En man står lutad mot en stor motor.

Avloppsslam blir till el och värme

Genom att omvandla avloppsslam till el och värme tar Trollhättan Energi ytterligare ett steg mot ett cirkulärt samhälle.

2021 fick Bo Lindberg, drifttekniker på Trollhättan Energi, och hans kollegor på Arvidstorps avloppsreningsverk uppdraget att utreda hur Trollhättan Energi bäst kunde använda den biogas som producerades på avloppsreningsverket. Utredningen kom fram till att biogasen skulle användas för att driva en gasmotor som i sin tur kunde generera både el och värme.

– Sedan ungefär ett år tillbaka så har vi startat upp gasmotorn och den uppfyller våra förväntningar med råge. Förutom att generera stora mängder el har användningen av gasmotorn även lett till att Arvidstorps avloppsreningsverk går mot att bli självförsörjande på värme. Som bonus har processen även gett oss lite hjälp på traven med kvävereningen, berättar Bo.  

För att det ska kunna bildas el och värme så pumpas avloppsslammet in i en biogasanläggning. Slammet hamnar då i en rötkammare där slammet ska ligga i 20 dagar. Under processen bildas biogas (60 % metangas och 40 % koldioxid). Biogasen förs sedan till en gasmotor som drivs av biogasen. Gasmotorn i sin tur genererar både värme (via en värmeväxlare) och el (via en generator). 

– Vi räknar med att producera två miljoner kilowattimmar per år, vilket motsvarar 100 villors årsförbrukning av el. Under delar av året producerar vi så mycket värme att vi förutom att försörja avloppsreningsverket dessutom kan skicka ut överskottsvärme till Trollhättan Energis fjärrvärmenät. På så sätt kan vårt avloppsslam även försörja ett flertal bostadsområden i Trollhättan med fjärrvärme.

Bo är särskilt nöjd med det fina samarbetet med kollegorna som jobbar med värme och som har gjort det möjligt att ta vara på värmen från gasmotorn, istället för alternativet som innebär att värmen kyls ned för att sedan skickas ut i luften igen. 

– Just nu håller vi även på att undersöka om fler verksamheter inom Trollhättan Energi har överskottsvärme som kan ledas ut på fjärrvärmenätet i Trollhättan. Det här är bara början. Nu snackar vi cirkulärt på riktigt, säger Bo med ett stort leende. 

Länk till film

Klicka på bilden för att se hur vi omvandlar avloppsslam till el och värme.

Nyheten publicerad: 2024-01-10

Senaste nyheterna

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.

2024-05-21

Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.