Fortsatt utredning av stråk för ny råvattenledning från Vänern till Trollhättan
Trollhättan Energi och Vänersborgs kommun har tillsammans enats om att utreda fler stråkalternativ för dragningen av råvattenledningen från Vänern till Trollhättans nya vattenverk, som är en del i satsningen Vattenpaketet 2026.
– De senaste månaderna har vi haft flera konstruktiva workshops tillsammans med Vänersborgs kommun, där vi fördjupat diskussionerna om var vi kan placera pumpstationen som ska pumpa råvattnet som vi tar från Vänern, vidare till det nya vattenverket som ska byggas bredvid det gamla på Överby, säger Trollhättan Energis projektledare Viktor Johansson.
Idag använder Trollhättan Göta älv som huvudvattentäkt. I satsningen på att säkra framtidens dricksvatten i Trollhättans kommun ska vattnet istället hämtas direkt från Vänern. Det innebär ett bättre så kallat råvatten och betydligt mindre risker jämfört med Göta älv, där så kallade bräddningar och föroreningar från verksamheter uppströms är exempel på orosmoment. Råvattenledningen och det nya vattenverket ingår i Vattenpaketet 2026 som innebär omfattande investeringar inom vatten och avlopp fram till 2026.
Gemensam utredning för placering av pumpstation
Efter undersökningar och utredningar landade Trollhättan Energi i att en placering i Nordkroken vore det mest lämpliga. Utifrån det gjordes i december förra året en ansökan hos Vänersborgs kommun om en detaljplaneändring i Nordkroken. Planen skulle möjliggöra placeringen, innan den formella ansökan som i nästa steg görs till Mark- och miljödomstolen för uttag av vatten och anläggande av råvattenledningen i Vänern.
Vänersborgs kommun såg de fördelar som Trollhättan Energi framförde angående placering i Nordkroken, men såg även utmaningar. Gemensamt beslutades att tillsammans utreda alla ursprungliga alternativ när det gäller val av placering av pumpstation. En workshopserie genomfördes där bland annat Vänersborgs kommuns tre kommunalråd, representanter för tre av kommunens förvaltningar, Trollhättan Energi och Västvatten deltog. Man kom fram till att tre huvudstråk utreds vidare. Nordkroken är inte längre ett huvudalternativ.
– Vi är glada för att vi har en bra dialog med Trollhättan Energi för att få till en lösning för placering av stråk och råvattenstation som uppfyller dom krav som ställs och som alla parter kan vara nöjda med, säger kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson.
– Just nu utreder vi och jämför gemensamt de tre huvudstråken. Förhoppningen är att vi i höst har ett alternativ kvar som blir Vänersborgs kommuns rekommendation till placering. Förslaget och utredningarna kommer att presenteras i en studie i höst, säger Alexandra Swahn, som projektleder lokaliseringsprövningen för Vänersborgs kommun.
Samarbete över kommungränserna
Alexandra konstaterar att det har varit givande diskussioner som ytterligare stärkt samverkan inom Trestad, då även Uddevalla kommun, som också ska få sitt råvatten från Vänern, har varit delaktiga i den gemensamma workshopserien.
Trollhättan Energis chef för Affärsområde Vatten, Synnöve Holm, ser en styrka i det fördjupade samarbetet.
– Vattenpaketet 2026 handlar om investeringar för kommande generationer som ska säkra bra dricksvatten i Trollhättans kommun under en lång tid framöver. Det är viktigt att vi får en bra lösning som är väl genomarbetad och förankrad hos alla parter, påpekar Synnöve Holm.
Projektledaren Viktor Johansson håller med:
– I ett så här viktigt projekt är samarbete a och o. Det finns ett väldigt gott engagemang i frågan från alla.
Starten för byggandet av Trollhättans nya vattenverk är planerat till 2023. Det nya vattenverket innebär att kommunerna även i fortsättningen kommer att kunna förse varandra med dricksvatten vid behov.
Kontaktpersoner:
Viktor Johansson, projektledare Råvattenledningen Trollhättan Energi: 0520-49 71 13
Alexandra Swahn, projektledare för lokaliseringsstudien Vänersborgs kommun: 0521-72 14 31