Trollhättan Energi står upp för fossilfri uppvärmning

Ett av Sveriges 16 miljömål är att vi ska arbeta för en begränsad klimatpåverkan. Koldioxid och andra växthusgaser som vi människor släpper ut i atmosfären gör att det globala klimatet bara blir varmare och varmare. Förbränningen av fossila bränslen för el och värme, i industriprocesser och för transporter står för det största bidraget till klimatförändringen […]

Ett av Sveriges 16 miljömål är att vi ska arbeta för en begränsad klimatpåverkan. Koldioxid och andra växthusgaser som vi människor släpper ut i atmosfären gör att det globala klimatet bara blir varmare och varmare. Förbränningen av fossila bränslen för el och värme, i industriprocesser och för transporter står för det största bidraget till klimatförändringen både i Sverige och världen i stort. Här krävs samarbete. För att gemensamt arbeta mot målet; noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, har Trollhättan Energi nu skrivit under Fossilfritt Sveriges gemensamma färdplan för fossilfri uppvärmning.

Uppvärmningssektorn är en stor del av energimarknaden och har därför också ett stort ansvar i miljöarbetet. Genom att det svenska energisystemet gått från ett utbrett oljeberoende, till att i dag nästan helt domineras av fjärrvärme, värmepumpar, elvärme och biobränsle, har uppvärmningssektorn redan idag gett ett stort bidrag till omställningen mot en fossilfri uppvärmning. Även i Trollhättan är vi långt framme. Några av de åtaganden som beskrivs i färdplanen har Trollhättan Energi redan uppnått – exempelvis en helt fossilfri produktion av fjärrvärme senast 2030.

– Trollhättans fjärrvärme kommer uteslutande från eldning av flis och vegetabiliska oljor. Eftersom vi eldar spillmaterial från lokala skogsbruk har fjärrvärmen dessutom belönats med miljömärkningen Bra Miljöval – en av Sveriges tuffaste miljömärkningar, säger Johan Jonsson, affärsområdeschef Värme, på Trollhättan Energi.

Den gemensamma färdplanen, som bland annat innehåller nio åtaganden för alla fjärrvärmeföretag och en del uppmaningar till bland annat elproducenter, elhandlare och elnätsägare lämnas alltså över till Regeringen under en konferens för fossilfri konkurrenskraft i Stockholm idag.

– För mig var det självklart att Trollhättan Energi skulle skriva under och stå bakom färdplanen. Den är helt i linje med det som vi arbetar för varje dag – ett fossilfritt Trollhättan, säger Pia Brühl Hjort, VD på Trollhättan Energi.

2018 invigdes den historiska sammankopplingen av fjärrvärmenäten i Trollhättan och Vänersborg för att ta tillvara på spillvärme från Vargön Alloys som tidigare gått rakt ut i Göta älv och inte kunnat göra den nytta den gör idag. En investering som gjort att Trollhättan Energi har kunnat minska fliseldningen vid sitt värmeverk på Stallbacka och på det sättet få ner antalet lastbilstransporter med flis från 5 000 till 4 000 per år.

– Totalt sett har fjärrvärmen i Trollhättan hjälpt oss minska utsläppen av koldioxid med lika mycket som utsläppen från alla bilar i Trollhättan under ett år, och förbättrat stadens luftkvalitet, säger Johan Jonsson, affärsområdeschef Värme på Trollhättan Energi.

För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort, VD Trollhättan Energi, pia.bruhl-hjort@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 86
Johan Jonsson, affärsområdeschef Värme Trollhättan Energi, johan.jonsson@trollhattanenergi.se eller 0520-49 73 05

Nyheten publicerad: 2019-03-20

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.