ytterligare stärkt samverkan inom Trestad, då även Uddevalla kommun, som också ska få sitt råvatten från Vänern, har varit delaktiga i den gemensamma workshopserien.

Trollhättan Energis chef för Affärsområde Vatten, Synnöve Holm, ser en styrka i det fördjupade samarbetet.
– Vattenpaketet 2026 handlar om investeringar för kommande generationer som ska säkra bra dricksvatten i Trollhättans kommun under en lång tid framöver. Det är viktigt att vi får en bra lösning som är väl genomarbetad och förankrad hos alla parter, påpekar Synnöve Holm.

Projektledaren Viktor Johansson håller med:
– I ett så här viktigt projekt är samarbete a och o. Det finns ett väldigt gott engagemang i frågan från alla.

Starten för byggandet av Trollhättans nya vattenverk är planerat till 2023. Det nya vattenverket innebär att kommunerna även i fortsättningen kommer att kunna förse varandra med dricksvatten vid behov.

Kontaktpersoner:

Viktor Johansson, projektledare Råvattenledningen Trollhättan Energi: 0520-49 71 13
Alexandra Swahn, projektledare för lokaliseringsstudien Vänersborgs kommun: 0521-72 14 31

Nyheten publicerad: 2021-07-01

Senaste nyheterna

Solen går upp över Trollhättan stad

2024-04-25

”Nu behöver vi göra omprioriteringar i våra projekt”

Under våren pågår arbetet med hur Trollhättan Energi ska prioritera sina investeringsprojekt. Den nya återvinningscentralen som ska byggas på Hedeäng är ett av de berörda projekten och ny tidplan är ännu inte fastställd. Solcellsparken som planeras ligga på tomten intill återvinningscentralen ses över.

Sopbil i solsken.

2024-04-22

Ändrad sophämtning vecka 18 och 19

Du som har tömning under vecka 18 och 19 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.