Mörka moln och blixtrar i regnet

Mer regn väntas i veckan – så gör du om du har drabbats av en källaröversvämning

Måndagens åsk- och regnoväder orsakade översvämningar på flera håll i Trollhättan. Ovädret gjorde också att några kunder förlorade strömmen under en kort period.

– Vi fick in många samtal under måndagskvällen från kunder som hade fel i sina egna anläggningar där jordfelsbrytare och interna säkringar slagit av, meddelar elnätschef Robin Ruth.

Totalt var cirka 500 kunder utan ström en kortare stund under kvällen. Bland annat trillade ett träd över en luftledning i Gärdhemsområdet, något som Trollhättan Energis elmontörer åtgärdade provisoriskt under kvällen.

De stora regnmängderna orsakade andra problem där Trollhättan Energi fick in anmälningar om att drygt tio kunder fått sin källare översvämmad.

Om du har drabbats av källaröversvämning – gör så här

Mer kraftigt regn väntas under veckan och vid skyfall som dessa kan de kombinerade vatten- och avloppsledningarna i gatan bli överfulla. Vattnet riskerar då att rinna baklänges och orsaka översvämningar på gator, torg och kanske också hemma hos dig.

När skyfallet kommer

Andra åtgärder du kan vidta innan skyfallet kommer är att rensa stuprännor och galler till gatubrunnar från grenar, löv och annat skräp så att vattnet kan rinna undan.

– Om du är orolig kan det vara bra att täppa för golvbrunnarna i källaren med en handduk och lägga en vikt på. Plocka också bort värdefulla saker från källaren, säger Stefan Bohman, rörnätschef på Trollhättan Energi..

Arbetet med att separera de gamla kombinerade vatten- och avloppsledningarna som anlades på 1960-talet pågår för fullt och Trollhättan Energi har ett mål att byta ut cirka 4,5 kilometer ledning per år. En tredjedel av det gamla ledningsnätet återstår.

– När vi får in anmälningar om översvämningar ger det oss en ökad förståelse för problematiken i just det området. Anmälan leder alltid till en utredning som kan hjälpa oss att prioritera och fördela våra resurser, säger Stefan.

Just nu pågår arbete med att separera ledningsnätet i Hjortmossen, Södra centrum och Gena, Sjuntorp.

På NÄRF:s hemsida finns en checklista på åtgärder som du kan vidta och förslag på förebyggande insatser
Åskovädret pågår fortfarande. Läs tidigare nyhet: Så skyddar du dig och dina elprylar när åskan går

Fakta: Vattenpaketet 2026

Utan vatten – inget liv. Därför är vatten vårt absolut viktigaste livsmedel. Nu gör vi en av Trollhättan Energis största investeringar i vatten och avlopp någonsin. Under sex år satsar vi på att säkra bra dricksvatten både för dig och kommande generationer Trollhättebor. Vi kommer att gräva och fortsätta stöka till det här och var i stan – och vi behöver höja avgifterna lite mer. Helt enkelt för att du är vatten värd

Nyheten publicerad: 2022-08-16

Senaste nyheterna

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.

2024-05-21

Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.