Pias trippel från 2019: ”Det finns mycket att glädjas över”

Vi är redan en bra bit in på 2020, där coronaviruset vänt upp och ner på mycket i allas vardag den senaste tiden. Samtidigt gör vi nu på Trollhättan Energi det formella bokslutet för 2019. Och det finns mycket positivt att blicka tillbaka på från det gångna året som stärker oss inför framtiden. När vår VD Pia Brühl […]

Vi är redan en bra bit in på 2020, där coronaviruset vänt upp och ner på mycket i allas vardag den senaste tiden. Samtidigt gör vi nu på Trollhättan Energi det formella bokslutet för 2019. Och det finns mycket positivt att blicka tillbaka på från det gångna året som stärker oss inför framtiden. När vår VD Pia Brühl Hjort gör sin Topp 3-lista från året som gått, handlar det om ett historiskt investeringsbeslut, ambitiösa medarbetare och ett nybildat biogasbolag.

Här hittar du Årsredovisning och Hållbarhetsrapport för 2019

På Trollhättan Energi är vi nu nästan 200 medarbetare som tillsammans möter de ökade behov som uppstår i takt med att Trollhättan växer. Det kan handla om att etablera en ny elnätstation i den expanderande stadsdelen Torsred, eller att vara med i planeringen av den helt nya stadsdelen Vårvik.
– Samtidigt fortsätter vi med våra löpande uppdateringar av exempelvis vatten- och avloppsnätet, på samma sätt som vi nu snart uppgraderat alla elmätare och erbjudit alla kommuninvånare ett smart och snabbt fibernät, påpekar Pia Brühl Hjort när hon summerar 2019.

”En nödvändig satsning för att säkra bra dricksvatten”

Inom vatten och avlopp fattades ett stort och strategiskt framtidsbeslut under det gångna året. Efter många analyser och diskussioner i Trollhättan Energis styrelse har vi beslutat att investera i ett helt nytt vattenverk och en ny råvattenledning, som tar in vattnet ute i Vänern istället för i Göta älv. Det ger en högre vattenkvalitet. Totalt handlar det om 1,5 miljarder kronor fram till år 2026, vilket också vår ägare Trollhättans Stad sagt ja till i kommunfullmäktige.
– Investeringen kommer att innebära höjda taxor, men det är en absolut nödvändig satsning för att vi ska kunna säkra bra dricksvatten åt alla under lång tid framöver. I investeringen ingår också en utbyggd reningsprocess i Arvidstorps avloppsreningsverk, för att göra så små framtida avtryck på miljön som möjligt, påpekar Pia och placerar investeringsbeslutet på Topp 3-listan över allt som hände under fjolåret.

En självklar del av vardagen

Hon konstaterar samtidigt att Trollhättan Energi levererar produkter och tjänster som alla på ett sätt tar för givet.
– Det är liksom självklart att det ska finnas bra vatten, fungerande avlopp, smidig avfallshantering, trygga elleveranser och möjlighet att installera solceller eller ladda sin elbil i Trollhättan. Att vi dygnet runt värmer 18 000 bostäder med fjärrvärme märkt Bra Miljöval är det nog inte heller så många som tänker på. Och att vi ständigt moderniserar elnätet och ser till att skolor, företag, sjukhus och våra hem har ström i uttaget är liksom ingen stor grej. Rent krasst märks vi mest när något strular, och glädjande nog händer det sällan, konstaterar Pia.
– I tider med Corona-virus och vikten av exempelvis extra bra handhygien kan man ju fråga sig hur det skulle sett ut om vi inte hade tillgång till rent vatten i kranarna, funderar hon.

”Det inspirerar oss i allt vi gör”

Efter en titt över axeln på jakt efter fler Topp 3-kandidater gläds hon också mycket åt höstens kundundersökning, där inte mindre än 97 procent svarade att man får ett bra bemötande och nio av tio kunder är väldigt nöjda med det vi gör.
– Det känns helt fantastiskt bra och inspirerar oss att fortsätta utvecklas, säger Pia.

Förutom att få vardagen att funka så smidigt som möjligt, även i kristider, pekar hon på Trollhättan Energis roll som möjliggörare för hållbara lösningar i stort och smått. Under 2019 installerade vi exempelvis inte mindre än 45 nya solcellsanläggningar för villor, lantbruk och företag. Den största anläggningen hittills fångar nu solens kraft på Folkets Hus Kulturhusets tak.

”Biogas är ett oslagbart bränsle”

Även på biogasområdet togs ett nytt och spännande kliv, som Pia Brühl Hjort och vill ge den sista Topp 3-platsen på hennes ”årslista”. Tillsammans med trollhätteföretaget BRC Sweden, som har lång erfarenhet av att konvertera fordon till biogas och dessutom installerar tankstationer, bildades Grönt Bränsle i Sverige AB som fokuserar på biogasförsäljning.
– Biogasen är ett oslagbart bränsle och det känns bra att Trollhättan Energi fortsätter att visa vägen på det området.

Trollhättan Energis ekonomi är fortsatt stabil:
– Så även ur det perspektivet var 2019 ett positivt år, konstaterar Pia Brühl Hjort.

Pias Topp-3 från 2019

Nr 1: Historiskt investeringsbeslut i nytt Vattenverk

”Vår ägare Trollhättans Stad sa ja till de nödvändiga investeringarna på 1,5 miljard kronor i ett nytt vattenverk och förbättrad avloppsrening vid Arvidstorps avloppsreningsverk.  Det framtidssäkrar Trollhättans kvalitet och infrastruktur inom dricksvatten och rening under lång tid framöver.

Nr 2: Gänget på Trollhättan Energi

”Jag ser det i min vardag hur alla mina kollegor tar sig an det stora ansvar som faktiskt vilar på oss. Drivet och kunskapen imponerar och gör mig uppriktigt stolt.  Och alla de utmaningar vi ställs inför löser vi tillsammans.”

Nr 3: Nytt bolag med biogasfokus

”Bildandet av Grönt Bränsle i Sverige AB, där vi på Trollhättan Energi är majoritetsägare, ökar möjligheterna att fortsätta utveckla kapaciteten och försäljningsvolymen för marknadens smartaste bränsle, där lokalt avfall och gödsel förvandlas till klimatsmart drivmedel.”

Följ med på en tur i Trollhättan Energis vardag
Trollhättan Energi fortsätter öppna dörrarna till en hållbar framtid. Möt vd:n Pia Brühl Hjort och följ med på en tur i vår vardag.

Nyheten publicerad: 2020-04-28

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.