Peab-personal gjuter ett tak. Två projektledare blickar över bygget.

Efter elva månader av gjutning: ”Nu är vi inne på slutspurten”

Våren 2019 påbörjades bygget med den nya slamhanteringen på Arvidstorps avloppsreningsverk och har sedan dess fortlöpt helt enligt plan. Den helt nya byggnaden börjar nu tar form - efter ungefär elva månader av gjutning.

– Nu är vi inne på slutspurten. Denna veckan gjuter vi det sista och nästa steg blir byggnation av en tredje våning och att få byggnaden helt tät. Efter sommaren påbörjar vi arbeten så som målning av väggar och tak innan installation av all utrustning, säger Anders Johansson platschef på Peab upphandlad partner till Trollhättan Energi i detta projekt.

En del i Vattenpaketet 2026

Slamhanteringen som nu alltså flyttas från bergrummet till en helt ny byggnad ovan jord innebär stora förbättringar vad gäller logistik, drift och arbetsmiljö. Dessutom frigörs yta i berget vilket behövs för att kunna öka kapaciteten på verket och förbättra den biologiska reningen av avloppsvattnet. Den nya byggnaden har flera smarta lösningar som bland annat plats för större containrar vilket betyder att antalet transporter minskar.

– Vi går från att behöva tömma containrarna på torrslam två till tre gånger per dag nere i bergrummet till ungefär tre till fyra tömningar per vecka. Detta är en stor miljövinst men också en vinst för arbetsmiljön eftersom den tunga trafiken nu inte längre behöver köra ner i bergrummet, säger Örjan Andersson projektledare på Trollhättan Energi.

Att bygga den nya slamhanteringen är en del i Trollhättan Energis största satsning inom vatten och avlopp genom tiderna – Vattenpaketet 2026. Under sex år satsar Trollhättan Energi 1,5 miljarder kronor på att säkra bra dricksvatten och fungerande avlopp för alla Trollhättebor även i framtiden.

– Att kunna ta en skön dusch och gå på toaletten är något vi alla tar för givet och att det känns självklart får vi nog se som ett gott betyg. Men för att det ska vara självklart även i framtiden behöver vi göra dessa investeringar. Det känns gott i magen att vara en del i detta, avslutar Örjan.

Slamhanteringen ska vara färdigbyggd i slutet av 2021 och i drift till sommaren 2022.

Fakta: Så funkar avlopp

Allt avloppsvatten som kommer till Arvidstorps avloppsreningsverk går igenom tre reningssteg; mekanisk rening, kemisk rening och biologisk rening.

  1. Den mekaniska reningen inleds med en grovrening där allt skräp som felaktigt spolats ner fastnar i ett galler. Skräpet tas om hand, tvättas och bränns. I den mekaniska reningen tas även tyngre partiklar som sand och grus bort i ett luftat sandfång. Fällningskemikalier tillsätts sedan för att partiklar ska klumpa ihop sig och sjunka till botten under en sedimentering. Partiklarna som sedimenterar bildar ett slam som tas om hand och blir biogas i en rötkammare. Det är alltså denna hantering av slammet som nu görs i en ny byggnad ovanför jord. Slammet avvattnas i centrifuger och torrslammet transporteras bort i containrar. Rejektvattnet som blir kvar efter centrifugeringen går tillbaka ner till bergrummet och genomgår det näst sista steget i reningen, den biologiska reningen.
  2. Här bryter bakterier och mikrodjur ner fosfor, kväve, kol samt sjukdomsframkallande bakterier. Mikroorganismerna är otroligt viktiga och för att de ska stanna kvar i reningsverket görs ytterligare en sedimentering där de sjunker till botten för att sedan återföras tillbaka till den biologiska processen.
  3. Allra sist åker vattnet genom ett skivfilter, där de minsta partiklarna fångas upp. Det renade vattnet återförs sedan till Göta Älv via en tunnel.

#duärvattenvärd

Läs mer om Vattenpaketet.

Nyheten publicerad: 2021-04-07

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.