Streamad värme gav positivt klimatbokslut

Att så många företag och privatkunder streamar sin värme är en mycket starkt bidragande orsak till att Trollhättan Energis produkter och tjänster bidrar till att Trollhätteborna tillsammans undviker 42 000 ton koldioxidutsläpp under ett år. Det visar klimatbokslutet som gjorts för 2021.

Det är det externa analysföretaget Profu som granskat hela Trollhättan Energis verksamhet 2021. Utifrån en etablerad beräkningsmodell summeras alla utsläpp av växthusgaser som företaget genererar genom sin verksamhet, men också hur mycket koldioxidutsläpp som företagets produkter och tjänster bidrar till att undvika tack vare omställningen till hållbara lösningar.

Beräkningen visar att för varje kilo koldioxid som Trollhättan Energis verksamhet orsakade under 2021, så bidrog företagets produkter och tjänster samtidigt till att utsläpp av 2,5 kilo koldioxid kunde undvikas i Trollhättan. Så påverkan blev således negativ, vilket i det här fallet är väldigt positivt.

Fjärrvärmen en klimatsmart nyckel

Att omkring 18 000 bostäder och 300 företag streamar klimatsmart och fossilfri värme via fjärrvärmenätet, är en starkt bidragande orsak till klimatbokslutets resultat. Att skapa värme genom att elda skogsrester och ta vara på restvärme från industrin, gör att vi tillsammans kan undvika värmekällor som i sig bedöms som helt okej, men som ändå inte kan matcha fjärrvärmen när det gäller fossilfrihet.

– Tittar vi enbart på siffrorna för streamad värme ser vi att varje lägenhet i Trollhättan som värmdes med fjärrvärme bidrog under 2021 till att undvika klimatpåverkan med 1290 kilo koldioxid jämfört med om lägenheten hade värmts med en bergvärmepump. Tack vare vår verksamhet kan betydligt mer koldioxidutsläpp undvikas än det som vi släpper ut och fjärrvärmekunden är en förutsättning för detta, påpekar Sandra Magnusson, kvalitetsansvarig med extra fokus på hållbarhetsfrågor hos Trollhättan Energi.

Motsvarar 39 miljoner mil med bil

Klimatbokslutet visar att koldioxidutsläppen som vi tillsammans i Trollhättan undviker genom att använda energismarta lösningar, motsvarar effekten av om alla invånare i kommunen skulle avstå helt från att köra bil i 8 månader.
– Det motsvarar ungefär 39 miljoner mil, så att satsa fossilfritt ger verkligen resultat. Du kan också jämföra det med att vi helt skulle strunta i att shoppa kläder och prylar eller att vi helt avstod från att äta kött i ett helt år, säger Sandra.

Målet för Trollhättan Energi är att hela värdekedjan, från råvara till slutleverans till användarna, ska vara helt fossilfri senast 2030. För Trollhättan Energi som bolag är motsvarande mål satt till 2025.

Sparat 301 miljoner tack vare hållbarhet

Att satsa på en hållbar utveckling sparar i slutänden också mycket pengar, visar klimatbokslutet. Omräknat i koldioxidskatt sparade Trollhättan Energi 52 miljoner bara under 2021. Omräknat i övergripande samhällsekonomiska värden handlade det om drygt 301 sparade miljoner.
– Vi kan väl konstatera att det inte bara är roligt, inspirerande och nödvändigt att fortsätta investera i en fossilfri vardag. Det är dessutom smart rent ekonomiskt, konstaterar Sandra Magnusson.

Tillsammans med sina kollegor inom alla verksamhetsområden fortsätter hon nu att utveckla klimatsmarta och energieffektiva lösningar för ett hållbart Trollhättan.

FAKTA: Trollhättan Energis klimatbokslut 2021 – läs mer här.

Se hela serien om streamad värme från Trollhättan Energi

Streamad värme från den lokala skogen

Överbliven energi blir fjärrvärme

Fjärrvärme Vardagsmys mamma med två barn

Din fjärrvärmecentral kan uppdateras med nya värmekällor

Streamad värme minskar växthusgaserna i Trollhättan

Nyheten publicerad: 2022-07-04

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.